Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçen haftada konuştuğumuz gibi bugün de cinsellik eğitiminin anneden ve babadan çocuklara hangi sözler ve davranış şekilleriyle aktarılması gerektiğini Kadın Sağlığı Eğitim Programı verilerini baz alarak aktarmaya çalışayım. Çocuğun sorusuna lütfen doğru yanıtlar verin. Yanlış ve kaçamak yanıtlar onun size olan güvenini zedeler. Eğer yanıtı bilmiyorsanız bunu ona söylemekten kaçınmayın. Sorunun yanıtını araştırdıktan sonra yeniden konuşabileceğinizi söyleyin. Doğal ve açık olun. Basit ve anlaşılır bir dil kullanın. Gülmeyin, alay etmeyin. Çocuğunuzun bu konuda konuşmasını destekleyin. Cinsellikle ilgili konuşmaların ve davranışların doğal olduğunu fakat herkesin yanında yapılmaması gerektiğini vurgulayın. Bedenin kişinin kendisine ait olduğu, bazı özel durumlar -ailesinin veya muayene sırasında doktorun- dışında kimsenin bedenine dokunmasına izin vermemesi gerektiği anlatın. Aksi bir durumda sizinle rahatlıkla iletişim kurabileceğinin mesajını verin. Soruyu dikkatle dinleyin.

        Tam olarak neyi öğrenmeyi istediğini anladıktan sonra yanıt verin.

        HİÇ SORU SORMAMIŞSA

        Eğer 5-6 yaşına kadar hiç soru sormamış ise bunun nedenini araştırın ve cinsel eğitimi başlatın. Çocuğu soru sormaya özendirecek fırsatlar yaratın.

        Duygu ve değerlerden bahsedin. Cinselliği, aşk, yakınlık, paylaşım, sevgi-saygı kavramlarıyla ilişkilendirin. Anne-babanın birbirini sevdiğini gösteren sarılma, öpme gibi davranışların çocukların yanında yapılmasında bir sakınca yoktur.

        Çocuğun duygusal gelişimini olumlu yönde etkiler. Cinsel konulardaki merak anne-babanın cinsel organı ve cinsel yaşamı hakkında olduğu zaman bunların anne-babaya özel olduğu, başkalarıyla paylaşılamayacağı ifade edilmelidir. Cinsel organlar bilimsel isimleriyle tanımlanmalıdır.

        Sorumlu davranışın önemini vurgulayın. Kararların olumlu-olumsuz sonuçları olabileceğini anlatın.

        Aile çocuğun internet, gazeteler, pornografik yayınlara kolay ulaşım sağlandığı unutulmamalı ve çocukların kullanımını takip etmelidir. Bu hayati önemdeki bilgileri lütfen herkesle paylaşmaya özen gösterin.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar