Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        YAPAMAYACAĞINI düşünüyorsun değil mi? Yapamayacağını düşündüğün için de hiç başlamıyorsun. “Benden geçti” diyorsun, vaktin yok sanıyorsun, keşkelerle yıllarını geçiriyor, ömrünü bitiriyorsun ama yapanlar nasıl yapıyor işte onu hiç düşünmüyorsun...

        Başlamak bitirmenin yarısı ama sen başlamamak için bile hep bir mazeret buluyorsun. (Bu satırları kendime yazdım ama eminim aranızda üzerine alınacak çok kişi var.)

        Geçen hafta sonu, Çanakkale’de Birgül Erken’le tanıştım. 43 yaşındaki Erken, Çanakkale Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde edebiyat öğretmeni, evli, 1 çocuk annesi.

        SU ALTINDA BİSİKLETE BİNİYOR

        Ve tanışmamızdan sadece 3 gün önce su altında serbest dalış yaparak bisiklet kullanan ilk kadın olarak dünya tarihine geçmiş! Bırak serbest dalıştaki Türkiye ve dünyada başarılarını, milli sporcu Erken, suyun altında bisiklet kullanıyor diyorum!

        Tüm bunlar sadece 7 yıl önce, su altında fotoğraf çekme merakı olan doktor eşine modellik yapabilsin diye, hobi olarak başlamış. En büyük sıkıntısı, tüm bu başarılarına rağmen kendisine sponsor bulamamak. Guinness Rekorlar Kitabı’na giriyorsun, Türk bayrağını dünyanın çeşitli ülkelerinde dalgalandırıyorsun ama bir bakıyorsun ki yalnız başladığın yolda yine yalnız, hep yalnızsın.

        Erken’inki tam da ‘Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler’e yazılacak ilham veren hayat hikâyelerinden biri. Böyle insanlarla tanıştıkça anlıyorsun ki, mazeret aslında kaçışın; eğer gerçekten istersen yaparsın.

        ***********

        BU KIZLARIN HİKÂYESİ İLHAM VERİYOR

        BİRGÜL Erken’in hikâyesi bir yana, ‘Bu Kızın Öyküsü’nü de es geçmeyeyim. Türkiye’den 9 farklı genç kadının başka kadınlara ilham verebilecek etkileyici hayat hikâyeleri, Elidor’un işbirliğiyle 15’er dakikalık belgesel oldu.

        Bir sosyal sorumluluk projesi olarak internette yayınlanmaya başlayan serinin ilki, tasarımcı Begüm Cana Özgür’ü kendi sesinden anlatıyor. Özgür, kafasında canlandırdığı dokuma motiflerini nasıl üreteceğini hiç bilmeden bir yola çıkıyor ve karşılaştığı zorluklar karşısında pes etmek yerine çözüm üretiyor. Sonunda da köylü kadınların el emeğiyle hayalindeki dokumaları hayata geçiriyor. Ve 28 yaşındaki Özgür, tüm kadınlara ‘istersen başarırsın’ mesajı vererek örnek oluyor.

        Özgür’den sonra fotoğrafçı Emel Ernalbant Bulgu, Kick Box-Muay Thai antrenörü Gözde Mimiko Türkkan, itfaiyeci Hülya Doğan, müzisyen Karsu Dönmez, milli atlet Mizgin Ay, model Öykü Baştaş, balon pilotu Süreyya Karagöz ve milli paralimpik atlet Tuğçe Akgün’ün hayat hikâyelerine kulak vererek ilham alacağız.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar