Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bugünün emeklileri dünün çalışanı ülke kalkınmasında, milli gelirin artmasında ve çağdaşlaşma mücadelesinde alın terinin, göz nurunu tüketen insanlardır.

        Emeklilere kimseye muhtaç olmadan sağlıklı, onurlu bir yaşam sürdürecekleri ortamı hazırlamak; sosyal devletin en başta gelen görevlerindendir.

        Bugünün emeklilerine vefa duygusu beslemeyen, onları yalnızlığa iten toplumların parlak bir gelecekleri olamaz.

        Unutmayalım ki; çalışarak onurlu bir şekilde yaşlanmak, emekli olmak, kimseye muhtaç olmadan bir yaşam sürdürmek temel insan haklarındandır.

        12 milyon emekli; büyümeden, artan milli gelirden ve refahtan payını almak istiyor. Ülkemizde 12 milyon emekli, 8 milyon yaşlılık aylığı alan ve 4 milyon da hak sahibi emekli var.

        Emeklilerin yüzde 61’i işçi, yüzde 21’i Bağ-Kur, yüzde 18’i de memur emeklisi. Bu arada; 4 milyon emekli de çalışıyor, ya da iş arıyor. TUİK’in ve SGK’nın verileri incelendiğinde asgari ücret ve milli gelirdeki artış ile emekli aylığı arasındaki makasın giderek açıldığı görülüyor. Emekli aylıklarındaki artışın sadece enflasyonla sınırlandırılması ve milli gelir artışından, büyümeden, refahtan ayrıca pay almaması emeklilerin, her geçen gün biraz daha yoksullaşmasına yol açıyor.

        NÜFUSUMUZ YAŞLANIYOR

        TUİK’in 2017 verilerine göre; 65 ve daha yukarı yaştaki nüfus son 5 yılda yüzde 17 artarak 6 milyon 895 bin 385 kişi oldu. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı 2013’de yüzde 7.7 iken, 2017’de bu oran yüzde 8.5’e çıktı.

        Yaşlı nüfus hızla artarken Türkiye’nin bu artışa karşı alınması gereken önlemler konusunda hazırlıklı olmadığı görülüyor. Yaşlılar, emekliliğe rağmen yaşamlarını sürdürmek için çalışmak zorunda kalıyor, sosyal hayata katılamıyor ve bunun sonucunda da yalnızlık psikolojisine kapılıyor. Bu arada; son verilere göre çalışma hayatı içinde “65 yaş üstü olan yaşlı nüfus”un oranı yüzde 11.8. Yaşlılar aylık 3 bin 500 TL’den başlayan özel huzur evlerine gidemiyor, devlet huzur evleri içinse yıllarca sıra beklemek zorunda kalıyor, buna da ömürleri yetmiyor.

        Sonuç olarak: Emekli geçim derdinde, ekmek kavgasında, devletin kendisine uzanacak şefkatli elini bekliyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar