Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçen yıl basketbol federasyon başkanlığına seçilen Hidayet Türkoğlu ve ekibi Basketbol Süper Ligi için 6, Türkiye Basketbol Ligi için 2 yabancı kuralını azaltacaklarını vaat etmişlerdi. Basketbol kamuoyunun da büyük çoğunluğunun beklentisi bu şekildeydi. Ancak kulüplerin baskısına dayanamayarak bu kuralı değiştiremediler.

        **************

        FUTBOL DAHA İYİ

        Yıllardır basketbolda tartışılan bu konu son günlerde futbolda da gündeme gelmeye başladı. Süper Lig’de takımlar kadrolarında 12 yabancı futbolcu bulundurabiliyorlar.

        Yeni Milli Takım Antrenörü Mircea Lucescu’nun izlemeye gittiği bir karşılaşmada ‘Sahada yalnız 4 Türk futbolcu var. Ben nasıl milli takım seçeceğim’ demesi durumun vahimliğini açıkça ortaya seriyor.

        Yine de futbolun durumu basketboldan iyi görünüyor. Yabancı oynatma oranı basketbola oranla daha az.

        **************

        YERİNDE BİR KARAR

        Yabancı sayısını azaltmayı beceremeyen federasyon genç oyuncuların yetişebilmesi için çok yerinde bir karar alarak gençler ligi kurmaya karar verdi.

        Bu ligde 2000 -2001 doğumlu oyuncular yer alırken, her takım 1999 doğumlu 3 sporcu oynatabilecek. Takımların 18 kişilik kafilesinin ulaşım ve konaklama masrafları federasyon tarafından karşılanacak.

        20 takımdan oluşan lig, 2 gruba ayrılıp çift devreli lig usulü oynadıktan sonra, ilk 6 sırada yer alan ekipler birleşerek, yeni bir grup oluşturacaklar.

        Bu gruba ilk grupta oynadıkları takımların maçlarını taşıyan ekipler, diğer gruptan gelen takımlarla yaptıkları müsabakalar sonunda, ilk 8 eşleşerek 2 kazanan üzerinden play-off oynayacaklar. Kalan 4 ekip lig usulü final oynayacak.

        **************

        GRUPLARIN DAĞILIMI

        Federasyonun açıkladığı gruplar şu şekilde oluştu.

        A GRUBU: A.Efes, Darüşşafaka Basketbol, Tofaş, Beşiktaş Sompo, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Basket, Yeşilgiresun Belediyesi, Gaziantep Basket, Ankara TED Kolejliler, Gelişim Koleji

        B GRUBU: Banvit, F.Bahçe, Pınar Karşıyaka, Sakarya BŞB, Demir İnşaat Büyükçekmece, Galatasaray Odeabank, Muratbey Uşak, Trabzonspor, Türk Telekom, Bahçeşehir Koleji.

        29 Eylül’de başlayacak lig, A takımlarında oynayamayan genç oyuncuların gelişimi açısından çok faydalı olacak.

        Federasyon ileri yıllarda bu uygulamayı 19-20 yaşındaki oyuncular için de yaparsa Türk basketbolunun gelişmesi için önemli bir adım atmış olacaktır. En az TBL kadar ilgi göreceğini düşündüğüm lig müthiş mücadelelere sahne olacak.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar