Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir’de yaşayanlar olarak 2016 yılında ne kadarlık maddi değerde dolandırılmış olabiliriz?

        Aklınıza gelen ilk tahminleri not edin. Bakalım tahminleriniz resmi bilgilerle ne oranda örtüşecek. Bu arada 2017 rakamları henüz kesinleşmediği için 2016 verilerini yazıyorum.

        İzmir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği’nin, yıl boyunca yaptığı tüm uyarılara rağmen özellikle dikkatsizliğimiz ve zaman zaman da iyi niyetimiz nedeniyle irili ufaklı birçok olaya maruz kalıyoruz.

        Polis memuru Nevzat Yalur’un vatandaşlara yönelik yaptığı seminerde aldığım notlar, bu sebeple hayli ilginç geldi.

        Sayın Yalur, çantacılık, tırnakçılık, kaldırımcılık gibi yankesicilik alanındaki olaylarla telefonla, internetle, banka ve tapu yoluyla dolandırıcılık gibi birçok alanda yaşanan vakalar üzerinden durum değerlendirmesi yaptı.

        Hırsızların yasaları çok iyi bildikleri için suçu, yasal zemine oturtmakta usta olduklarını vurgularken suçun niteliğinin canlıdan çalınanla cansız varlıktan çalınan eşyaya göre değiştiğinin altını çizdi.

        Misal bebek arabasına, pazarda tezgaha, hastanede yan tabureye koyduğunuz için çalınan eşyanızın suçuyla kolunuzdan çalınan eşyanın suç kapsamı aynı değil. Suçun niteliği burada devreye giriyor.

        Kanunları bilmek bu yüzden daha da önem kazanıyor.

        Alo 155’ten arıyor gibi yapıp sizi bir hatta bağladıklarında da dikkat etmelisiniz.

        Burada da tuzağa düşme ihtimali yüksek.

        Polis, o hattan vatandaşı birebir aramıyor. Sadece acil durumlarda uyarı mesajı atıyor.

        Vatandaş, zor durumda kaldığında Alo 155’e ihbarda bulunur sadeec.Şimdi gelelim yazının başında sorduğum soruya.

        tercih ediyoruz

        Tahminleriniz neler bakalım. Hani emniyet güçleri sürekli, ”Lütfen kendisini polis, savcı diye tanıtanlara kanmayınız” çağrısı yapıyor da bizler inadına kanmayı tercih ediyoruz ya...

        İşte İzmir’de sadece telefonla yapılan dolandırıcılık faaliyetleri sonucu 2016 verilerine göre banka hesaplarından ortalama 16 milyon TL, 3 milyon TL’lik de ziynet eşyası çalınmış.

        20 milyon civarındaki dolandırıcılık olayında kişinin kendi dikkatsizliği, dalgın oluşu ve onca uyarıyı dikkate almaması en büyük etken arkadaşlar.

        Lütfen siz de bu bilgileri çevrenizle paylaşmaya özen gösteriniz.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar