Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu sezon yeni formatıyla ilk kez düzenlenen Türkiye Basketbol Erkekler 3.Ligi’nde ilk yarı tamamlandı. 24 takımın iki grupta mücadele ettiği ligin ilk yarısında yaşanan müthiş heyecanın önüne; Türkiye Basketbol Federasyonu’nun ilgisizliği, hakem hataları ve maçların teknik gözlemcilerinin yetersizliği damga vurdu. Bu konuya yazının sonunda tekrar döneceğiz.

        Türkiye Basketbol 3. Ligi A Grubu’nda ilk yarıyı ligin iddialı ekiplerinden Gaziantep Zirve Üniversitesi lider tamamladı. İlk beş haftada 3 mağlubiyet alan ve ardından yaptığı transferlerle kadrosunu güçlendirerek üst üste 6 maç kazanan Acıbadem Üniversitesi 2. sırada yer aldı. Orman Genel Müdürlüğü’nün takımı Ankara Ormanspor ve İzmir Büyükşehir Belediyespor 3. ve 4. sırayı paylaştılar. Lige iyi başlayamayan ancak kadrosuna yaptığı takviyelerle toparlanan Boluspor 5. sıraya tırmandı. İstanbulspor, 68 Aksaray ve Muğla Ormanspor, Playoff potasında kendilerine yer buldu.

        Ligin ikinci yarısında da ilk beş sırada yer alan takımların değişeceğini sanmıyorum. Sadece sıralamalarda oynamalar olur.

        Gemlik Gücümspor ve Düzce Belediyespor sekizinci sırada yer alabilmek için ter dökeceklerdir. Ziya Uyanık yönetiminde 10 maçta galibiyet alamayan ve kan değişikliğine giden Kuşadası Gençlik son hafta Bilecik Belediyespor’u farklı mağlup ederek son sıradan kurtulsa da, Playout’tan kurtulması mucize gibi duruyor. Maddi sıkıntılarını aşamayan Bilecik Belediyespor ise sezon sonu lige veda eder...

        İlk üç sıra averajla

        B Grubu’nda FMV Işıkspor, Bostanlıspor ve Maliye Milli Piyango 9’ar galibiyetle averajla ilk üç sırayı paylaştılar. Trakya Üniversitesi Meriçspor, Kepez Belediyespor, Bandırma Kırmızı ve Bursaspor 6’şar galibiyet ile hemen bu üçlünün ensesinde. Lig sonunda da çok büyük sürpriz olmazsa ilk yedi sırada değişiklik olmaz. Playoff’un son bileti içinse Tofaş Gelişim, Selçuklu Belediyespor, Çorlu Belediyespor kıyasıya bir rekabet içine gireceklerdir. Meligazi Belediyespor ve Batman Petrol’ün ise lige tutunma mücadelesinde alacakları galibiyetler üst sırada yerleşimleri netleştirecektir.

        Maddi destek yok

        Ligde ilk yarı gösterdi ki basketbolumuzun böyle bir oluşuma, yabancısız bir heyecana çok ihtiyacı varmış. Tamamen Türk oyunculardan kurulu takımlarla her maçta kıran kırana bir mücadelenin yaşandığı ligin bir de yazının başında belirttiğimiz olumsuzluklarına bir bakalım...

        Bir kere Türkiye Basketbol Federasyonu’nun 3.Lig’de yer alan takımlara hiçbir maddi desteği yok. TBL naklen yayın, iddaa; TB2L, TKBL, TKB2L’de iddaa geliri; EBBL’de deplasman harcırahı varken; TB3L’de takımlara bir kuruş destek yok. Maddi desteği bırakın bir manevi desteği bile çok gören TBF, maçların istatistiklerini dahi tutmuyor.

        Ligin puan durumu ise ilk sekiz haftadan sonra yayınlanmaya başladı!..

        Kulüpler bir araya gelse, hakem paralarını da kendileri ödese inanın TBF’ye hiç ihtiyaç kalmayacak. Çünkü diğer tüm harcamalar ceplerinden gidiyor. Bir de bilinçsiz veya bilinçli, olarak ceza kesme yarışına girerek sadece ceza yazmak için gözlerini dört açan ve yalan yanlış bilgilerle TBF’yi de yanıltan “çifte standart”ın okullarda gösterilecek en güzel örneklerini sunan teknik gözlemcilere, disiplin kurulunun akıl almak cezaları eklenince basketbol adeta bombalanıyor! Kulüplere sanki “başka işiniz mi yok, bırakın basketbolu gidin başka sporlarla uğraşın” mesajını mı veriyorlar anlayamadık gitti...

        TBF’nin bu kadar ilgisiz olduğu bir lige hakemlerin de gereken önemi vermesini bekleyemeyiz tabii ki... Hele hele klasman düşen veya düşürülen hakemler inanın adeta maçları sabote ediyor!..

        “Ölen ölsün, kalan sağlar bizimdir.”

        Yaşasın basketbol!..

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar