Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ŞANGHAY

        KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, en sakin haliyle bir döneme damgasını vuran açıklamalarıyla dikkat çeker.

        Rus uçağının düşürülmesi sonrası “Rus uçağı olduğunu bilseydik düşürmezdik” sözü hafızalardadır.

        Öncesinde de Suudi Arabistan’daki siyasi idamlara karşı “Siyasi idam cezalarının hepsine karşıyız” cümlesiyle anımsanır.

        Doğru bildiği sözden bir adım geri durmaz.

        Bu kez de benzer bir çıkışı ABD için yaptı, “Kendi demokrasisine bir baksın” dedi.

        Bütün bunları da Çin’de Türk Yılı ilan edilmesi dolayısıyla düzenlenen etkinlik için Şanghay’da sabah kahvaltısı yaparken gerçekleştirdiğimiz sohbette dile getirdi.

        Önce, Çin Turizm ve Kültür Bakanı Luo Şugang’ın, “Türk Yılı”nın kapanış töreni için Tiananmen Meydanı’nda 3 yıllığına dolu görünen büyük tiyatro salonunu tahsis sözü vermesi; Yunus Emre Enstitüsü’nün kurulması için elinden gelen çabayı göstereceği sözünü biz gazetecilerin önünde de dile getirmesine dönük birçok olumlu gelişmeyi sıraladı.

        Yılda 130 milyon turistten 800 milyon dolar gelir elde eden Çin’den gelecek turist sayısının 360 bini aşacağını belirtti.

        Çin Kültür ve Turizm Bakanı da çok etkilendiği Anadolu Ateşi’nin Troya gösterisinden sonraki sohbetimizde sayının 500 bin civarına çıkabileceğini ifade etmiş, “Gelecek yıl iki katına ulaşır, 1 milyon olur” demişti.

        Bakan Kurtulmuş, Çin’deki bu olumlu havanın devam etmesi için gereken tüm çabaların gösterileceğini de vurguladı.

        Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Emin Önen de yakın geçmişte bir gazetede çıkan makaleye atıf yaparak, 1 yıl önce Çin’in ünlü arama motoruna Türkiye diye yazıldığında ilk sırada yer alan olumsuz haberlerin yerini, bu yıl daha olumlu, turizme yönelik haberlere bıraktığını belirtti.

        Bakan Kurtulmuş, Türkiye algısının hızla değiştiğine tanıklık ettiğini de sözlerine ekledi.

        Bunun en iyi göstergelerinden birinin de Şanghay’da önceki akşam verilen Türk Yılı açılış yemeğine katılan üst düzey Çinli konuklar olduğuna vurgu yaptı.

        ‘KATILIM DESTEKTİR’

        Bakan ile sohbetimiz Çin’deki Türk Yılı’ndan Türkiye’deki seçim yılına döndü.

        Kurtulmuş, muhalefet partilerinin eski parlamenter sisteme dönmek için seçmenden oy isteyecekleri açıklamasını değerlendirirken şunları söyledi:

        “Verilen oyun miktarı Cumhurbaşkanı hükümet sistemine olan desteği de gösterecek. Muhalefete tavsiyem şu ki, millet ‘Eski sistemi getireceğimE diyene destek vermez.”

        Bakan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçildiği sistemde parlamentonun da aynı oranda güçlü olması gerektiğini de kaydetti.

        ABD’DE SANDIĞA GİDEN % 50

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’in “OHAL yürürlükteyken Türk yasalarıyla ve ayrıca Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleriyle uyumlu bir tarzda özgür, adil ve şeffaf bir seçim düzenlemek zor, bunun farkındayız” sözlerini de anımsattık.

        Bakan, “ABD önce kendi demokrasisine bir baksın” dedi ve devamını getirdi:

        “Seçmeninin % 50’sini sandığa götürebilen bir ülke bize demokrasi dersi vermeye kalkışmasın. Darbelerden sonra bile bu halk sandığa gidip doğru bildiğine oyuyla demokrasi dersini verir. Halkının pratik olarak yarısının seçime katılmadığı ülkenin yapması gereken, halkını sandığa götürecek demokratik yöntemleri geliştirmektir.”

        Kurtulmuş ile geldiğimiz Çin’de Türkiye’ye karşı ilgi oldukça yüksek.

        “Bir portakal gönderelim, bir Çinli gelsin” sloganı, sanırım 40 yıl sonra portakala bağlı olmadan hayat bulacak...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar