Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Viyana’da yaşıyorlar. Geçenlerde yazışıyoruz;

        “Bizim burada çocuk üniversitesi diye bir proje var. Çocukları üniversite okumaya teşvik etmek için derslere girme imkanları veriyorlar. Biz 4 yıldan beri katılıyoruz’’ deyice dumura uğradım. Çocuk ve üniversite uzun vadeli bir bağdaştırma ile mantıklı.

        Ama dediği Çocuk Üniversitesi. “Nasıl yani?’’ dedim. Çünkü bildiğim 2 çocukları var ve büyüğü 10 yaşlarında. Üniversite ne alaka?

        “Mesela tıp fakültesinde sigara içince ne gibi zararlar oluşuyor, kalp ameliyatı nasıl gerçekleşiyor? Sağlıksız beslenmenin dişlere ne gibi zararları oluyor? Bunları kısa bir filimle imkan varsa canlı olarak gösteriyorlar. Ekonomi Üniversitesi’nde para nasıl basılıyor, kredi kartları nasıl kullanılması gerekiyor öğreniyorlar. Teknik üniversitede maketlerle binalar yapıyorlar. Veterinerlikte hayvanların dili. Bu liste bitmez’’ diye açıkladı.

        “Ben sizi Viyana’da yaşıyor biliyordum, kandırdınız beni. Hangi galaksidesiniz?’’ diyesim geldi. Sordum; “Üniversite ve dalları nasıl düzenliyor? Aileler mi okul mu yapıyor programlamayı?’’ Cevabı net oldu; “Üniversite çocukların yaşlarına göre konuları belirliyor. Çocuklar da ilgilerini çeken konuların derslerine kayıt oluyor. ‘‘

        MEZUNİYET NOTLARI

        “Tabi katılım disiplini de lise mezuniyet notlarını etkiliyordur di mi?’’ deme gafletinde bulundum. Demez olaydım. ‘‘Hayatı etkiliyor diyelim. Çocukların hayal gücü genişliyor’’ cevabı geldi ki bu; “Allah’ım huzuruna almadı isen beni, şu an başka bir gezegen ile yazışıyorum’’ yorumunu sesli olarak dillendirmeme yol açtı neredeyse.

        “İyi de katılımı teşvik edecek unsur yok mu?’’ diye devam ettim. “Merak uyandırmak. Mesela benim kız 4 yıldan beri ‘Mimarlık ve tasarımcı olmak istiyorum’ diyor’’ deyiverdi. Kesin bir başka galaksi ile yazıştığıma kanaat getirmek üzereyim. Hayal ya da rüyada olmadığımı netleştirmek itercesine yine sordum; ‘‘Şurasını çözemedim. Üniversite kapısını açıyor, çocuk alternatifleri seçiyor ve gidiyor. Karşılığı sadece hayal gücünü genişletmeden ibaret mi yani?’’ Aldığım cevap uzay raconuna yakışır oldu; “Tören eşliğinde mastır unvanına sahip oluyorlar!’’

        İyiymiş’’ diyebildim. Benden önce de o galaksi ile yazışan olmuş. Sistemi kopyalayıp, yapıştırmış ama bir farkla;

        Yemek-servis 40 bin lira!

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar