Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AYLARDIR bu köşede yazdığım ve defalarca Habertürk ekranlarında söylediğim gibi Türkiye 2018 yazında seçimlere gidiyor. Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti yöneticileri erken seçim olmayacağını defalarca dile getirmelerine rağmen ben bu iddiamda ısrar ettim. Çünkü siyasi akıl böyle gerektiriyordu ve Tayyip Bey siyasi hayatında son tahlilde hep aklın yolunu seçmiş bir isimdir.

        ***********

        ERDOĞAN AİLESİ DE BEKLEMİYORDU

        HATALAR yaptığı dönemlerde bile her zaman manevra yapmasını ve siyasi aklın gereğini hayata geçirmesini bilen bir lider oldu Erdoğan. Burada da aynı şey yaşandı.

        Öte yandan şurası kesin: Bu seçim kararında bir danışıklı dövüş yok. Erdoğan Ailesi dahi karara şok oldular. Çarşamba günü yayınlanan yazım üzerine aileye çok yakın bir isim beni aradı ve “Eminim, erken seçime gidiyoruz” sözümün çok iddialı olduğunu söyledi. Hatta pazar günü Erdoğan Ailesi’nin kahvaltısında da 3 Kasım 2019 seçimleri üzerinden bu meselenin konuşulduğunu ifade etti. Üzerine bir de salı günü, Bahçeli’nin önerisi üzerine Cumhurbaşkanı’nın yüzünün değiştiğini, bunu hiç beklemediğini düşündüğünü söyledi. Yani Erdoğan’ın en yakın çevresinde bile kimse bu karara hazır değilmiş.

        ***********

        NEDEN ERDOĞAN KAZANIR?

        AÇIKÇASI bu siyasal konjonktürde bana göre 24 Haziran 2018 seçimleri Tayyip Erdoğan için rahat geçecektir. Seçimi muhtemelen ilk turda kazanacaktır. Zaten hemen hemen tüm araştırma şirketleri aynı şeyi ifade ediyorlar. Son tahlilde kazananın Erdoğan olacağını söylüyorlar.

        Siyasi tavrını gizlemeyen bir gazeteciyim ve 24 Haziran 2018’de oyumu Erdoğan’a vereceğim. Fakat Türkiye demokrasisi açısından bu seçimlerin daha rekabetçi ve daha zorlu geçmesini isterdim. Eski vesayet rejimi zihniyetiyle bağını tamamen koparmış, daha yenilikçi ve daha güçlü bir anamuhalefet olmasını arzu ederdim. Ancak böyle bir muhalefet, Erdoğan’ı gerçekten zorlayabilirdi.

        Şimdiki muhalefet zihniyetinin ise rekabet edebilme ihtimali bile yok. Sadece Erdoğan’a oy verenler değil Türkiye’nin çok büyük çoğunluğu eski Kemalist rejim günlerine dönmek istemiyor.

        ***********

        ESKİ DÜZENE DÖNÜŞ İSTENMİYOR

        KÜRTLERİN ve dindar kesimin mevcut AK Parti yönetiminden şikâyetçi oldukları noktalar olsa da öncelikleri eski, zalim vesayet dönemine dönüş olmaması. Ayrıca bu iki kesim her geçen gün nüfus olarak çoğalıyor. Dindarlar içinde sekülerleşme yaşansa da sekülerleşenler de Kemalist olmuyor, yine Menderes-Özal-Erdoğan çizgisinde kalıyor.

        ***********

        BAŞÖRTÜLÜ DEİSTLER

        HATTA dindar iken sekülerleşen kesimin yani popüler tabirle “başörtülü deistlerin” klasik dindarlara göre daha anti-Kemalist olduğunu saptadıklarını söyledi bir araştırmacı bana. Bu da ilginç bir bulgu. Ailesinin acılar çektiği eski rejim günlerine dönmek istemiyor bu kesim. İYİ Parti de içine aldığı bazı radikal ulusalcı-laikçi eski askerler sebebiyle dindarları ve Kürtleri çok ürkütüyor. Bu parti CHP’nin sağ kanadı gibi algılanıyor çoğunluk seçmen tarafından. Sonuç olarak bu muhalefet tablosunda 24 Haziran 2018 bağlamında kim aday olursa olsun değişen bir şey olmaz. Kazanan Erdoğan olacaktır...

        ***********

        CHP’NİN ADAYI KİM OLACAK?

        İLK gün en güçlü adayın İlhan Kesici olduğunu ifade ettim, Kemal Bey’in kafasında olan ve birçok araştırmacının da oy potansiyeli olarak en çok şans verdiği isimdi Kesici. Ancak partinin içinden bana gelen bilgi, kararın açıklandığı çarşamba gününden beri bütün parti meclisinin Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusunda ısrarcı olduğu yönünde. Parti içinde yapılan yoklamaların tümünde Kemal Bey öne çıkıyor. CHP’nin istisnasız tüm üst düzey yetkilileri Kemal Bey’i istiyorlarmış.

        Ancak yakın çevresinden duyduğum, kendisinin adaylığa hâlâ temkinli yaklaştığı. Kemal Bey yüzde 49’u kucaklayacak bir isim arıyor. Yani ben en güçlü isim olarak yine Kesici diyorum. Önümüzdeki günlerde Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile yine bir araya gelecek ve 1 hafta içinde ismi açıklayacak. Öte yandan Haluk Koç ve Öztürk Yılmaz’ın da aday adayı olarak yakında öne çıkacakları, CHP içinde konuşulanlar arasında...

        ***********

        İYİ PARTİ MUTLAKA SEÇİME GİRMELİ

        24 Haziran seçimlerine İYİ Parti’nin girip giremeyeceği tartışılıyor. Umarım böyle bir yanlış yapılmaz. Bunu demokrasi açısından kabul edilemez buluyorum. YSK Başkanı, Taha Akyol’un da “Saygın bir hukukçudur” dediği Sayın Sadi Güven’den böyle bir ayıba engel olmasını rica ediyorum. Bu tip engellemeler yanlıştır, sandığa gölge düşürür...

        ***********

        HDP NE YAPACAK?

        HDP ne yapacak? Aday çıkaracak mı? Çıkaracaksa bu kim olacak? Partinin bütün organlarında iki gündür bu konuşuluyor. Selahattin Demirtaş avukatları aracılığıyla karar aşamasında olunduğunu söyledi ancak bana gelen bilgiler, Avrupa’daki bütün HDP ve bağlantılı dernek ve örgütlerin bir kadın aday bulunması üzerinde durduğu yönünde. En çok öne çıkan isim Filiz Kerestecioğlu. Filiz Hanım’ın bu yönde bir talebi ya da partinin henüz bir kararı yok ama örgütlerde ismi çok sık geçiyor. Bir yandan da HDP’nin neredeyse bütün üst düzey yöneticilerinin tutuklu olmasına reaksiyon göstermek için bir Türk adayın çıkarılması gerektiği de konuşuluyor.

        ***********

        NOT:

        Kızım Yasemin bademcik ameliyatı olacak. O nedenle cumartesiyazım için izninizi rica ediyorum. Pazartesi yeniden görüşmek dileğiyle.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar