Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünya genelinde kent merkezindeki agoraların en büyüklerinden biri olan Smyrna (İzmir) Agorası, binlerce yıl aradan sonra tarihi günlerinden birini daha yaşadı. Kent belleğinde çok önemli bir yeri olan Agora, bu kez İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis oturumuna ev sahipliği yaptı. Kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılan meclis yapısında 1500 yıl sonra ilk kez bir toplantı gerçekleştirildi. Romalıların çok önemli kararlar aldığı bu özel mekan, tarihe saygı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin Eylül ayı birleşimine ev sahipliği yaptı.

        Agora; Batı Anadolu’da yaklaşık 2 bin yıl önceki medeniyetlerin kentlerindeki kent merkezleridir. Toplanma alanı ve çarşıdır. Kamusal alanlardır. Bu sebepledir ki, kamu binaları agoraların çevresinde yer almıştır.

        Üzerinden onlarca medeniyet geçmiş, dikkatli bakan için algılattığı; mimari ile sınırlı değil. Bina ve heykellerden akan sanatsal özen, demokrasiye ve insana saygıyı “kör gözüne parmak” sokar aslında.

        YAŞAM ŞEKLİ

        Hani deyim vardır; “İnsanlar iyi şeylere layıktır” diye. İnsana; yaşadığı yerde gözüne ve gönlüne hitap eden unsurlar vurgulanması durumunda, yaptıramayacağınız şeyin olamayacağının şifrelenmiş hali. Kendini değerli hissettirdiğiniz taktirde, insan evladına her alanda ‘’ceylan zarafetinde sekmesini sağlamanın’’, yaşam şekli ile bile nesiller boyu konuşulacak eserlere imza atabilmelerini sağlatabileceğinizin belgesi .

        O nedenle; 1500 yıl önce yapılmış, bugün gün yüzüne çıkarılmış o tarihe ait “zevk-ü safa, bir eli yağda diğeri balda” anıtı değildir antik kentlerin parçası Agoralar. İnsanların bir araya geldiği, ötekiyle karşılaştığı, hem fiziksel olarak kentin merkezine denk gelen hem de kent yaşam felsefesinin aynasıdır. Bu işlevleriyle aynı zamanda o zamanın insanının kendi toplumsal imajını oluşturduğu; kendini inşa ettiği alanlardı oralar.

        Kısacası; insana kendini değerli hissettirmenin sütun, mermer, heykel olarak 1500 yıl önce elle tutulur kılınmış hali bugün bile işe yarıyor. 2017 Eylül’ünde İzmir’in yönetiminde söz sahibi olanlar, 1500 yıl sonra aynı yerde toplanarak İzmirliye kendisini değerli hissettirecek her şeyi yapma kararlılıklarının temsili fotoğrafını oluşturdular bir anlamda.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar