Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dün fen ve teknoloji, yabancı dil ile TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük derslerinin sınavlarının da tamamlanmasıyla birlikte ilk dönem TEOG sınavları biterken, sınavlardan birkaç saat sonra bir soru iptal edildi. Sorularını 83 öğretmenin hazırladığı, Milli Eğitim Bakanlığı uzmanlarının kontrol ettiği sınavlar son bulduğunda, hemen bütün okulların eğitimcileri fen ve teknoloji dersi A kitapçığında yer alan 13’üncü sorunun tartışmalı olduğunu söyledi. Bakanlık da bu kez sorunun yargıya taşınmasına gerek kalmadan hatalı soruyu iptal ettiğini açıkladı.

        Dün sorunun iptaliyle birlikte öğrenci ve aileler, “Çocuklarımız ne kadar puan kaybetti?” diye sormaya başladı. Her dersin sınavında öğrencilere 20’şer soru yöneltiliyor ve her sorunun da değeri 5 puan oluyor. Önceki yıllarda bu 20 soruluk sınavlardaki sorulardan biri iptal edildiğinde sınav; iptalden sonra kalan sorular üzerinden değerlendiriliyordu. Bu durum da hele mazeret sınavlarında soru iptali olmazsa öğrencilerin mağdur olmasına neden oluyordu.

        MEB, geçen yıl bu hatalı uygulamadan vazgeçti. TEOG dersi sınavlarında herhangi bir soru ya da sorular iptal edildiğinde o soru ya da soruları tüm öğrenciler doğru yapmış kabul edilmeye başlandı. Bu yüzden de dün fen ve teknoloji sınavında iptal edilen soruyu tüm öğrenciler doğru yapmış kabul edilecek ve sınava giren tüm öğrenciler bu sorudan 5 puan alacak.

        Bu sınavlar yalnızca öğrencilerin yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılmıyor, aynı zamanda okul yazılılarından biri olarak da kabul ediliyor ve 100 puan üzerinden değerlendiriliyor. İşte iptal edilen sorudan gelecek 5 puan bu 100’lük sistemle değerlendirilen okul yazılısına doğrudan yansıyacak. Elbette yerleştirme puanlarının hesaplanmasında da hem sınav puanı hem de yılsonu başarı puanını etkileyecek.

        1.2 MİLYON HANGİ LİSE İÇİN YARIŞIYOR?

        TEOG sınavlarına giren 1.2 milyon öğrencinin ailesi çocuklarının iyi bir liseye yerleşmesini hayal ediyor. Bazı ailelerinin uğruna çocuklarını hırpaladığı bu yarış aslında başta Anadolu, fen ve sosyal bilimler ile yabancı ve sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen “özel” liseler için yapılıyor. Çünkü meslek ile imam hatip liselerinin kontenjanları zaten boş kalıyor.

        Bazısı TEOG sınavlarından 4’ünü, bazısı da tümünü kullanan yabancı özel liselerin kontenjanı 2 bini bile bulmuyor.

        Aynı durum en gözde liseler için de geçerli.

        Bir zamanlar tüm ailelerin çocuklarını göndermek istedikleri Anadolu liselerine. Tarihleri Maarif Kolejlerine dayanan bu liselerde önce hazırlık sınıfları kaldırıldı, hazırlık sınıfı olan Anadolu lisesi sayısı yalnızca 4 ilde 10 tane kaldı. Ardından Anadolu liselerinde yabancı dil dersi saatleri azaltıldı, en sonunda Proje Okul ilan edilip öğretmen ve müdürleri için atanma kriterleri yerini “bakanlık oluruna” bıraktı.

        Aralarında Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi’nin de yer aldığı birçok okulun tecrübeli ve sınavla seçilen öğretmenleri birer birer görevlerinden alınıp yerlerine “bakan olurlu” öğretmenler atanmaya başlandı. Önümüzdeki yıllarda bu “kayırmaların” okulların eğitimine nasıl zarar verdiğine de tanıklık edeceğiz.

        Tüm okulların kalitesini “gözde okulların seviyesine çekmek yerine” var olanların kalitesini de yok etmeye çalışıyoruz. İşte bu 1.2 milyon öğrenci ve ailesi çocukları için “iyi” ve “güvenilir” bir okul seçecek.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar