Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hafta sonu Kütahya’da düzenlenen 11. Ege Kadın Buluşmasına katılıp uluslararası kadın hareketlerini anlatma fırsatım oldu. Ege bölgesinin farklı illerinden yaklaşık 150 katılımcı çeşitli sivil toplum örgütlerini, yerel dernekleri, baroları ve üniversiteleri temsilen bir araya gelerek hem deneyim paylaşımında bulundular hem de toplumsal cinsiyet eşitliği projelerini kendi illerinde nasıl uygulayabileceklerini, kadınların önünde bulunan farklı engelleri nasıl aşabileceklerini atölye çalışmalarında tartışarak çözüm ürettiler.

        2005 yılından beri düzenlenmekte olan Ege Kadın Buluşmasına farklı kadınların deneyimlerini dinlemenin önemli olduğunu düşündüğüm için son 5 yıldır katılmaktayım. Çeşitli yerel bağlamlarda kadınların yaşadıkları deneyimler aynı değildir. Farklı bölgelerdeki kadınların toplumsal cinsiyet eşitliğini kendi yaşadıkları bölgelerde sağlamak için yerel durumlarını değerlendirmeleri ve tanımaları gerekir. Buna ek olarak aynı zamanda diğer bölgelerde yaşayan kadınlarla bir araya gelip onların da yaşadıklarından faydalanmaları, benzer problemlere ürettikleri yeni yerel yaklaşımları paylaşarak diğer kadınların çözüm üretimlerine de katkıda bulunmaları çok önemlidir.

        ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

        Geçen yıl Uşak’taki buluşma sonrası kısıtlı bir kadın örgütlenmesine sahip bir bölgede bir kadın platformu oluşmuş, Uşaklı kadınlar ilk defa kendi sorunlarını tartışarak çözüm önerileri geliştirmeye başlamışlar. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı tarafından verilen eğitici eğitimi sayesinde Uşak’a 2, Manisa’ya 1 ve Kütahya’ya 1 eğitmen kazandırılmış.

        Ege bölgesinde farklı kadın derneklerini bir araya getiren ve aralarında bir haberleşme ağı yaratan Ege Kadın Buluşması aslında bir kadın buluşmasından öte bir şekilde değerlendirilmelidir. Yerelde bağımsız kadın örgütlenmesine katkıda bulunarak, dernekler arası işbirliği sağlayarak, üniversiteler ve baroları paydaş haline getirerek, deneyim paylaşımını yapılacak bir platform kurarak aslında yerelde demokrasiyi ve sivil toplum oluşumlarını desteklemektedir.

        Buluşma sayesinde kadınlar kendi yerel bağlamlarında problemleri paylaşmakta, kadının bakış açısı öne çıkmakta ve kadın odaklı çözümler üretilmekte. Problemleri bazen çözmek kadar o problemleri paylaşmak ve benzer durumda olan diğer kadınlarla bir araya gelerek bir dayanışma ağı kurmak da önemlidir.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar