Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son günlerde sosyal medyada paylaşılmakta olan “İzmir’i Turuncuya Boya” afişleri dikkatinizi çekmiş olabilir.

        25 Kasım günü 1999 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü ilan edilerek 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar 16 gün boyunca farklı ülkeler ve şehirlerde kadınlara yönelik şiddet ve insan haklarına dikkat çekmek için etkinlikler yapılmaktadır.

        Dominik Cumhuriyeti’nde Başkan Rafael Trujillo yönetimindeki diktatörlük rejimine karşı faaliyette bulunan Miribal kardeşler olarak tanınan üç kız kardeş 25 Kasım 1960 tarihinde devlet güçleri tarafından katledilmiştir.

        Tanınmış siyasi aktivistler olarak kardeşlerin devlet tarafından öldürülmesi Latin Amerika’da önce büyük etki bırakmış, ardından BM tarafından kadınlara yönelik şiddete dikkat çekmek için uluslararası bir mücadele günü ilan edilmiştir.

        Kadınlara yönelik şiddetin ne kadar yaygın olduğunu anlamak için BM’in bazı verilerine göz atmakta yarar var:

        - dünyada 603 milyon kadın, kadına yönelik şiddetin hala bir suç sayılmadığı bir ülkede yaşamakta

        - kadınlar insan ticaretinde sınır ötesine yasa dışı çıkarılanların yüzde 80’inin oluşturmakta, bu kadınların da yüzde 79’u seks ticaretine zorla itilmekte

        - kadın sünneti olarak adlandırılan ama aslında kadınların cinsel organlarının bir kısmının yok edilmesi olan FGM (female genital mutilation) dünyada 100-400 milyon kadını etkilemekte

        - kadınların yüzde 70’i hayatlarının bir döneminde partnerlerinin fiziksel veya cinsel şiddetine maruz kalmış

        - cinsel saldırıya uğrayanların yüzde 50’si 16 yaşının altındaki genç kadınlar

        - 60 milyonun üzerinde 18 yaşına gelmeden önce zorla evlendirilen kız çocuğu bulunmakta

        Şiddete maruz kalmış

        Türkiye’de ise Bianet’in verilerine göre erkekler sadece Ekim ayında 31 kadın öldürdü, Ocak ayından itibaren öldürülen kadın sayısı en az 244.

        Bu rakamlara şiddete maruz kaldığı için intihar eden kadınlar dâhil değil.

        Türkiye’deki kadınların yüzde 42’si hayatlarının bir döneminde şiddete maruz kalmış. BM’in 99 ülkeyi içeren şiddet raporunda Türkiye kadına yönelik şiddette 15. sırada. Türkiye’de şiddet mağduru kadınların yüzde 92’si hiçbir yere başvurmuyor.

        Kadınlara yönelik şiddet sadece kadınları ilgilendirmez.

        Toplumsal cinsiyet eşitliğinin olmadığı, toplumun yarısının diğerinin şiddetine maruz kaldığı bir sistemde ne demokrasi ne de eşitlikten söz edilebilir. Turuncu boyalarınızı hazırlayın, bu verilerle tüm kenti turuncuya boyasak yeridir...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar