Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Lise son sınıftaydım, dershaneden yeni çıkmıştık acaba nereyi tutturacağız diye konuşurken bir gezgin falcı abla yaklaştı. Abla bana fasulye falı diye bir fal baktı ve dedi ki “üç fasulye üst üste geldi, senin kalbin çok temiz”.

        Hala daha fasulye- iyi niyet ilişkisini çözememiş olsam da falcı bacımız haklıydı, ben çok temiz kalpliyim, üzerime afiyet.

        Burcumun analizine bir bakıyorum, inatçı, aileye bağlı, lider ruhlu, güvenilir -tam dost, eş, ortak olunacak bir profil çizmekteyim. Eminim sizler de burcunuza baktığınızda aynı hislere kapılmışsınızdır. İşte bu “tam beni anlatıyor” hissini 1948 yılında psikoloji profesörü Forer bazen Barnum etkisi adı altında da bilinen Forer etkisi olarak tanımlamış. Forer öğrencilerine bir kişilik testi yapıp onlara diğerlerinden habersiz aynı sonuçları vermiş.

        Hepsi de kendine ne kadar çok uyduğunu ifade ettikten sonra Forer bireylerin genel ve belirsiz kişilik betimlemelerinin kendilerine uyduğunu düşünerek astroloji, fal ve kişilik testerinden neden “ay tam beni anlattı” hissiyle ayrıldıklarını analiz etmiş. Yani, kimse alınmasın, bana burcumu söylemeden başka bir burcu benimmiş gibi anlatsalar – “işte tam ben” derim.

        TÜRKİYE ANALİZİ

        Astrolojiye inancım bu durumdayken geçen gün bir astroloğun 2018 Türkiye analizleri paylaşımını görünce bana bir gülme geldi. Türkiye’de ekonominin çalkalanabileceğini, iktidardakilere karşı hareketler olabileceğini, memur atamalarının yapılabileceğini veya deprem olabileceğini bize söyleyen bir astrolog bu olaylar olursa kâhin mi oluyor gerçekten?

        Lütfen coğrafyamıza, siyasi sistemimize, komşularımıza ve altımızdaki fay hatlarına bir bakınız. İzlanda’da darbe olacak veya Lüksemburg’da savaş çıkacak öngörüsü gerçekten farklı bir analiz olurdu ama Türkiye’de uzun yıllardır iktidar olan bir partinin oy kaybı yaşaması siyaset bilimi teorileriyle çok rahat anlatılır. Astrolojiyle Türkiye’nin geleceğini “öngörmeye” çalışanları kısaca özetlemem gerekirse: üç yıldız üst üste gelmiş, memleketin kalbi çok temiz ama biraz çalkantı da olabilir...

        Sevgili okuyucum yanlış anlamayın astroloji bizlere bir eğlence sağlayabilir ama eğer bizler Türkiye’yi bilimsel olarak analiz eden akademik çalışmaları okumayıp Türkiye’nin geleceğini yıldız fallarından anlamaya çalışırsak ülke ve bilim olarak sadece gerileriz.

        Türkiye’nin yıldız falını okumak yerine lütfen Baskın Oran, Metin Heper, Kemal Karpat, Çağlar Keyder, Serpil Sancar, Ergun Özbudun gibi hocalarımızın eserlerini okuyunuz, hem kendinize hem de ülkemize daha çok katkısı olacaktır...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar