Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çocuk yetiştirirken farkında olmadan nice yanlış davranış kalıpları içinde olduğumuzu Kadın Sağlığı Eğitimleri (KSEP) sırasında tanıştığım her kadınla yeniden deneyimledim.

        Mesela, doğru bilgiye yeteri kadar sahip olamadığımız için en çok hata yaptığımız cinsel istismarı konuşalım. Mevzu, çocuğun bir başkası tarafından cinsel doyum ya da uyarım amacıyla kullanılmasıdır. Mutlaka fiziksel şiddet ya da zorlama olması da gerekmez.

        Öyle sinsice sokulurlar ki, çocuk etrafını saran kötülüğü fark etmeyebilir de.

        Olayın tespiti güçtür. Genellikle şahidi yoktur ve çocukların çoğu yaşadıklarını saklama yoluna giderler.

        Bunun nedenleri, istismarcının tehditlerinden korkma, onu koruma isteği, kendilerine inanılmayacağını düşünmeleri, utanmak veya cinsel davranışların yanlış olduğunu bilmemek olabilir.

        Çocuğa doğru ve bilimsel cinsel eğitimin zamanında verilmesinin önemi de burada ortaya çıkıyor.

        BİLİN VE YAPIN

        Çocuklara toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde değer vererek, kadın ve erkek bireyler olarak yetiştirmek onlara yapacağınız en büyük iyiliktir.

        Mahremiyete ve sınırlara saygı, dokunulmayı reddetmeyi öğrenme, yardım isteme, istemeyen söz ve davranışlar karşısında hayır diyebilme kararlılığı, Yabancılarla konuşulduğu durumlarda aileye mutlaka bilgi verilmesinin neden önemli olduğu sorumluluk duygusu ekseninde anlatılmalıdır.

        Sır saklamanın sınırlarını, bazı sırların saklanmaması gerektiğini gerekçeleriyle sıralamayı ihmal ettiğimizde çocuğa büyük zararlar verdiğimizi unutmayalım.

        CİNSEL İSTİSMAR

        Peki çocuğunuzun cinsel istismara maruz kaldığını nasıl anlarsınız? En sevdiği ilgi alanına veya okul ödevine ilgisi azalabilir. Okula gitmek istemeyebilir. Aile üyelerinden veya arkadaşlarından uzaklaşabilir.

        Saldırgan veya ürkek bir tutum sergileyebilir. Uyku sorunları yaşayabilir. Kabuslar görebilir. Vücudunun kirli olduğu veya cinsel organında bir sorun olduğu düşüncesine kapılabilir. Anlayabileceğinin ötesinde terbiyesiz kelimeler söyleyebilir, hareketler yapabilir. Cinsellik konularına abartılı ilgi gösterme veya tamamen ilgisiz kalma durumu da yaşanabilir. Bu belirtilerin aile tarafından dikkatle takip edilmesi gerekir.

        Doğru bilgiyi paylaşmak hayat kurtarır.

        Daha çok kişiye ulaşabilmemiz için lütfen bu bilgileri çevrenizle paylaşın.

        Bu her yetişkin için tercih değil görevdir.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar