Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SONUÇLARI liselere geçişte kullanılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) 6 dersten yapılan toplam 12 sınavının ilk 6’sı önümüzdeki 26-27 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek. Sınavlara 1 milyon 287 bin 847 öğrenci girecek.

        Bu yıl TEOG sınavlarında en önemli değişikliklerden biri Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan azınlık öğrencilerini ilgilendiriyor. Geçen yıl bu öğrenciler bu dersten yapılan sınavdan muaf oldular. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bir süredir azınlık okullarında okuyan öğrencilere de TEOG’da “din sorusu” sormak istiyor. Bunun için de yaz aylarından bu yana Rum, Ermeni ve Musevi okullarının kurucu ve yöneticileriyle görüşüyor.

        Sonunda MEB’in bu isteğini Musevi okulu gerçekleştiriyor. Ulus Musevi Ortaokulu, öğrencilerine Musevi dinine göre soru yöneltilmesini kabul etti. Ermeni ve Rum okulları ise Musevi okulunun aksine din dersini Türkçe değil, Ermenice ve Rumca işledikleri ve bazı dini terimlerin de Türkçe’de farklı ifade edildiği gerekçesiyle TEOG’da öğrencilerine soru sorulmasını istemedi.

        TEOG sınavlarında “din sorularını” azınlık öğrencilerinden yalnızca Museviler yanıtlayacak. Bakanlık Özel Musevi İlköğretim Okulu’nun kendilerine gönderdiği müfredata göre bu okulda okuyan yaklaşık 40 öğrenciye ilk sınav için 20 “din sorusu” hazırladı.

        Özel okullarda okuyan Musevi öğrenciler ise Rum ve Ermeni öğrenciler gibi bu yıl da TEOG’un din sınavından muaf olacak.

        Musevi öğrenciler için hazırlanan din dersi sınavında hangi sorular sorulacağına gelince; işte size TEOG sorularına ilişkin ipuçları:

        Elul ayı bayramları, Elul ayı ve önemi, Roş A Şana bayramı ve yargının önemi, Kipur orucu (Keşuva) ve kefalet kavramları, Sukot bayramı ve çardakların önemi, Hol A Moed (Bayram arası) kavramı, Şemini Hag Atseret (Bayramlar ve veda) kavramları, Şabat ve önemi, evrenin ve dünyanın yaradılışının Şabat’la ilişkisi, haftalar ve Şabat, Şabat’ın kutsallığı, insan emeği ve dinlenmenin önemi, Şabat ve barış, sakin mizaçlı olmanın Şabat’la ilişkisinin yorumu.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar