Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GEL de çık bu işin içinden çıkabilirsen!.. Las Vegas’ta 64’lük Stephen Paddock, sofistike bir planlamanın ardından yerleştiği otelin 34’üncü katından açtığı ateşle festival alanında eğlenmekte olan 58 kişiyi katletti, yüzlercesini de yaraladı.

        DEAŞ terör örgütü de gayet iştahlı ve sıcağı sıcağına bir beyanla bu vahşi eylemi üstleniverdi. Amerikan güvenlik birimleriyse “şimdilik” eylemde DEAŞ parmağı olduğuna dair bir kanıt bulamadıklarını vurguluyorlar. Lakin otel odasını eylemden önce adeta cephaneliğe çevirmiş, lobiye ve oda girişine izleme kameraları yerleştirmiş, evinde de bombalar bulunmuş Paddock’un bu eylemi hangi motivasyonla gerçekleştirdiği de her ne hikmetse açıklan(a)mıyor.

        Resmin bu kısmının karanlıkta kalması da bana New York’ta 1940’ta en büyük uluslararası firmalarının prestij sahnesi olan Dünya Fuarı’nda İngiliz pavyonuna düzenlenen bir saldırıyı hatırlattı. İngiliz standında ABD’nin Bağımsızlık Günü olan 4 Temmuz’da patlayan saatli bomba, 2 polisin ölümüne yol açmıştı. ABD istihbaratı çok çalışmasına rağmen saldırının arkasında kimin bulunduğunu ve amacın ne olduğunu tespit edememişti.

        JAMES BOND’LA TARİHİ DEĞİŞTİ

        Tuhaf bir şekilde Las Vegas’taki olayı DEAŞ’ın üstlenmesini andıran bir davranış tarzıyla İngiltere yönetimi de sıcağı sıcağına açıklamalarla o zaman bu saldırıdan Almanya’daki Nazi rejimini sorumlu tutmuştu. O günlerin İngiltere’si 2’nci Dünya Savaşı’nda Almanya’yla çatışma halindeydi. Naziler karşısında Dunkirk cephesinde fena halde sıkışmış olan İngiltere, bu saldırıdan tam bir ay önce Avrupa’daki tüm askerlerini tahliye etmek zorunda kalmıştı. Almanya artık İngiltere’yi işgal etmeye hazırlanıyordu.

        Londra’nın üzerinde korku bulutlarının dolaştığı bu dönemde, fuar saldırısından 3 hafta önce de İngiltere Başbakanı Winston Churchill, en gözde ajanlarından William Stephenson’u MI6’in kentteki ilk bürosunu kurmak üzere New York’a gönderdi. Stephonson’un ekibindeki ajanlardan biriyse sonradan “James Bond” karakterini yaratacak olan Ian Flemming’di.

        Pek çok tarihçiye göre ABD’nin harp sahnesine girmesinde bardağı taşıran olay Pearl Harbour saldırısı olarak bilinse de yönetim kademelerinde ve Amerikan toplumunda esas olarak zihinsel kırılmaya yol açan husus, İngiltere’nin New York’taki saldırının arkasında Almanya’nın olduğuna yönelik algı operasyonunun gayet başarılı olmasıydı. ABD’yi harbe sokan yol, fuar saldırısıyla açılmıştı.

        New York Emniyet Müdürlüğü’nde 36 yıl çalışan polis şefi Bernard Whalen, kentteki polisin tarihini anlattığı iki kitabı yazarken fuardaki patlamaya dair belgeleri de araştırdı. Whalen kısa süre önce de Daily Beast sitesine, “İngilizler ABD’yi 2. Dünya Savaşı’na çekmek için 2 New York polisini mi öldürdü?” başlığıyla yayınlanan bir röportaj verdi. Belgelerden hareketle saldırıda İngiliz parmağı olduğu iddiasını reddetmeyen Whalen, Churchill’in o dönemki en büyük amacının ABD’nin sempatisini kazanıp kendi saflarında savaşa çekmek olduğuna işaret etti.

        1940’taki bu hadise devletlerin hısım ya da hasımlarının tutum ve davranışlarını manipüle etme, ufak dokunuşlarla tarihin seyrini değiştirme gayesiyle terörü nasıl sinsice araçsallaştırdıklarına dair gayet kıymetli bir örnek bana göre.

        Las Vegas’taki saldırıyı DEAŞ iştahla üstlenirken, ABD istihbaratının bu iddiayı ısrarla çürütme eğiliminde olmasını bu örnekten hareketle analiz edersek hakikate yaklaşmamızın da olasılık dahlinde olduğu kanaatindeyim. Saldırı gerçekten de “DEAŞ maskesi” takanların iddia ettiği gibi bir terör hadisesiyse, bu çok büyük ihtimalle birilerinin ABD’nin 2003’tekine benzer şekilde yeniden Ortadoğu’da arzı endam etmesini şiddetle arzular hale düştükleri anlamına gelir. Bu “birilerinin” kimler olduğunu anlamak için de Ortadoğu’da DEAŞ’la mücadele adı altında yürütülen savaşta kimlerin zemin kaybettiğine ve aynen 2. Dünya Savaşı’ndaki gibi can havliyle “büyük müttefik” arayışına düştüklerine bakmanızı öneriyorum.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar