Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AMERİKAN Televizyon Akademisi tarafından bu yıl 69’uncusu düzenlenen Emmy Ödülleri’nde ‘Yaratıcı Sanatlar Kategorileri’ kazananları içinde ilk kez bir Türk de var.

        1997 yılından bu yana Los Angeles’ta yaşayan, çok sayıda belgesel ve belgesel-dizide imzası bulunan Ekin Akalın (43) Emmy’de ödül alarak göğsümüzü kabarttı.

        TÜRK YAPIMCILAR SIRAYA GİRDİ

        Netflix’te yayınlanan, Ava DuVernay’nin yönetmenliğini üstlendiği belgesel ‘13th’ için yarattığı animasyonlarla ‘Outstanding Motion Design’ kategorisinde Emmy Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen Akalın’ın ismini duyan Türk yapımcılar kendisiyle tanışabilmek için sıraya girdi.

        KİMSE ÖNEMSEMEDİ

        Bırak Emmy almayı, yurtdışında bir filmin bir yerinde adı geçen herkes Türkiye’ye kendini ‘Hollywood starı’ olarak pazarlarken baktım Akalın’ın adı günlerdir konuşulmuyor, bari yazayım da bilinsin dedim.

        ************

        Bu şarkılara nota bilinmese de olur

        MAALESEF eğitimin her türlüsünün aşağılandığı ve cehaletin yükseltildiği bir dönemde yaşıyoruz. Dün HT Magazin’de okuduğum haber “Pes artık” dedirtti.

        ‘Koştum Hekime’ adlı şarkısı en çok dinlenenler arasına giren Burak King (Canatan), “İnat ettim nota öğrenmeyeceğim. Nota umurumda değil, müziğin duygu işi olduğunu düşünüyorum” demiş.

        Buyur buradan yak... Yıllarca müzik yazarlığı, radyo programcılığı yapıp müziğin bir yerinden tutmuş biri olarak kendisine “Zaten seslendirdiğiniz bu şarkı için nota bilmenize gerek yok. Eğer müzikalitesi olan bir iş yapmak istiyorsanız nota bilmeye mecbursunuz” derdim ama müzik ortada, zevk ortada. O sebepten hiç bu polemiğe girmeyip konuyu bir bilene danıştım.

        ‘YARIM KALIRSIN’

        Bakın, “Müziğe duygu yeter mi” diye sorduğum Metin Özülkü neler söyledi: “Müzik kesinlikle duygu işidir. Yorumcu, müzisyen gibi nota bilmek zorunda değildir. Ancak yorumcu nota bilmiyorsa başarısı tesadüfi olur, kendisini ve müziğini bir adım öteye götüremez. Müzikalitesi yüksek bir eser ortaya çıkarabilmek için nota bilinmesi gerekir.

        Çünkü nota bilmeden müzikte yol alamazsınız. Sıfır değilsin ama yarımsın. Bir de her zaman orkestrana ya da sana yol gösterecek olan orkestra şefine muhtaç kalırsın.”

        Duydunuz mu gençler? İyi müzik yapmak istiyorsanız, duygunuzun yanında nota da bilecekseniz. Vasat işlere tamamsanız, sorun yok...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar