Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hepimiz bazı özelliklerimizle birbirimizden ayrılıyoruz. Ve bu ayrılıklar hayatın ta kendisi. Bizlerden farklı olan bu insanların yaşamlarını zorlaştıran da; yine bizleriz çoğu zaman.

        Aslında onların ihtiyacı olan tek şey “empati”. Engelli bireylerin yaşamını nasıl zorlaştırdığınızla ilgili fikir sahibi olmak için benimki bana yetti de arttı.

        Babam, yaşıtlarının korkulu rüyası kalça kırığı talihsizliğini yaşadı. “Önümüz yaz. Deniz-havuz iyi gelir’’ reçetesine sarıldık. Aslında “züğürt tesellisi’’ imiş bizimkisi. Deniz 30 metre, tekerlekli sandalye ve dört ayaklı baston (wolker) donamımıza rağmen denizle buluşamadık. Ne yaptı isek kumsalı aşıp, babamı deniz ile buluşturamadık.

        Sosyal alanlar kapsamında bulunan plajlar önemli değerlerden biri. Ancak özellikle tekerlekli sandalyeye bağımlı bedensel engelliler için deniz, kedi ile ciğer misali. Birbirlerine uzaktan bakıyorlar.

        DENİZE GİRMEYİVERSİN

        Erişilebilirlik kapsamında plajlar engelli bireyler için engelli. Bedensel engelli bireylerin kıyıdan denize girmeleri koca Türkiye Kıyı Şeridinde Marmara’da birkaç, Ege’de Foça, Urla, Çeşme, Bodrum Akkaya, Akdeniz’de Alanya’da birer adetten ibaret. “Engelsiz Plaj” çağdaşlığını gören-yakalayan neredeyse yok. Olanlar da adet bazında ‘vitrine oynamış’ görünüyor.

        Tekerlekli sandalyeli kumu-çakılı aşıp, denizin uygun derinliğine ulaşması basitliğinde konu. “Denize girmeyiversin, havuz-bahçe hortumu var” sığlığında düşünmek hata olur.

        Su; engellinin fizik terapisi için tıp dünyasının olmazsa olmaz reçetesi. Havuz-termal vatandaşın imkanları, hastanelerin heyet raporu pasaportuna tabi.

        Diyelim doktor raporu almayı başardınız, Termallerde vize uygulamasına takılmak büyük olası. Sağlık turizmi anlaşmalı yabancı profiliniz yoksa, tedaviye alınmak mucize.

        Termale neden deniz biliyor musunuz? Tuzlu suyun fiziksel engelli yelpazesinde işe yaramadığı görülmemiş. Ne pasaport ne vize. Sadece yapılması gereken kum-çakıl sınırını kaldırmak. Azıcık da yolu uygun derinliğe kadar ulaştırmak.

        Şunu bilir, bunu söylerim ben. ‘‘Engelliler için engelsiz’’ beldeler yaratma yarışı var ya şu ara. Plajlar engelli kaldıkça koca bir yalan!

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar