Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir’de Osmanlı döneminde, 1600’lü yılların sonlarından itibaren faaliyet gösteren ilk hastaneler hep azınlıklara aitti.

        Bunlar Hollanda, Saint Antuan, Rum Gureba, Fransız, Ermeni Gureba, Milleti Museviye, İngiliz ve İskoç hastaneleriydi..

        Azınlık hastanelerinde Türk ve Müslümanlar tedaviye yüksek fiyat öder, en önemlisi hastaneye girmek için konsolosluklardan izin alırdı.

        1848 yılında Emin Muhlis Paşa, bir Türk hastanesi yapmak için harekete geçti. Ve 1851’de bugünkü Konak Doğum Hastanesi binasında Gurebayı Müslimin Hastanesi hizmete girdi.

        Hastanenin çeşit çeşit gelirleri vardı:

        Padişahtan her yıl 44 lira 95 kuruş 84 para, hanlardaki meyve, saman kantariyesinden alınan vergiler, bağışlar, hastane imbikhanesinde üretilen saf su ve gül suyu satışından elde edilen gelir (ayda 35 lira), kadrolu iki mezarcının ölüleri gömmesi karşılığı belediyeden yılda alınan 350 lira, Yemiş Çarşısı hamallığı geliri, Ali Paşa Meydanı hasılatı, tedavi, eczane ve laboratuvar gelirleri..

        1914 yılında özel idareye devredilen sağlık kuruluşu, İzmir Memleket Hastanesi adını aldı.

        1982’de ise 900 yatak kapasitesiyle Yeşilyurt semtinde şu anda bulunduğu yere Atatürk Sağlık Sitesi İzmir Devlet Hastanesi adıyla taşındı.

        Bugün İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hizmete devam ediyor.

        ************

        Destek şart

        Bunları neden yazdım..

        İzmir’in ilk Türk hastanesine bir ay kadar önce çok değerli bir tıp adamı, Prof. Dr. Nurettin Ünal başhekim olarak atandı.

        Hastanedeki 32 ameliyathaneyi yeterli hale getirmek, rahatlatmak ve günübirlik ameliyatları (yatılısız) bir çatı altında toplamak için harekete geçti. Vatandaşa ameliyat için günler, aylar sonraya gün verilmesini önlemek de amaçlar arasındaydı.

        Eski ameliyathanenin bulunduğu, hurdalık durumundaki atıl alana ‘Gündüz Hastanesi’ ya da ‘Günübirlik Hastane’ kurmak istiyor.

        Çok güzel ve önemli bir düşünce..

        Seri ameliyatlan, servis servis gezmeden, anestezinin de aynı çatı altında toplandığı 4 ameliyathaneden oluşan bir birim kurulacak.

        Halkı her zaman ön planda tutan, en iyi hizmeti sunmak için çabalayan Sağlık Bakanlığı’nın bu projeye ivedilikle yaklaşıp destek vermesi İzmirliler’in en büyük beklentisidir.

        İzmir’in milletvekillerinin de bu projeye destek vermesi, Ankara’da takipçisi olması gerekir.

        ************

        Ne güzel söylemiş

        Halk içinde mu’teber bir nesne yok devlet gibi. Olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi.

        (Kanuni SÜLEYMAN)

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar