Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cumhurbaşkanı’ndan iş insanlarına, basından sivil toplum örgütlerine, politikacıdan sade vatandaşa kadar herkes, adalet arıyor. Adalet; devletin temelidir. Adalet sistemindeki en küçük bir çatırtı, devleti temelinden sarsar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adalet Şurası’nda yaptığı konuşmada özellikle; adaletle ekonomi ve güven ilişkisi üzerinde durdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hukuk devletinin tüm kurum ve kurallarıyla çalışmadığı yerden yatırımcı uzak durur. Para güvene ve istikrara gider. Adaletin bozuk olduğu yerde ekonomiyi, ekonominin çöktüğü yerde adaleti ayakta tutmak zordur” dedi. Erdoğan’ın bu değerlendirmesi gerçekçi ve sağlıklı bir değerlendirmedir. Adalet; ekonomik, sosyal ve politik yaşamın, devlet-yurttaş ilişkisinin temel düzenleyicisidir. Bağımsız ve tarafsız yargı; aynı zamanda, demokrasinin, özgürlüklerin ve korkusuz yaşamın da sigortasıdır.

        Bir yönüyle de adalet; haksızlığa uğrayanın sığınacağı güvenli liman, hak arayanların da başvuracakları meşru bir yoldur.

        Hak arayışı; aynı zamanda, modern çağın ortaya çıkardığı eşitlik, özgürlük, yargı bağımsızlığı ve cinsiyet eşitliği arayışıdır.

        Bu arada; modern çağımız sadece güvenlik ve mülkiyet hakkı değil, düşünce ve ifade özgürlüğü, adil yargılama, devletin siyasi tarafsızlığı ve eşit vatandaşlık çağıdır.

        İslam dinin de temeli adalete dayanır. Sevgili Peygamberimiz Hz.Muhammed, (Hadis)inde, “bir saat adaletle hükmetmek; bir sene ibadet etmekten daha hayırlıdır...Bir gün adaletli davranmak; altmış yıllık ibadetten üstündür” diyor.

        DAHA DEĞERLİ

        Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TUSİAD)nin Yüksek İstişare Konseyinde özgürlük, demokrasi ve adalet isteği dile getirildi. TUSİAD’ın isteği: Bağımsız yargı, Hukukun üstünlüğü ve mutlak düşünce ve ifade özgürlüğü, Adalet’in herkes için sağlandığı güçlü bir hukuk devleti, Herkesin kendisini korkusuzca ifade edebildiği bir özgürlük ortamı, Bir kişiye yapılan en küçük bir haksızlığın, toplumun tümüne yapılmış bir haksızlık sayılması.

        Öte yandan; TUSİAD Başkanı Erol Bilecik de, Antalya’da yaptığı bir konuşmada, “daha fazla demokrasinin, hukukun üstünlüğünün ve bağımsız yargının olduğu bir ülkede yüzde 5-6 büyümenin yüzde 7-8’lerde büyümeden daha değerli olduğunu” söyledi.

        Bu arada; TUSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Başbakan Binali Yıldırım’ın da katıldığı Yüksek İstişare Konseyi Toplantısında yaptığı konuşmada, “ekonominin hukuki çerçeveden bağımsız olmadığını, liberal piyasa düzeninde yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının, düşünce ve ifade özgürlüğünün, özgür ve bilimsel akademik ortamın ve özgür medyanın; rekabet gücünün önemli parametrelerinden olduğunu” söyledi.

        Sonuç olarak: Adalet ve demokrasi toplumun ortak isteği ve beklentisidir.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar