Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “MÜHÜRSÜZ filigranlı” oy pusulaları Anayasa referandumunun en çok tartışılan konusuydu.

        Yüksek Seçim Kurulu oy verme işlemi devam ederken bazı sandıklarda mühür basılmamış oy pusulası ve zarfların kullanıldığını tespit edince, bunların içinde filigranlı olanları kabul edeceğini açıklamıştı.

        Karar referandumda “hayır” cephesini oluşturan partilerin tepkisine yol açarken YSK, “Sandık kurullarının hatasını oy veren seçmene çektiremeyiz, pusulalar bize ait” gerekçesini ileri sürmüştü.

        AK Parti ile MHP “uyum yasaları” komisyonu, bugün TBMM’ye sunacağı düzenlemede bu tartışmanın bir daha yapılmamasını sağlayacak madde düzenlemesi yaptı.

        Buna göre oy pusulalarında mühür uygulaması devam edecek, ancak mühürsüz zarf ve oy pusulaları eğer YSK filigranlı kâğıtlar ise geçerli sayılacak.

        SANDIKTA KURUL DEĞİŞTİ

        İki partinin teklifinde yer alan, basın toplantısıyla bugün duyurulacak bir diğer önemli düzenleme ise sandık kurulları ve seçim güvenliğine ilişkin.

        Seçimlerin Temel Hükümleri Kanunu’nun 22. maddesi, sandık başkanlarının, siyasi parti dışında yer alan asıl üyelerle görüşerek, “sandığın kurulacağı seçim bölgesi içindeki veya dışındaki seçmenler arasından, okur-yazar olan iyi ün sahibi kişiler arasından seçileceği” hükmünü taşıyordu.

        Düzenlemeyle, sandık başkanlarının, “Kaymakamlıklar tarafından mâni hali olanlar ayıklandıktan sonra ilçe seçim kurullarına verilen memur listesi içinden seçilir...” hükmü getirildi.

        Sandıklara ilişkin güvenlik uygulamasında da değişikliğe gidildi; buna göre seçim kurulu başkanının yanı sıra, “valinin güvenlikle ilgili kararıyla da sandıklar birleştirilip bir başka yere nakledilebilecek”...

        Sandık çevresinin güvenliğiyle ilgili olarak daha önce sandık kurulu başkanına polis çağırma tanınırken, halka da aynı yetki verildi.

        İTTİFAK KURALLARI

        İki partinin 26 maddelik teklifinin 7-8 maddesini ittifaka ilişkin hükümler oluşturdu.

        Buna göre, ittifak yapacak partiler seçim takvimi ilanından sonraki 2 haftada kararlarını kamuoyuna açıklamak ve YSK’ya bildirmekle yükümlü olacak.

        İttifaktan vazgeçtiklerini ise en geç partilerin bileşik oy pusulalarındaki sıra kuralarının çekimi öncesinde açıklayacaklar.

        Oy pusulasında ittifaka giren partiler amblemi ve genel başkanı ismiyle aynı blok içinde yan yana sütunda milletvekili aday listelerini sıralayacak; dilerse ittifakına isim koyacak.

        İttifakta yer alan partilerin blok içindeki sıralaması da YSK’nın kura çekimiyle belirlenecek.

        İttifak partilerine oylar ayrı verilecek; ancak aynı bloktaki ittifak partilerinin hepsine basılan mühür de geçerli olacak, bu oylar partilerin aldıkları oy nispetinde dağıtılacak.

        Bu konuda Avrupa ülkelerindeki ittifakların oy dağılımları incelenmiş ve genel uygulamanın bu şekilde olduğu görülünce karara varılmış.

        Seçim sonrası ise önce ittifaka düşen milletvekili sayısı 1961’den bu yana uygulanan D’Hondt sistemiyle belirlenecek; ittifak içindeki partilere düşen milletvekili dağılımı da yine D’Hondt sistemiyle yapılacak.

        TEK LİSTE ŞARTI

        Bir parti, kendi kimliğini koruyarak adaylarını bir başka partinin listesinden gösterebilecek.

        Ancak başka partinin listesinden aday gösteren partiler, seçime katılamayacak.

        Teklifte Cumhurbaşkanlığı seçimine girilmedi, yerel seçimle ilgili düzenlemeler ise Anayasa’nın emrettiği kapsamda gerçekleşti.

        Muhtar, belediye başkanı, belediye meclis üyesi seçilme yaşı 18’e indirilirken, görev süresince askerlikleri tecil edildi.

        Ayrıca, yasalardaki “Bir yıl kala yapılan seçimler birleştirilir” hükmü de maddeden çıkarıldı.

        İki partinin komisyonu bundan sonra Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu ve sistemin işlerliğine ilişkin hükümleri ele alacak.

        Bir nevi daimi komisyona dönüşecek...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar