Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        FORBES Dergisi’nin 2016’nın en çok kazanan yazarlar listesine bakarken geçen yıl ilk 10’daki yazarların kitaplarını okumadığımı fark ettim. İlk 20'den de Hasan Ali Toptaş ile Nejat İşler hariç hiçbirinin kitabını elime bile almadım, hatta bazılarının kim olduğunu bile bilmiyorum.

        Yazarların kitaplarının baskı adetleri 90 binle yaklaşık 500 bin arasında değişiyor.

        Ancak korkarım 480 bin baskı yapan kitabı alanlar arasında ‘bu eser ne anlatıyor’ diye bir araştırma yapılsa, ‘Kürk Mantolu Madonna’yı şarkıcı Madonna’nın hayatı zanneden hanımefendinin durumuna düşecek binlerce ‘okur’ çıkacaktır.

        Sağdan soldan duyulup bir gazla alınan ama 20-30 sayfa okunduktan sonra bir kenara atılan kitaplar çöplüğü her ‘kitapsever’in kütüphanesinde nadide bir yere sahiptir bence! Konusu geçtiğinde “Ha okudum ben onu!” demek için alınmış, sonrada bir kenara bırakılmış kitaplar kütüphanesi dünyanın en büyük kütüphanesi olurdu eminim.

        Bu ‘okuyamama’ konusuyla ilgili Britanya’da bir araştırma yapılmış geçenlerde. Kraliçe’nin ülkesinde yaşayanların üçte ikisi, “Keşke okumak için daha fazla vaktim olsaydı” diye dertleniyorlarmış. Bizim de onlardan fazlamız vardır eksiğimiz yoktur ‘bu mazeretle’ ilgili...

        The Reading Agency’nin 2 bin yetişkinle yaptığı ankete katılanların yüzde 67’si daha çok kitap okumak istediğini söylemiş. Yüzde 48’i ise ‘çok meşgul’ olduğu için okuyamadığını.

        Yüzde 35 oldukça dürüst bir cevap vermiş: “Seveceğim bir kitap bulmakta zorlanıyorum.”

        Hangi kitapları ya da kaç kitap okuduğu sorulanların yüzde 41’i gerçeği söylemiyormuş.

        Ve özellikle de 2000’ler kuşağı ‘okuma alışkanlığı’yla ilgili yalan söyleme konusunda başı çekiyormuş. 18-24 yaş arasındakilerin yüzde 64’ü bir kitabı okuyup okumadığı ya da hangi tür kitap okuduğu sorulduğunuda ‘uydurma’ cevaplar veriyormuş.

        Bu yaştakilerin yüzde 25’i “Okudum” dediği halde J.R.R. Tolkien’in ‘Yüzüklerin Efendisi’ni okumamış, filmini izlemiş.

        KİTABI FİLMDEN OKUMAK!

        The Reading Agency, Britanyalıların ‘Okudum’ deyip de okumadığı kitapları da sormuş soruşturmuş. İlginç bir sonuç çıkmış! İnsanların sorulduğunda ‘okudum’ dediği ama sayfasını bile çevirmediği 13 kitabın ortak özelliği, hepsinin Hollywood tarafından filme çekilmiş ‘blockbuster’lar olması... Listenin başında Ian Fleming’in ‘James Bond’u var...

        Tolkien’in ‘Yüzüklerin Efendisi’ ile C.S. Lewis’in ‘Narnia Günlükleri’ serisi de ‘okunmayıp izlenen kitaplar’ın ortak kaderini paylaşıyor. İnsanların çoğu Suzanne Collins’in ‘Açlık Oyunları’ ile Dan Brown’ın ‘Da Vinci’nin Şifresi’ kitaplarını ‘Okudum’ dese de yalan söyledikleri aşikârmış. ‘Okudum’ denip okunmayan kitaplar listesinde 2009’da Orwell’ın ‘1984’ü, Tolstoy’un ‘Savaş ve Barış’ı, Joyce’un ‘Ulysses’i ve İncil ilk sıralardaymış.

        BİZİM OKUNMAMIŞ KİTAPLARIMIZ

        Keşke bizde de böyle bir araştırma yapılsa. Bizim ‘hiç okunmamış’ kitaplar kütüphanemizde hangi kitapların olduğu tespit edilse harika olurdu.

        Mesela Oğuz Atay’ın ‘Tutunamayanlar’ını, Sabahattin Ali’nin ‘Kürk Mantolu Madonna’sını, İhsan Oktay Anar’ın ‘Puslu Kıtalar Atlası’nı, Yaşar Kemal’in ‘İnce Memed’ini, Orhan Pamuk’un ‘Kara Kitap’ını, Yusuf Atılgan'ın 'Aylak Adam'ını, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın ‘Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nü kaç kişi aldı, kaç kişi okudu acaba? Çıkarın kâğıtları kalemleri, kitaba bakmak da serbest yazılı yapacağım!

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar