Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        YAHYA Kemal, bir gün adının popçu Soner Sarıkabadayı ile aynı yazıda geçeceğini hayal bile etmemiştir. İşte bugün bu hayali bile akıllara ziyan şeyi gerçekleştireceğim.

        Her şey geçen hafta bir sabah radyoda Sarıkabadayı’nın yeni şarkısı ‘Tekamül’e denk gelmemle başladı.

        DJ’in manasız gevezeliğinin ardından ‘tanıdık’ bir pop şarkısı eşliğinde trafikte milim milim ilerlerken, Soner Bey buğulu sesiyle “Aşk bize göre derine tekamül ediyor/ Kimine göre serine/ Dön artık dön evine/ Nasıl koyabilirim birini birinin yerine...” diye mırıldandı. Bu sözlerden şarkıcının ne demek istediğini Merter’den Cevizlibağ’a çıkarken şak diye anlamak takdir edersiniz ki mümkün değil!

        Ancak mütemadiyen tekrar ettiği için şarkıda ‘derin’e ve ‘serin’e ‘tekamül’ edilmesi dikkatimi çekti.

        Kulak kabarttım...

        SERİN SERİN ŞARKI YAZMAK

        “Aşk bize göre derine tekamül ediyor/ Kimine göre serine...” bölümünde Sarıkabadayı’nın ‘tekabül’ mü ‘tekamül’ mü dediğini anlamaya çalıştım. Dizenin gelişi ve ardından gelen diziye göre kelimenin ‘tekabül’ olması gerek gibi geldi bana. Ancak Soner Bey ısrarla ‘tekamül’ diyordu. “Ben yanlış anlıyorumdur” diye düşündüm. Ama şarkı gazeteye geldiğimde de kafamın içinde çalmaya devam ediyordu ve Sarıkabadayı her seferinde “Tekamül, tekamül” diye fısıldıyordu.

        Google’dan sözlere baktım. Zaten single’ın adı da ‘Tekamül’müş! Ve Soner Sarıkabadayı “Aşk bize göre derine tekamül ediyor/ Kimine göre serine...” diyormuş!

        Türk Dil Kurumu’na göre ‘Tekamül’ ‘olgunluk, olgunlaşma, gelişim, gelişme’ anlamına geliyor. Tekabül ise ‘karşılık olma, karşılama, yerini tutma’...

        Şarkıyı bir daha düşününce aşk, ‘Soner Sarıkabadayı’ya göre derine olgunlaşıyor, kimine göre ise serine olgunlaşıyor...’

        Bana biraz manasız geldi açıkçası. “Sanki bu dizede tekamül değil de tekabül kelimesi kullanılmalıymış” diye düşündüm. ‘Serin’e nasıl tekamül edilir ki? Sarıkabadayı’nın “Derin’e ne kafiyeli gelir?” diye muhtemelen günlerce uykusuz kalıp (!), ‘serin’i bulması ve tekamülle yan yana kullanması, Yahya Kemal’i getirdi aklıma.

        Daha doğrusu bu büyük şairin şiirlerinde kullanacağı bir kelime için nasıl yıllarca düşündüğünü ve ‘serin’ kelimesiyle ilgili hikâyesini...

        BİR KELİME İÇİN 10 YIL BEKLEMEK

        Yahya Kemal’in şiirdeki mükemmeliyetçiliğini edebiyatın kıyısından köşesinden geçen herkes bilir.

        Bu konudaki en meşhur hikâyesiyse ‘Rindlerin Ölümü’ şiirindeki ‘serin’ kelimesiyle ilgili olandır.

        Şiirin ilk hali “Ve siyah serviler altında kalan kabrinde/ Her seher bir gül açar; her gece bir bülbül öter” şeklindedir.

        Ancak Yahya Kemal ilk dizedeki ‘siyah’ kelimesine kafayı takar. Vezin ve mana olarak hiçbir problem olmamasına rağmen, ‘siyah’ın bu dize için doğru kelime olmadığını düşünür.

        Düşünür dediysem öyle 1-2 gün değil! Üstadın doğru kelimeyi bulması kimi kaynaklara göre 8, kimi kaynaklara göre 10 yıl sürmüştür. Bir akşam “Buldum” diye sevinip Türk edebiyatının bu en bilinen şiirinin o ünlü dizesini “Ve serin serviler altında kalan kabrinde...” diye değiştirir. Aradığı kelime ‘serin’dir.

        Yahya Kemal’in ‘siyah’taki olumsuzluğu ‘serin’le daha huzurlu bir şekle çevirmesi yıllarını almıştır. Sadece bu da değil. Prof. Mehmet Kaplan, ‘Açık Deniz’ şiirini 15 yılda bitirdiğini söylüyor. Yahya Kemal’in ‘Süleymaniye’de Bayram Sabahı’ şiirini 40 yılda tamamladığını söyleyenler de var!

        OSMANLICA OLSUN TORBA DOLSUN

        Soner Sarıkabadayı’dan tabii ki bir Yahya Kemal performansı beklemiyorum. Ama popçularımızın şarkılarındaki ‘kelimeler’ üzerine 40 yıl olmasa da 40 dakika filan düşünmeleri fena olmaz. Kendini biraz farklı göstermek için “Osmanlıca olsun torba dolsun” diye şarkı sözü yazmak önce şarkıya ihanet gibi geliyor bana...

        Neyse belki de ben yanlış anlamışımdır.

        Belki de Soner Bey’e göre aşk derine ‘tekamül’ ediyordur. Kimine göre ise ‘SERİN’e!?

        Artık orası neresiyse...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar