Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kıymetli dostlar! Bugün hepimizde ayrı bir heyecan, ayrı bir güzellik, ayrı bir mevsimin neşesi var. Zira Receb-i Şerif’in rahmet ve muhabbet mevsimini, rüzgârını, rayihasını koklama, nefes almak için teneffüs etme zamanındayız. Receb-i Şerif yine biz günahkârların elinden tutacak bir mevsim, zamanını, zeminini, amel defterini gözden geçirmek için yine büyük bir fırsat.

        Aklın ve akli muhasebelerin hepsinin ötesinde Allah Teâlâ’nın rahmeti sebebiyle olduğu kesin olan bir mevsime giriyoruz. Her şey bir yana, idrak edelim veya etmeyelim bu günlerde güneş bir başka doğacak, bugünlerde zikrin, tesbihin, ibadetin tadı, lezzeti bir farklı olacak. Bugünleri bilmeyen insanlara bile muhakkak bir güzellik, bir inayet, bir nefes erişecek.

        Öyle bereketli bir mevsim ki bu... Hani “Şeytanın bile bazen külahını ters çevirip, açıp ‘Aman şu rahmetten ben de alayım’ dediği mevsimler vardır” derler. İşte Receb-i Şerif, işte Şaban-ı Şerif, üç aylar ve Ramazan Bayramı’na kadar adeta hep soluyabileceğimiz, hiç soluk arası bile vermeyeceğimiz bu mevsimde geniş bir zaman da bize bahşedilmiş durumda.

        Rubu’ Arapça’da “4’te 1” demektir. Fakat rubu’ veya rebi’ aynı zamanda çeyrekten öte, lügat manasının bir diğer karşılığı olarak gönül, fuat, öz, özdeki hülasa demektir. Üç aylar, on iki ayın içerisinde 4’te 1’dir. Yani bu aylar bir nevi senenin gönlü ve o gönle ait kısmıdır. Daha da derine indiğinizde bu gönlün bir de sır tabakası vardır. O da Ramazan, Kadir Gecesi ve neticede bayram olarak kendisini gösterir.

        KOSKOCA BİR AY VERİLİYOR DİYE SAKIN FAZLA VERİLDİ ZANNETMEYİN

        Recep, Allah’ın (CC) ayıdır. Şaban Efendimiz’in ayı, O’na (SAS) izafe edilen mevsimdir. Allah Teâlâ Rabb’ül- âlemîn ve Erhamürrâhimîn’dir yani merhametlilerin en merhametlisidir. Efendimiz (SAS) de âlemlere rahmet olarak gönderilmiştir. Koskoca bir ay veriliyor diye sakın fazla verildi zannetmeyin. Allah’ın (CC) rahmetine kıyasla bir ay tahsis etmek bu rahmeti daraltmaktır aslında. Fakat bu daraltma hülasa olarak bizlere bir aşı, bir uyanış imkânıdır.

        Bu bayrama erişenler, mü’min olma şerefini tadanlar, belki Recep ayında imanı, Şaban ayında İslâm’ı, Ramazan ayında ihsanı yaşayanlar vardır. Belki de iman, İslâm ve ihsan denilen o sıralama, dini kavramlar ve literatürler içerisinde geçen bu ifadeler, bu kelimeler, bu kavramlar her sene tazelenmek için bir ay suretinde, kisvesinde karşımıza çıkıyor.

        İmanın, İslâm’ın ve ihsanın kadrini bilmek ve Kadir Gecesi her gecede olabilir. Recep ayında olabilir, Şaban ayında olabilir, Ramazan ayında olabilir. Neticede elbet dünya kurulalı beri yahut Efendimiz’e (SAS) Kur’ân indirildiğinden beri Kur’ân şu güne kadar muhakkak bu günlerden birinde Kadir Gecesi kıyafetini giydi, bir paye aldı. Hangi gecede insaniyetin kadrini biliyorsan, hangi gecede o muhabbeti bulmuş ve kendini nefsinin esaretinden kurtulmuş bir an fark edebiliyorsan o gece senin için Kadir Gecesi’dir. Umuma ait olan Kadir Gecesi’nden ayrıca istifade edersin. Fakat Recep geliyor diye bugün hemen tövbeni et ve gayrette bulun. Recep’in nasıl geçtiyse, Şaban’ın öyle olacak. Şaban’a nasıl eriştiysen, Berât’ın nasıl takdim edildiyse, Ramazan da öyle geçecek. Defaatle tecrübe edenler bunu çok iyi bilirler. Sadece Ramazan’da bir şey yapmaya kalkan ile Recep ve Şaban’dan itibaren hazırlananın hâli bir olmaz.

        ALLAH (CC) YOLUNDA YAPILANLAR ASLA ZÂYİ OLMAZ

        Şu bir gerçektir; herkese, her kesimden, her nefis derekesinden ve derecesinden olan her zâta, her nefse bugünlerde çok büyük ikramlar vardır. Bendeniz bu ikramları hatırlatmak makamında değilim, haddim de değil. Sadece sizlerle bu güzel sevinci paylaşmak niyetiyle bunları zikretmek herhalde uygun olacaktır diye düşündük ve böylece sizleri tebrik ettik.

        Sakın “Ben Recep ayını, Şaban ayını ihya edemem, bu ayda çok değişik şeyler, çok güzellikler olsa da ben bunlara her zamanki gibi yine kavuşamayacağım” demeyin. Gayret edin, güzelce tövbe istiğfar edip Allah Teâlâ’nın razı olduğu işlerle meşgul olmaya niyetlenin, boynunuzu eğip Cenâb-ı Hakk’a niyâzda bulunun. Hiç merak etmeyin, bunların hiçbiri boşuna gitmez.

        Regâib Kandili’nizi ve mübarek üç aylar mevsiminizi tebrik eder, sizler ve bizler için hayırlara vesile olmasını Cenâb-ı Hakk’tan niyaz ederim.

        Allah’a emanet olunuz.

        HADİS-İ ŞERİF

        “Recep ayı Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır.” Aclûnî - Keşfu’l-Hafâ

        EFENDİMİZ'İN RECEP AYINDA YAPTIĞI DUA

        “Allahümme bârik lenâ fî Recebe ve Şa’bân ve belliğnâ Ramadân.” “Allah’ım! Receb’i ve Şa’bân’ı hakkımızda hayırlı ve mübarek kıl, bizi Ramazan’a ulaştır.” Kaynak: Camiü’s-sağir

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar