Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yerli araçlarla ilgili gelişmeleri şimdilik sadece Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü paylaşıyor. Bakan dün katıldığı Hakan Çelik’in programında yeni bazı bilgiler paylaştı.

        5 büyük gruptan oluşan yerli otomobil ortaklığının yeni şirketinin gelecek ay kurulacağını açıkladı mesela.

        Her ne kadar henüz şirket kurulmamışsa da bakanın açıklamalarında, kuruluşu beklemeden çalışmalara başlandığı da anlaşılıyor. Çünkü Faruk Özlü 3’ü aynı platformda 5 farklı model üzerinde çalışıldığını ve bunların arasından C segmenti yani kompakt bir versiyonun öne çıktığını da ifade etti.

        Programı izleyememiş olanlar için biraz daha özetlemekte yarar olabilir. Bakan Özlü kurulacak şirket için CEO arayışlarının sona yaklaştığını, adayların sayısının üçe indiğini ve üçünün de dünya çapında isimler olduğunu ve muhtemelen nisan ayında açıklanacağını da sözlerine ekledi.

        Bakan Özlü’nün yaptığı açıklamaların içinde 5 ve 3 rakamları dikkat çekici oluğu için başlığı oradan verdim. 5 ortak, 3’ü aynı platform üzerine 5 model, şimdilik sayısı 3’e inmiş CEO adayı ve ilk kez telaffuz edilen yatırım miktarı: “Yaklaşık 3 milyar dolar”

        Bu rakam aslında çok tanıdık. Çünkü Türkiye’de yerli otomobil fikri ilk konuşulmaya başlandığında Otomotiv Sanayi Derneği kapsamlı bir rapor hazırlamış ve yerli bir otomobil üretmenin yaklaşık bu rakamlara mal olacağını söylemiş, o dönemde de maalesef işi yokuşa sürdüğü gerekçesiyle epey bir hırpalanmıştı. Ağırlıklı olarak yabancı ortakları olan yerli üreticileri temsil eden dernek, işi yokuşa sürdü mü ya da sürmek istedi mi bilmiyorum ama daha o yılarda bir gerçeğe işaret ettiği anlaşılmış oldu. Kaldı ki yerli otomobil işine soyunan 5 büyük grubun otomotiv alanındaki en tecrübeli üyesi Karsan bu derneğin hâlâ üyesi ve bu oluşumun tek üyesi.

        3 milyar dolarlık yatırım maliyeti ürün geliştirilmesi, testler, prototiplerin ortaya çıkması, Türkiye’de ve hedef pazarlarda tanıtılması için iyi bir rakam gibi görünüyor.

        Ancak bu ölçekteki benzer işlere baktığımızda harcanan paraların 3-5 milyon nüfuslu küçük ülkelerin bütçelerinden büyük olduğunu da görüp şaşırıyor insan.

        Bu sayfada yanda okuyacaksınız Mercedes sadece gelecek 3 yıl içinde (alın size bir 3 daha) elektrikli araçlara 10-12 milyar Euro yatırım yapacağını açıkladı. Diğer markalar da benzer büyüklüklerde yatırımlar planladıklarını açıklıyorlar. Yani pabuç sahiden pahalı.

        Bugün üretilecek ilk araçları sipariş vermek için sıraya girenler, girişimin halka açılması halinde de vaat ettikleri desteği esirgemez, en azından sanal çiftliklerin gördüğünden daha fazla ilgi gösterirlerse, herkesin işi daha kolay olur elbette.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar