Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Öğretmenin niteliklerinin nasıl olması gerektiği konusunda akademisyenlerden sivil toplum örgütlerine kadar her kesimin bir fikri vardır. Ancak öğrenciye “Nasıl bir öğretmen istiyorsunuz, ders alacağınız öğretmen hangi özelliklere sahip olmalı?” diye soran pek çıkmaz. İşte bu soruyu Türk Eğitim Derneği (TED) öğrencilere yöneltti. Geleceğin öğretmeninin nasıl olması gerektiği ve hangi özelliklere sahip öğretmenden ders almak istedikleri 22 bin öğrenciye soruldu.

        Bakın öğrenciler bir öğretmende hangi özellikleri arıyor:

        - Gelişmeye ve yeniliklere açık olmalı.

        - Güler yüzlü, cana yakın ve iyi kalpli olmalı.

        - Hayatından bezmiş gibi davranmamalı, canlı olmalı.

        - Dersleri neşeli işlemeli, işini ve çocukları sevmeli.

        - Hoşgörülü, anlayışlı, sabırlı ve sakin olmalı.

        - Tecrübeli ve başarılı olmalı

        - Gelişmeye ve yeniliklere açık olmalı.

        - Adil olmalı, öğrenciyi rencide etmemeli.

        - Teknolojiden anlamalı.

        - Notla tehdit etmemeli.

        - Sorgulayıcı bir öğrenme ortamı yaratmalı.

        - Yabancı dil bilmeli.

        SINIFIN TEK AKILLISI ÖĞRETMEN Mİ?

        Bir süre önce konferansını dinlediğim eğitimcilerden Jeff Staes, yaşadığımız “bilgi çağının” öğretmenlerin sınıftaki konumunu değiştirdiğini anlatıyordu. Günümüzün öğrencilerinin global bir bilgi dalgası içinde doğup büyüdüklerini ifade eden Staes, “Sınıfın tek akıllısı öğretmen” değil derken, öğrencilerin bilgiyi öğretmenden önce elektronik cihazlardan öğrendiğine değiniyor ve “Sınıfta artık öğretmenden de akıllı öğrenciler var” diyordu.

        Staes’e göre eğitim sisteminin “sınıfın yeni akıllılarına” yani öğrencilere göre yeniden tasarlanması gerekiyor. Staes gibi birçok eğitimci, tasarlanacak yeni eğitim sisteminde öğretmenlerin “bilgi aktarıcı” konumdan çıkarak öğrencileri araştırma ve bilgiye yönlendiren konumuna geçmeleri gerektiğinin altını çiziyor. Zaten verilerini paylaştığım araştırma sonuçlarında da öğrencilerin taleplerinden birinin “sorgulayıcı bir öğrenme ortamı yaratan öğretmen” olduğu görülüyor.

        YENİ BİR ATAMA VAR MI?

        Günlerdir öğretmen adayları kasım ayında yeni atama yapılması için seslerini duyurmaya çalışıyor ve eylem yapıyor. Talepleri önümüzdeki ay 40 bin öğretmen ataması yapılması ve şubat ayında da yine bir atama gerçekleştirilmesi. Atama isteyen öğretmenlerin bu talepleri dün Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya iletildi ve şubat ayında bir atama yapılıp yapılmayacağı soruldu. Kanun gereği öğretmen atamalarının yılda bir kez yapıldığını hatırlatan Avcı, bu konuyla ilgili kararın da Meclis açıldıktan sonra verilebileceğini söyledi. Kısaca yeni bir öğretmen ataması yapılıp yapılmaması seçimden sonra kurulacak hükümetin alacağı bir karar olacak.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar