Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BUGÜN dershanelerin kapatılması kararının ardından okullarda ve halk eğitim merkezlerinde açılmasına karar verilen “takviye kursları” başlayacak. Ancak görünen o ki bu kurslar her ilde ve ilçede Milli Eğitim Bakanlığı’nın duyurduğu gibi “bugün” açılamayacak. Nedeni de öğretmenlerin “ücreti düşük” bulması yüzünden ders vermek istememeleri. Hafta içi saat 22.00’ye kadar sürecek olan bu kurslarda öğretmenlerin eline ders başına net 9.04 TL geçecek. Öğretmenler bu kadar düşük bir ücretle ders vermek istemediği için de açılacak bu kurslarda görev almayı istemiyor.

        Okulunda haftada zorunlu olarak en fazla 21 saat ders veren öğretmen bu kurslarda da azami haftada 19 saat derse girecek. Hafta sonu da dahil olmak üzere her gün bu kurslarda derse giren bir öğretmenin eline aylık en fazla 680 TL geçmiş olacak.

        Ancak dersler öğretmenler arasında “eşit” dağıtılacağı için bu ücreti alan eğitimci sayısı çok az olacak. Büyük çoğunluğunun eline ortalama 250 TL geçecek.

        İşte öğretmenler “gece yarısına kadar sürecek” bu kurslara bu yüzden ilgi göstermiyor. İstanbul başta olmak üzere bazı il ve ilçelerdeki okullarda kurslar bu yüzden bugün açılamayacak.

        Dün görüştüğümüz bir öğretmen, “Saat 22.00’de ders bittikten sonra evimize gitmemiz gece yarısını bulacak. Ailemizden ayrı geçireceğimiz her saat için 9 TL kazanmak cazip değil” diye konuşurken bir başkası “Bizim okulda 3 tane matematik hocası var. Haftalık 19 saat aramızda dağıtılıyor. Her birimizin eline aylık 230-250 TL arasında bir para geçecek. Çok cazip değil” diye konuşuyor.

        Bir okul yöneticisi ise “Bizim ilçedeki kurslar için ihtiyaç duyulan öğretmen sayısı 350 iken, 230 öğretmen başvurdu. Birçok okulda kurslar açılamayacak” diyor.

        Bakanlıktan bir yetkili ise öğretmenlerin kurslarda ders vermek için ilgi göstermemesi üzerine ek ders saati ücretinin 2 katına çıkarılması için çalışma yürütüldüğünü belirterek “Öğretmenler birçok ilde ders vermek istemiyor. Bu yüzden ek ders ücretinin 9 TL’den 18 TL’ye çıkarılması için girişimde bulunuluyor” diye konuşuyor.

        BİR AY OLDU KONTENJANLAR DOLMADI

        Bu yıl ilk kez uygulanan TEOG yerleştirmelerinde “taban puan” şartı kaldırılmasına rağmen kontenjanlar henüz dolmuş değil. Liselere yaklaşık bir aydır nakiller aracılığıyla yerleştirme işlemi yapılıyor. Galatasaray Lisesi’nde 1, Kabataş Erkek’te 2 kontenjan bugün bile boş. Hatta bazı Anadolu liselerinde bu sayı 100’e yaklaşmış durumda. Örneğin Ankara’da Faruk Nafiz Çamlıbel Anadolu Lisesi’nde boş kontenjan 98, İstanbul Kadıköy 50. Yıl Tahran Lisesi ile İzmir Beydağ Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nde 85, İstanbul’daki Kartal Hacı Hatice Bayraktar’da 61, Erenköy Kız Lisesi’nde 49, İstinye Anadolu’da 45, Cağaloğlu Anadolu’da 28, Beşiktaş Anadolu’da 15 boş kontenjan bulunuyor.

        Liselerdeki boş kontenjanın sorumlusu olarak “taban puanı” gören bakanlık, bu boş kontenjanları nasıl açıklayacak?

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar