Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Temmuz geldi, doğa ayar tutmuyor. Mevsimler nerede ise “İlkbahar-sonbahar-kış’’ şekline büründü. Türkiye genelinde mevsim normalleri dışı hava şartları yaşanıyor. Karadeniz iklimi ile Akdeniz’inki yer değiştirdi. Kuzey ısındı, güney ne oldum delisi.

        GEC-GÜNDÜZ FARKI

        Ege ve İzmir, “gündüz yaz, gece sonbahar’’ ısı farkı, “yağmak ile yağmamak’’ arası puslu-nemli günleri izleyen seri depremlerin abonesi oldu. Kış Kordon’da vatandaşın eline kar verdi, millet yaz ramazanlarının en rahatını geçirdi. Haziran’da-Temmuz’da “bu yağmur da nesi’’ demeyin. Gelebilecek ani yağışlar salya-sümük olursa hiç şaşmayın.

        Gönlüm yanılmayı arzu ederdi. Eskiden şakası bile olmazdı. Her şeyi netti. Kışlık giysileri naftalinletip sandığa kaldırtır, yazlıkları askıya aldırtırdı. Dolaplarda kışlık-yazlık düşmandı. Şimdilerde köpeğin kediyi emzirmesi misali, kardeş oldu. Kışın ortasında şort-tişört, yazın göbeğinde kazak olağan hale geldi. Daha da ileri gitti; sabah kaban, öğle don-atlet, akşam palto ile gün kreasyonu oluşturdu.

        DENGESİ BOZULDU

        Çünkü artık doğanın da şakası var. Dişlileri sıyırdı, yalama oldu. Ne zaman ne yapacağı belli olmuyor. Sağ gösterip sol vurabiliyor. Birbirine ettikleri, hinliği, dili ile kendi türünün dengesini bozmuş zaten insan. Hızını alamadı; suya-havaya- toprağa-ateşe sardı. Doğanın dengesi nasıl bozulmasın?

        Sebebe değil, sonuca bakacağız nasıl olsa. Ağzımızla kuş tutsak bile nafile. “Eniştem beni niye öptü?’’ demeyin. Ben şöyle döneyim sadede;

        Gürledi, selledi, çığladı, kaydırdı, salladı, kimse sallamadı. Sonunda doğa bile pes etti. Puştun puştluğuna devam ettiği insanoğlu düzeninde doğanın da puştlaşması kadar normal ne olabilir ki?

        Çatıya sıcak su için kurdurttuğumuz bildiğin güneş enerjisi sistemini güneşten, tente ile koruyan bir milletiz biz. Dünyayı geçtim. Bu coğrafyada bu doğa anlayışı ile yazın yazlığını, kışın kışlığını bilmesini nasıl bekleyebiliriz ki biz?

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar