Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçenlerde Yale Üniversitesi’nden bir araştırmacı grubu eğitimli kadınların kendilerine uygun eş bulamadıkları için günümüzde gelişen teknolojilerle yumurtalarını dondurmayı tercih ettiklerini açıklamış ve araştırmanın bulgularını uluslararası bir konferansta paylaşmıştı. Yapılan araştırmada metot olarak bazı sıkıntılar olduğunu düşünsem de yumurta dondurma işlemiyle ilgili bir farkındalık yarattığı için bu konuyla ilgili bir yazı paylaşmanın önemli olduğunu düşünüyorum.

        Ülkemizde 30 Eylül 2014 yılında çıkan bir yasayla yumurta dondurma işlemi bekar kadınları da kapsayacak bir şekilde yürürlüğe girdi. Maalesef ülkemizde böyle bir hakkımız olmasına rağmen kullanmayı tercih eden bekar kadın sayısı oldukça düşük. Bunun altında yatan bir sebep kültürel – yumurta dondurma işlemi cinsellik, doğurganlık ve bunun gibi toplumumuzun bir kesiminde tabu olan konulara değinmekte, diğer bir sebep de farkındalığın az olması.

        AŞAĞILAYICI BULUYORUM

        Yasa yeni olduğu için Türkiye’deki kısıtlamalar Kıbrıs gibi yurtdışında bunu yıllardır yapan yerlere göre daha fazla. İlk olarak bu işlemi Türkiye’de yaptırmaya karar verirseniz doğurganlığınızın azaldığıyla ilgili bir rapor almanız gerekmekte. Bunu bir kadın olarak oldukça aşağılayıcı buluyorum. Böyle bir rapor yurtdışı uygulamalarında gerekmiyor. İkinci olarak yumurtalar şu anki yasayla 5 yıl dondurulmakta, ilerde bunu uzatmanın mümkün olacağını söylüyorlar ama henüz zamanlama çok net değil. Üçüncü olarak kadının yumurtaları kullanabilmesi için evli olması gerekmekte. Yani ülkemizde bekar kadınlara yumurta dondurma hakkı verilmekte ama medikal gelişmeleri kullanarak üreme hakkı verilmemekte. Dördüncü fark olarak yumurtanın yumurta sahibi tarafından yasal eşinin döllediği haliyle kullanılma zorunluluğu – yani taşıyıcı anne veya eşi dışında sperm donörü kullanmak yasak... Son bir fark da maliyeti - Kıbrıs’ta bu işlemi yaptırmak tüm bu sebeplerden dolayı Türkiye’den en az 2.5-3 misli daha maliyetli.

        Tüm bu detaylar dışında işlemin kendisi aslında çok kolay. Adetin üçüncü günü genelde tüp bebek merkezlerindeki uzman doktorlardan birine gidip yumurta durumunuza baktırıyorsunuz, eğer hormonal bir sıkıntınız yoksa yaklaşık bir ay içinde tüm bu işlemler yapılabilir. Yumurta rezervinize göre birkaç defa daha yumurta toplamayı tercih edebilirsiniz, bu da tabii ki maliyetini arttırmakta. Merkezden merkeze fiyat farklılığı olsa da bir aylık bir süreç, ilaç, dondurma işlemi vs en az 6-7bin TL’ye mal olmakta. Yumurta rezerviniz düşükse en az 3-4 ay bu işlemi yaptırmak isteyebilirsiniz. Tabii yumurta dondurmak ilerde çocuk sahibi olmanızı garantilemese de böyle bir uygulamayla en azından bedeninizle ilgili karar verici siz olursunuz.

        Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek isteyen kadınlara en yakın tüp bebek merkezine gidip bilgilenmelerini öneririm. Madem yumurtalar bizim karar da bizim olmalı. Eğer çocuk yapmayı ertelemek istiyorsanız yeni medikal teknolojiler doğrultusunda opsiyonlarınız olduğunu bilin...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar