Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dışarıdan bakıldığında 16 Nisan’da Türkiye anayasa değişikliğini oyladı.

        Sonuca göre az farkla da olsa, “evet” cephesi bu yarıştan galip çıktı ve vatandaş değişikliğe onay verdi.

        Oysa kazanan kim olursa olsun, sandıktan çıkan sonucu farklı açılardan da değerlendirmek gerek.

        Mesela iki cephede de halka kendi görüşlerini savunmak durumda olan, bunun için görevli yerel önderler de yer aldı. Halk anayasayı oylarken, sahada kendi görüşleri için mücadele edenler de hem halkın, hem de cephe liderlerinin gözünde ciddi bir sınav verdi aslında.

        Onların sınavı da siyasi geleceklerini belirleyecek bir unsurdu.

        Kim ne derse desin, seçim ister 2019’da, isterse daha önce yapılsın yeni dönemde siyasetin aktörlerinin referandum sonuçlarına göre belirleneceği gerçeğini kimse inkar edemez. Eğer daha referandumun hemen ertesi günü “evet” cephesinde MHP’li Devlet Bahçeli, “hayır” cephesinde de kendilerini savunma ihtiyacı duymaya başladılarsa bunun nedeni üstlendikleri görevin sorgulanmasıydı.

        30 ilçede tulum çıkardı

        Gelelim 16 Nisan’ın İzmir’deki yansımalarına...

        “Hayır” cephesi 30 ilçede tulum çıkardı.

        “Evet”çi başkanların yönetimindeki 8 ilçe de buna dahil. Ortada böyle bir tablo olunca sanırsınız ki CHP’de herkes görevini yerine getirmenin rahatlığı içinde zil takıp oynuyor. Ama ortada hiç de öyle bir durum yok. Kulislere bakılırsa, bazı yerel yöneticilerin yeteri kadar çaba göstermeyişi yüzünden farkın açılması fırsatı kaçtı.

        Böyle düşünenler gelecek dönemde kuşkusuz performanslarını tartışmaya açtıkları yöneticilerin siyaset sahnesinde önemli rol almaması için ellerinden geleni yapacaklar.

        Ben 2019’da listeler belirlenirken tarşmaya açılan isimlerden hiç değilse bazılarının çizik yiyeceğine kalıbımı basarım.

        Aynı şekilde AK Parti cephesinde de gündeme sızdırılmayan bir burukluk var.

        Özellikle de partili başkanların ilçelerindeki sonuçlar yüzünden. Üst yönetim ne kadar zafer mesajları verirse versin, sonuçlardan dulan memnuniyeti açıklasın, eminim ilk seçimlerde hem vekil listelerinden, hem de yerel yönetim listelerinden bir bölümü kadro dışı kalacak. Aksini iddia edeceklerle 2019’da görüşmeye hazırım.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar