Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        WIKIPEDIA üç gündür kapalı... Tez yazan akademisyenlere, ödev hazırlayan öğrencilere, makalelerini bilgi kırıntıları ile süslemeye meraklı anlı-şanlı köşe yazarlarına, gazetelerle dergilerin haber merkezlerine, velhasıl internetten aldıkları bilginin doğru olup olmadığını kontrol etmeden şappadanak kullanan herkese büyük geçmiş olsun!

        Şimdi âcil bilgiye ihtiyaç duydukları takdirde senelerdir hatırlarından çıkmış olan “kitap” denen birşeyin vârolduğunu hatırlayıp sayfaları karıştırırken nasıl yoruluyor, nasıl ter döküyorlardır, kimbilir...

        Ne diyeyim? Allah başka elem, keder vesaire göstermesin!

        İnternetteki sözlüklerin ve ansiklopedilerin senelerdir aleyhinde bulunduğum için, Wikipedia’ya ulaşımın engellenmesinden sonra bazı Twitter ve benzeri sanal âlemlerin sâkinleri “Bu yasaklamaya en fazla Murat Bardakçı sevinmiştir” diye yazmışlar...

        ASIL DERT, TÜRKÇESİNDE!

        Şimdi bir meseleyi açıklığa kavuşturayım:

        Ben, Wikipedia ile bunun Türkçesi olan Vikipedi’yi birbirinden hep ayırdım. Kullanılmasına ve kaynak alınmasına karşı çıktığım kaynak Vikipedi idi, buradaki bilginin neredeyse tamamının amatörce, eksik, yanlış ve taraflı olduğunu ama Wikipedia’nın İngilizce, Fransızca ve diğer dillerdeki maddelerinde yazılanların da kontrol edilmeden kullanılmaması gerektiğini, internetteki bilgilerin bilimsel yayınlara kaynak teşkil edemeyeceğini söyledim ve hâlâ söylüyorum.

        Mâlûm internet ansiklopedisinin İngilizce ve Türkçe maddelerini mukayese ettiğinizde, aralarındaki muazzam farkı zaten hemen görürsünüz: Çok önemli bazı maddelerin Türkçesi zaten yoktur, olanlar ise kuşa çevrilip iki-üç satırla geçiştirilmiştir ve Türkler tarafından yazılan maddelerin çoğu da fâhiş hatalar, kulaktan dolma birşeyler ve hissî ifadeler ile doludur!

        Affınızı rica ederek kendimden bir örnek vereceğim:

        Vikipedi’de ismime açılmış maddede birkaç sene önce “Dört çocuklu bir ailenin üçüncü çocuğudur ve bir erkek bir de kız babasıdır” diye yazılmış, 1400’lü yıllarda kaleme alınmış olan bir musiki kitabı da benim eserim olarak gösterilmişti ve bu ifadeler Vikipedi’den aynen alınmış ve hiç sorgulanmadan başka yayınlarda da kullanılmıştı!

        Ailemin tek çocuğu olmama ve çocuğumun bulunmamasına rağmen adamın biri oturup bütün bunları uydurmuş, bu palavralar maddenin İngilizcesinde bile yeralmıştı! Beş asırlık kitap masalı da öyle...

        Benden bahseden maddede bile bu kadar hatanın bulunduğu bir sanal yayındaki başka maddelerde ne çamlar devrileceğini tahmin edin! Denetim, doğrulama, kaynaklarla mukayese vesaire olmadığı takdirde Türkiye’nin terör örgütlerine destek verdiğini iddia etmelerini bir tarafa bırakın, “terörist” diye göstermediklerine şükredelim!

        Dolayısı ile böyle bir yanlışlıklar ve hattâ kasıtlar silsilesini kendini toparlayıncaya kadar kapatmayıp da ne yapacaksınız?

        Böyle yazmam üzerine birilerinin “düşünce özgürlüğü”, “bilmemne hürriyeti” yahut “falanca irade” demeye başlayacaklarından eminim...

        Anlamamız ve kabul etmemiz gereken, ortada düşünce veya özgürlük ile ilgili bir meselenin değil, “yanlış bilgilendirmenin” mevcut olmasıdır. Siz, biz, çocuklarınız, arkadaşlarınız, tanıdığınız ve tanımadığınız milyonlarca kişi böyle gayrıciddî şekilde çiziktirilmiş ama ismi maalesef “ansiklopedi” olan sanal varakpârelerde yazılanları doğru zannedip yanlış bilgi edinmektedirler ve bütün bu hatalı malûmat artık hayatları boyunca onlarla beraber olacaktır! Bütün bu sanal bilgi çöplüklerinin okumayı ve araştırmayı unutturup “kitap” kavramını hayatımızdan çıkartmış olması da, meselenin daha vahim tarafıdır.

        “Türk’ün yasağı üç gündür” derler ya, Wikipedia da Vikipedi de yakında kullanıma mutlaka tekrar açılacaktır ama milleti yanlış bilgilendirmeyi engellemenin ve internetten hazırlop birşeyler indirmenin de araştırma olmadığını öğretmenin yollarını artık düşünmemizin zamanıdır.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar