Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu hafta gösterime giren ve ikizler temasıyla öne çıkan “Tutku Oyunu” (L’amant double) vesilesiyle sinema tarihinin ikizlerini hatırladık. Psikanalitik yanı öne çıkan karanlık öykülerle komedilerin ağırlıkta olduğu listemize tüm zamanların en kötülerinden biri olarak unutulmazlaşan “Jack ve Jill”i almayı da ihmal etmedik.

        Olivia de Havilland - The Dark Mirror - 1946

        İyi eleştiriler almasa da ikiz kardeşleri kara filmin tekinsizliği ve psikanalizle birleştiren öncü yapıtlardan biri... Ruth Collins sevgilisinin ölümünün ardından cinayetin tek şüphelisidir. Cinayet mahallinden çıkarken görülmüştür. Ama bir ikizi vardır ve ikisi de masum olduğunu söylemektedir. Olayı çözmesi için görevlendirilen psikanalistin, ikizlerden “normal olanı”na ilgi duymaya başlaması işleri daha da karıştırır.

        Hayley Mills - İkiz Melekler - 1961

        (The Parent Trap) Yaz kampında karşılaşan Susan ve Sharon, ikiz olduklarını bilmezler. Durumun farkına varınca birbirlerinin yerine geçmeye ve yıllar önce boşanıp onları birbirinden ayrı büyüten ebeveynlerini yeniden bir araya getirmeye karar verirler. Aynı oyuncuyu karşılıklı oynatma tekniklerinin geliştirildiği filmlerden biri. Gördüğü ilgi üzerine televizyon için devam filmleri çekilmişti. 1998’deki yeni çevriminde Lindsay Lohan oynadı.

        Bette Davis - Dead Ringer - 1964

        1946’da “A Stolen Life”da aynı erkeğe âşık ikizleri oynayan Bette Davis, bu kez 18 yıl boyunca görüşmeyen Margaret ve Edith’i canlandırıyor. Margaret, yıllar önce hamileyim yalanıyla Edith’in sevgilisini elinden alarak evlenmiştir. Kocasının cenazesinden sonra karşılaştıklarında Margaret varlıklı, Edith ise yoksul bir kadındır. Edith, ikizini öldürerek yerine geçer ve onun gibi yaşamaya başlar. Davis, marazi karakterleri canlandırmaktaki ustalığını bir kez daha gösteriyor.

        Jeremy Irons - Ölü İkizler - 1988

        (Dead Ringers) Jinekolog Mantle kardeşleri birbirinden ayırmak imkânsızdır. Hiç belli etmeden aynı kadınla birlikte olabilirler... Kadınları baştan çıkarmak kendine güveni olan kardeşin görevidir. Ama Claire’in hayatlarına girmesi ve utangaç kardeşin ona âşık olmasıyla ikizlerin sapkın yanları açığa çıkar. Marazi saplantıları konu alan karanlık bir film. İkizler ve jinekoloji, daha önce hiç bu kadar rahatsız edici olmamıştı. Irons, muhteşem!

        Eddie Murphy - Çatlak Yönetmen - 1999

        (Bowfinger) Filmlerinde birden çok karakter canlandırmayı seven Murphy, bu kez zıt kişilikli ikizleri oynuyor. Yoksul sinemacı Bowfinger (Steve Martin), ünlü yıldız Kit Ramsey’i ikna edemeyince farklı bir yol dener. Gizli kameralarla Kit’i ve diğer oyuncuları uzaktan çeker. Plan işler ama Kit, uzaylılarla karşılaştığını sanarak evine kapanınca Bowfinger’in imdadına Kit’in ikiz kardeşi Jiff yetişir. Frank Oz’un yönettiği matrak bir komedi.

        Nicolas Cage - Tersyüz - 2002

        (Adaptation) Gerçek ve kurmaca arasında gidip gelen karmaşık bir film... “The Orchid Thief” adlı kitaptan konulu bir film senaryosu çıkarmakta zorlanan Charlie Kaufman, ikiz kardeşi Donald’la her konuda zıt düşer. Senaryo yazarak zengin olmak isteyen Donald, Charlie’nin etik anlayışına ve entelektüel yaklaşımına karşıdır. Charlie’nin bunalımı derinleşir ve Donald’ın işleri iyi giderken, biz de yazılmakta olan filmin perdede akıp gittiğini fark ederiz.

        Edward Norton - Leaves of Grass - 2009

        Tim Blake Nelson’un yazıp yönettiği film, birbirinden uzak farklı hayatlar süren zıt ikizlerin bir araya gelme temasını işliyor. Biri üniversitede felsefe hocası, diğeri marihuana yetiştiricisi... Marihunacının başı mafyayla derde girince diğer ikiziyle irtibata geçip, kendi yerine geçmesini istiyor. Ortalama bir suç komedisi olsa da Edward Norton’un mükemmel oyunculuğuyla akılda kalıyor.

        Armie Hammer - Sosyal Ağ - 2010

        (The Social Network) “Facebook”un fikrini ilk kez bulan ve Mark Zuckerberg’e kaptıran Winklevoss ikizleri, filmin en unutulmaz karakterleri arasındaydılar. Hammer, o yıllarda tanınmadığı için birçok kişi Winklevoss’ların ikiz oyuncular tarafından canlandırıldığını düşünmüştü. Yönetmen David Fincher’ın ilk amacı da buydu. Aradığı oyuncuları bulamayınca bazı çekimlerde diğer ikiz için Josh Pence’in bedenini kullandı. Hammer ve Pence, hareket uyumu için aylarca çalışıp unutulmaz bir iş çıkardılar.

        Adam Sandler - Jack ve Jill - 2011

        (Jack and Jill) Bazen kötü filmler de “unutulmaz” olabilir. 2012’de Altın Ahududular başta olmak üzere “yılın en kötüsü” ödüllerini silip süpüren film, olumsuz şöhretiyle listemize girmeyi hak ediyor. Üstelik erkek oyuncunun kadın ikizini oynaması gibi özel bir durum da var. Ama Sandler’ın en kötü performansı olduğuna kuşku yok. Öykü mü? Her şey Şükran Günü’nde ziyarete gelen ve evi terk etmeyen baş belası bir ikiz kardeşle ilgili. Filmin en önemli sorunuysa güldüremiyor oluşu...

        Tom Hardy - Efsane - 2015

        (Legend) 1960’lı yılların Londra’sında yaşayan gangster kardeşlerin hikâyesi, Hardy’nin müthiş performansı için dahi seyredilmeyi hak ediyor. Kray kardeşlerin yeraltı dünyasındaki yükseliş ve düşüşünü anlatan film, İngiliz yönetmen Brian Helgeland’ın imzasını taşıyor. Bir kızla tanışıp evlenen Reggie cezaevine girince, akıl sağlığı yerinde olmayan şiddet müptelası Ron işleri yürütemiyor... Helgeland, Hardy’nin incelikli yorumuyla her iki kardeşin psikolojisine odaklanıyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar