Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Fenerbahçe Kulübü, Makedonya’daki genç yetenekleri değerlendireceğini açıklamış. Eljif Elmas’ın transferinden sonra yapılan bu girişim olumlu olabilir!..

        Anımsanacağı gibi, altyapı sorunu ele alındığında Aziz Yıldırım konuya kayıtsız kalmamıştı. Üstelik, şikayet ederek, “Türkiye’de bir tek Altınordu Kulübü’nün çabalarıyla bu işin üstesinden gelmek zor” demişti. Altınordu’yu övmüş ancak kulüplerin kayıtsızlığını göz ardı etmişti. Üstelik, görevde bulunduğu 20 yıllık bir süreçte altyapıdan kaç oyuncu üstyapıya kazandırılmıştı? Milyonların gözbebeği Fenerbahçe, neden altyapıdan bir yıldız oyuncu çıkaramamıştı? Tüm Türkiye’de uygulanan yaz okulları ve spor akademileri hedefi olmayan birer göz boyama mıydı? Bu soruları çoğaltmak mümkün... Makedonya’daki gençleri izlemek için gösterilen çabanın, Anadolu için de ayın özenle yapılacağını beklemek hakkımız...

        BEŞİKTAŞ BAŞLATMIŞTI

        Konuyu gündeme aldığımızda, özkaynak düzeni kavramını ilk kez Beşiktaş ile tanıdığımızı anımsatmıştık. Teknik adam olarak, Serpil Hamdi Tüzün ve Adnan Dinçer’in çabalarını aktarmıştık. Şeref Stadı’nın yazın toz, kışın çamur zemininde yaratılan yıldızları görmüştük.

        Eski Futbol Federasyonu Başkanı Kemal Ulusu, her iki teknik adamı yüreklendiren ve bu sistemi yaşama geçiren yöneticileri de unutmamak gerektiğinin altını çizdi haklı olarak. Mehmet Üstünkaya, Atıf Keçeci, Gazi Akınal ve Kemal Ulusu’nun yönetici oldukları dönemlerde bu çaba büyük bir başarı öyküsü yaratmıştı. 1994 yılına kadar; tüm yoksunluklara rağmen süren, oyuncu yetiştirme sistemi ne yazık ki daha sonraki yöneticiler tarafından sürdürülemedi. O yıllarda noktalanan özkaynak düzeni; yalnız Beşiktaş’ın değil, futbolumuzun geleceğini “yabancılara teslim etmeye” kadar gitti... Artık, günümüzde toplama takımlar, yaşlı şöhretler konuşulur oldu.

        Özkaynak düzeni kurmak için Futbol Federasyonu başta olmak üzere, spordan sorumlu tüm kurumların sisteme sahip çıkması gerektiğini çok kez yazdık. Bu işin bir devlet politikası olarak ele alınması gerektiğinin altını bir kez daha çizelim.

        **************

        KOCAMAN HAKLI ÇIKTI

        Oynattığı futbolla çok kez eleştirilen Aykut Kocaman, “En çok algı operasyonu bana yapılıyor..” diyerek kırgınlığını dile getirdi. Haksız da değil. Fenerbahçe’ye geldiğinde iyi gitmeyen süreçte yine eleştirilerin hedefi olmuştu. Fakat, Kocaman yılmadı. “Her şey düzelecek. Biraz zaman...” demişti. Beşiktaş karşılaşmasını kazanarak taraftarın güvenini kazanmasını başardı. Fenerbahçe, zor maçları geride bıraktı. Şimdi, takım olma özelliklerini taşıyan ve özgüven aşılanan bir ekip ruhu var. Üstelik, en çok yakınılan orta alan sorunu da aşılmış gibi. Valbuena’nın yükü azaltıldı. Mehmet Ekici’nin takıma monte edilmesi ofansif gücü arttırdı. Üstelik, çok eleştirilen Ozan, takımın en agresif ve rakip ceza alanına çabuk giren, pozisyon bulan oyuncu profili çiziyor... Kocaman’ın takımı olumlu sinyaller veriyor...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar