Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gördüğüm en zarif ve güzel kadınların bir kısmı burada. ‘‘Mermerden’’! İzmir Konak’ta, Bahribaba Parkı Varyant‘a çıkarken yan tarafta. Kendisi bir müze. İzmir Arkeoloji Müzesi.

        1927 yılında önce Basmane olmuş gelin gittiği evin adresi. Dar gelmiş ardına eklenen 24 senede. Kültürpark’a taşınmış 1951’de. 33 yıl da orada geçirmiş. Kapısında kuyruklar olmuş 57 yaşına gelene dek.

        Onca insan rahat daha rahat ağırlanmalı idi değil mi? Konak’ta Bahribaba Parkı içinde 5 bin m2’ye yerleşmiş 11 Şubat 1984 senesinde. 32 senedir de orada oturuyor! Mermerden yapılmış heykel, büstler ile heykel başı portreler karşılıyor sizi girişte. 8 adet vitrin içerisinde, yine mermerden yapılmış küçük boyutlardaki eserler peşi sıra.

        VİTRİNDE ESERLER

        Misafir karşılamadaki ihtişam özenine bakar mısınız? İçerisi de dışarıyı gölgede bırakacak büyüleyicilikte. Teşhir salonları, laboratuvarları, depoları, fotoğrafhanesi, kitaplığı, konferans salonu gibi en mükemmel ev sahipliği için tüm ayrıntıları düşünmüş bir de. Batı Anadolu’nun çeşitli yerlerinde bulunan eserlerle dekoreli en üst kattaki birinci galerisi. Bronz, yüzük taşları ve pişmiş topraktan yapılmış heykelcik, çanak çömlek ve kandil gibi küçük boydaki eserler var vitrinlerde.

        Misafirlerini büyülenme ötesinde huzur bulacağı bir ev hayali ile düzenletmişti bu yeni adresi anlayacağınız yaşı 57’ye geldiğinde. Kapısındaki kuyruklar yavaş yavaş yok olmaya başladı izleyen senelerde. Çatısıydı-tavanıydı-tabanıydı-salonu-bahçesiydi onarılıyor diye kapısı sık sık kapalı bulunmaktan.

        Binlerce yılın bilgeliğinde gelin geldiydi. Şimdi 90 yaşında. Göreni olsa, gelecek aydınlanacak. Huzur evinin geleni-gideni-arayanı-soranı olmayan talihsiz sakinlerinden biri kimliğinde. Sadece oturuyor, bekliyor. Belli etmiyor ama beklediği de ecelden ibaret görünüyor.

        Mal-mülk derdindeyiz ya. Para-dünya kazık içerikli damardan bir tüyo vereyim gaz vereyim. Define varmış kıpırdamadan oturduğu yerde. Hazine dairesi hem de. Altın mezar hediyeleri, cam ve bronz eserleri, Halikarnas’da bulunmuş olan bronz Demeter, yükte hafif pahada ağır neler-neler.

        Kazma-kürek ziyaret imkansız onu baştan söyleyeyim.

        Ağzınızın suyunu silerek görebilmeniz için kağıt mendil taşıma şartı olabilir. Tabii o da kapıyı açarlar ise!

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar