Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Onlar kadınlarla ı yarışmak için erkekleri ' ağlattılar. Bu sayede motosiklet sporunda kendileri için yarış kategorisi açılmasını sağladılar. Pistte ve arazide mücadeleden asla vazgeçmeyen 3 sporcunun da aralarında bulunduğu motosiklet tutkunu kadınların hayatı ilk kez bir belgesele konu oldu.

        Yönetmen Şenay Ertorun, farklı mesleklerden kadın motosikletçilerin belgeselini çekti. İstanbul ve Muğla'da yapılan çekimleri bir yıl süren 'Biz de Varız' adlı belgeselde, 5 kadın motosikletçinin hayatından kesitler yer alıyor. Kadın motorcuların arasında iki çocuk annesi sporcu davar, yarışçı, müzisyen, fotoğrafçı ve tercüman da... Bu alanda Türkiye'de bir ilk olan belgeselde adı geçen motorculardan 3'ü, erkeklerle yarışıp kürsüye çıkmayı başaran, hatta bu yarışlarda kadınlar için kategori açılmasını sağlayan sporcular .

        Name Ekin - Sporcu

        İlk yarışında ikinci oldu

        "Motosiklet maceram 16 yaşında başladı. Yıllar sonra kendi motorum oldu. 2005 Türkiye Pist Şampiyonası'nda erkeklerle yarıştım. Start alırken heyecandan bacaklarım titriyordu. Ama ikinci oldum. Sezon sonu puan sıralamasında da Türkiye ikincisiydim. Motorla gezmeyi de çok seviyorum. 13 yaşında bir kızım, 14 yaşında bir oğlum var. Çocuklarım 'Annem motor yarışçısı' diye övünerek anlatıyor beni arkadaşlarına."

        Burcu Özatamer - Sporcu

        Enduro şampiyonasında kadın kategorisi açtırdı

        "Spora atletizmle başladım. Bisiklet, dağcılık, paraşüt, thai boks yaptım. Enduro yarışlarını izlemekten çok keyif alıyordum. 'Ben de yapabilirim' diye düşündüm. Bir motosiklet aldım. Türkiye Enduro Şampiyonası'nda kadın kategorisi olmadığı için erkeklerle yarışmaya başladım. Yaklaşık 5 yıl erkeklerle yarıştım. Türkiye

        Enduro Şampiyonası'nın bir ayağında üçüncü oldum. Beni gören arkadaşlarım da yarışlar için heveslenince kadınlar kupası kategorisi açıldı. Bu kategoride 2 birinciliğim var."

        Çiğdem Tatlısert - Fotoğrafçı

        İlk supermoto yarışçısı

        "Dayımın oğlu motosikletle Almanya'dan İzmir'e gelmişti. Ondan sonra motosiklet hayali kurmaya başladım. İlk motosikletimi alıp eve gittiğimde babam şok geçirdi ama durumu kabullendikten sonra da beni destekledi. İlk kez 2007'de Türkiye Supermoto Şampiyonası'nda erkek sporcularla yarıştım. Yarışın sonunda kadınlara teşvik kupası aldım. Türkiye'nin ilk kadın "supermoto" yarışçısıyım ben. O yıl Türkiye Motosiklet Federasyonu kadınlar için ayrı bir kategori açtı.

        Hande Ateş - Müzisyen

        'Motor çocukluk aşkım'

        "Motosiklet çocukluğumdan beri hayatımda var. Dedemin bir motosikleti vardı, çok severdim onu. Ortaokulu İtalya'da okudum. Orada herkes motosiklet kullanıyordu. Türkiye'ye geldikten sonra hemen bir scooter aldım. Sonra motorumu büyüttüm. İstanbul trafiğinde motor çok işime yarıyor."

        Şenay Ertorun - Yönetmen

        Kadınlar kendilerini anlattı

        "Amacım onca engele rağmen hem iş hayatında başarılı olmaya hem de hayallerini gerçekleştirmeye çalışan kadınları vurgulamaktı. Sporcu kimlikleriyle öne çıkan kadın motosikletçilere ulaştım. İstanbul ve Muğla'da yaptığımız çekimler yaklaşık bir yıl sürdü. Kadınlar bu filmde kendi hikâyelerini anlatıyor. Bu belgeselle, yurtiçi ve yurtdışındaki film festivallerine katılacağız."

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar