Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Venedik ve Telluride’den Oscar yarışına bomba gibi giren “Aşıklar Şehri”, Toronto’da Seyirci Ödülü’ne ulaşarak bir önemli engeli daha aştı. 89. Oscar Ödülleri’nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen’de zafere ulaşırken sıkıntı yaşamayacak gibi. En İyi Erkek Oyuncu’da Denzel Washington, En İyi Kadın Oyuncu’da Natalie Portman, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’da Aaron Eckhart, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’da Kristen Stewart favori.

        89. Oscar Ödülleri için “Kalandar Soğuğu”nun konumuyla ilgilenirken esas yarışta da bir mesafe aldık. Yabancı Dilde En İyi Film dalında “Neruda”, “The Idol” ve “Toni Erdmann” gibilerinin yarışında bizim şansımız bir hayli düşük. Ama ana dallarda “12 Yıllık Esaret”ten (“12 Years a Slave”, 2013) bu yana en net seneyi yaşıyoruz belki de.

        ‘AŞIKLAR ŞEHRİ’ RAKİP TANIMADAN GİDİYOR

        “Çarpışma” (“Crash”, 2004) ve “Ölümcül Tuzak”ın (“The Hurt Locker”, 2008) zaferlerine alışık Lionsgate, Summit yoluyla Amerikan klasik sineması/müzikalleri güzellemesi “Aşıklar Şehri”ni (“La La Land”) bir hayli öne taşıdı. Şu anda heykelciği yüzde 70’i, 80’i geldi denebilir.

        Ama Toronto ve New York’tan ona kafa tutan filmler yok muydu? “Moonlight” ve “Lion” ilk aşamada A24 ve Weinstein faktörüyle öne çıkarıldı. Fakat “Yaşamın Kıyısında” (“Manchester by the Sea”), Sundance’den bu yana pazarlanarak festivalin ‘tek aday’ sokma geleneğinde “Bir Ulusun Doğuşu”nun (“The Birth of a Nation”) yerini alacak gibi. Amazon ve Roadside’ın son düzlükte neler yapacağı merak konusu.

        New York’tan ise A24’ün “20th Century Women”ı ve Columbia’nın “Billy Lynn’s Long Halftime Walk”ı yarışa öyle ya da böyle girdi. İlki beklendiği gibi oyuncularıyla öne çıkarken Bening için ‘favori’ diyenler var. Greta Gerwig ilk aşamada Yardımcı Kadın Oyuncu’da aday olabilir gibi gözüküyor. Elle Fanning’in şansı da var. İkincisi ise Ang Lee’nin hayal kırıklığı olarak yorumlanıyor. Milliyetçi tarafı ve teknolojisiyle “Keskin Nişancı”ya (“American Sniper”, 2014) benzer bir ilgiyle yüzleşebilir. Saniyede 120 kareyle Irak Savaşı’ndan bir gencin öyküsü parçalı bulutlu tepkiler aldı. Ava DuVernay’nin Afro-Amerikalıların hapishanelerde yaşadığı usulsüzlükleri ele alan duygusal belgeseli “13th”ü kurmaca yarışında da fazlasıyla anılıyor. Ama daha ziyade ‘En İyi Belgesel’de net favori.

        ARALIK VİZYONUNDAN SÜRPRİZ ÇIKABİLİR Mİ?

        “Pi’nin Yaşamı”nın (“Life of Pi”, 2012) New York Film Festivali çıkışıyla yaptıklarını becermesi beklenen “Billy Lynn’s Long Halftime Walk” ise “Aşıklar Şehri”nin ilk rakibi değil. Peki ama “Bir Ulusun Doğuşu”nu ve “Moonlight”ı rahatlıkla deviren Chazelle’in bu aşamada hangi yapıtla yüzleşmesi beklenebilir? “Arrival” ile eleştirel geri dönüş alan Paramount’ın “Silence”ı ve “Fences”ı yolda bekleyenler. Açıkçası birincisi Scorsese’nin uzun süre zaafıyla “Para Avcısı”nın (“The Wolf of Wall Street”, 2013) sıkıntısını çekiyor. Çok Avrupa sinemasına yakın rejili bir film olacağa benziyor. ‘En İyi Yönetmen’de zafer kazanabilir.

        İkincisinin fragmanı Washington ve Davis’in güçlü performanslarına, metnin başarısına dikkat çeken bir tiyatro uyarlamasının sözünü veriyor. Adaylık alsa da ne kadar yürür tartışmalı. Paramount en az iki film adaylığı çıkaracak gibi. Böylece diğer stüdyolara karşı bir duruş sergileyecek. Warner’ın “Sully” ve “Live By Night”tan birinde kararlı olduğu da kesin. Ben Affleck’in filmi bu devrede Aralık’a vizyon tarihi aldı, ama Akademi üyelerini hayran bırakacak siyasi bir konuya sahip değil.

        TORONTO’DAN DİĞER İDDİALI FİLMLER

        Toronto’da son düzlükte görücüye çıkan “Queen of Katwe” ise Afro-Amerikalılar için üretilmiş bir satranç filmi. Ama didaktizm dışında başka bir şeye hizmet etmiyor. Disney’in çocuk filmlerinin stratejileriyle hareket edip duygusal durması iyi tepkiler aldı. Toronto’da Seyirci Ödülü’nde ilk üçe giren film, son dakika girişine imza atabilir. Ama Nyong’o ve Oyelowo daha iddialı. Fox Searchlight’ın “Jackie” hamlesinin de olası En İyi Film adaylığından söz ediliyor.

        Gelecek seneye ertelenen “A United Kingdom”ın David Oyelowo’su ile “Maudie”nin Sally Hawkins’inin başarılı performansları ise 89. Oscar’lara sızamayacak. “Una”nın Rooney Mara’sı ve “Tresspass Against Us”ın Michael Fassbender’ı net tehdit olacak seviyede değiller. Toronto’da özel bir organizasyonla ilk görüntülerini bir kitleye sızdıran “Gizli Sayılar”ın (“Hidden Figures”) ‘En İyi Uyarlama Senaryo’da ödüle ulaşması beklenebilir. Ama esas sürpriz “Yaşamın Kıyısında”nın Amazon’a rağmen ilk üçte adının geçmesi oldu. Ödül şansı bence düşük. En İyi Özgün Senaryo’da ise Lonergan favori.

        ERKEK VE KADIN OYUNCUDA FESTİVALLER NE KADAR ETKİLİ OLACAK?

        Elbette Toronto’da “Lion”ın Seyirci Ödülü’nde ilk üçe girmesi “Queen of Katwe” ile birlikte bir ‘tehdit’ oldu. Ama bu durumdan en fazla iki film aday oluyor. “Aşıklar Şehri”ni de düşününce bu filmin şansı ‘Afro-Amerikan ürünü’ kontenjanında azalıyor. Şu aşamada erkek oyuncuda Denzel Washington’ın bileği bükülmez noktasına gelindi, Casey Affleck, Joel Edgerton ve Miles Teller Toronto’dan geçen önemli aday adayları. Michael Keaton, Matthew McConaughey, Andrew Garfield gibilerinin son dakika girişleri önemli.

        En İyi Kadın Oyuncu’da Fox Searchlight’ın “Jackie”ye yüklenmesiyle Natalie Portman, bir anda Viola Davis ve Ruth Negga’nın önüne geçti. Annette Bening bunların arkasında. Meryl Streep de “Florence”ta (“Florence Foster Jenkins”), Akademi’ye uygun bir performans sergiliyor. Fiziksel dönüşüm, içine girilen çıkışsızlık ve irade öyküsü “Zoraki Kral”ın (“The King’s Speech”, 2010) Firth’ünü hatırlatıyor. Ama Emma Stone veya Taraji B. Henson’a yenilebilir.

        YARDIMCI OYUNCU DALLARINDA KARMAŞA VE NETLİKLER VAR

        Yardımcı oyuncu kategorilerinde ‘erkek’e gelince Aaron Eckhart, Michael Shannon, Mahershala Ali şu aşamada ‘alırsa şaşırtmaz’ denecek isimler. Ama Lucas Hedges da ciddi bir tehdit. Hugh Grant kendi kariyerinin üzerinde bir performans veriyor “Florence”ta. Stephen Henderson ve Liam Neeson’ın son dakika çıkışlarıyla ödüle uzanması beklenebilir.

        Yardımcı kadında ise Kristen Stewart, Michelle Williams, Naomie Harris sekme yaşamayacak isimler. Octavia Spencer ile Greta Gerwig, bunlara eklenme ihtimali en yüksek isimler. Ama Janelle Monae, Amy Adams, kekeme bir kızı oynayan Dakota Fanning (“Pastoral Amerika”), Laura Dern (“The Founder”) ve servis ettiği ‘abartılı performans’ ile Nicole Kidman’ın (“Lion”) sürpriz ihtimallerini unutmayalım. Aja Naomi King’in duygusallaştıran tipi de “Bir Ulusun Doğuşu”na adaylık getirebilir.

        ‘TELLURIDE-TORONTO’ ŞARTI BOZULMAYACAK

        “Snowden” ve “Bleed for This”le kalan Open Road, “Marshall”ı yetiştirmediği için pişman olabilir. Zira “Bir Ulusun Doğuşu” bir hayli gerilerde kaldı. Bu da geçen seneki “Spotlight”ın arkasındaki gücün biraz tesadüf olduğunu gösteriyor.

        2006’dan bu yana sadece iki kez Oscar’a uzanan filmi (“Köstebek”, “Birdman”) programına almayan Toronto bu sene de es geçmeyecek gibi. Üstelik Venedik-Telluride-Toronto üçlüsünü yakalayan “Aşıklar Şehri” birçok rakibini şimdiden geçti. Yeni “Spotlight”, “Birdman” olmaya soyundu. Telluride’ın 7’de 7, Toronto’nun 12’de 10, Venedik’in 3’te 3 yapmasına çok az kaldı.

        KEREM AKÇA’NIN 89. OSCAR ÖDÜLLERİ İÇİN ERKEN TAHMİNLERİ

        En İyi Film:

        1-Aşıklar Şehri (La La Land)

        2-Fences

        3-Moonlight

        4-Silence

        5-Loving

        6-Billy Lynn’s Long Halftime Walk

        7-Sully

        8-Lion

        9-Yaşamın Kıyısında (Manchester by the Sea)

        10-Bir Ulusun Doğuşu (The Birth of a Nation)

        En İyi Yönetmen:

        1-Damien Chazelle (“Aşıklar Şehri”)

        2-Martin Scorsese (“Silence”)

        3-Barry Jenkins (“Moonlight”)

        4-Ang Lee (“Billy Lynn’s Long Halftime Walk”)

        5-Kenneth Lonergan (“Yaşamın Kıyısında”)

        6-Jeff Nichols (“Loving”)

        En İyi Erkek Oyuncu:

        1-Denzel Washington (“Fences”)

        2-Casey Affleck (“Yaşamın Kıyısında”)

        3-Joel Edgerton (“Loving”)

        4-Miles Teller (“Bleed for This”)

        5-Matthew McConaughey (“Gold”)

        6-Michael Keaton (“The Founder”)

        En İyi Kadın Oyuncu:

        1-Natalie Portman (“Jackie”)

        2-Viola Davis (“Fences”)

        3-Ruth Negga (“Loving”)

        4-Annette Bening (“20th Century Women”)

        5-Emma Stone (“Aşıklar Şehri”)

        6-Meryl Streep (“Florence”)

        En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu:

        1-Aaron Eckhart (“Bleed for This”)

        2-Mahershala Ali (“Moonlight”)

        3-Michael Shannon (“Nocturnal Animals”)

        4-Stephen Henderson (“Fences”)

        5-Lucas Hedges (“Yaşamın Kıyısında”)

        6-Liam Neeson (“Silence”)

        En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu:

        1-Kristen Stewart (“Billy Lynn’s Long Halftime Walk”)

        2-Naomie Harris (“Moonlight”)

        3-Michelle Williams (“Yaşamın Kıyısında”)

        4-Octavia Spencer (“Gizli Sayılar”)

        5-Greta Gerwig (“20th Century Women”)

        6-Amy Adams (“Nocturnal Animals”)

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar