Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İş için sıkça yurtdışına gidenlerin ülkeye döndüğünde en sık karşılaştığı sorulardan biri herhalde “Ülke dışarıdan nasıl görünüyor?” sorusudur. Aslında bu sorunun cevabı çok da önemli değildir. Çünkü eğer gittiğiniz ülke ile ilişkileriniz iyiyse oradan bakınca Türkiye şahane, değilse berbat gösterilir.

        Bu ilişki de siyasi ilişkiden çok ticaridir.

        Ancak bu sene Cenevre Otomobil Fuarı’nda farklı bir hava vardı. Büyük otomobil markalarının yöneticilerinin mesafeli, bilmezden gelen duruşlarını bir kenara bırakırsak, pek çok yabancı gazeteci ve bu yıl fuardaki sayıları biraz daha artmış olan küçük girişimci için Türkiye’deki gelişmeler merak konusu idi. Türkiye’nin 5 büyük girişimci firma ile çıktığı yerli otomobil üretme yolculuğu sanılandan daha fazla kişi tarafından merakla izleniyor.

        Sadece o da değil. TÜBİTAK’ın geliştirdiği ve yerli otomobilde kullanılması beklenen pilin özelliklerini yakından bilen ve teknolojisinin etkileyici olduğunu söyleyenlerden ASELSAN’ın yaptığı “big data” çalışmalarını bize anlatanlara kadar oldukça değişik bir yabancı meraklı profiliyle karşılaşmak mümkün oldu.

        Ama en az bunlar kadar etkileyici bir gelişme var ki, “O balıklar ki, denizin içindedir denizi bilmezler” dizelerinin ne kadar isabetli olduğunu ortaya koyuyor.

        Dünyanın pek çok markası için teknoloji geliştiren Rinspeed firması, tam 20 adet prototipini Türkiye’de çeşitli stüdyolarda üretme kararı almış. Bu kararı almasında Türkiye’de prototip üretmenin yüzde 20 daha ucuza mal olmasının elbette etkisi olmuş ama şirket yetkilileri Hexagon gibi stüdyoların ve sayıları giderek artan teknoparklardaki genç şirketlerin yeteneklerinden de oldukça etkilenmiş görünüyorlar.

        FORMULA E DE GELİYOR

        Cenevre’de kulağımıza çalınan ve muhtemelen kısa bir süre sonra doğrulanacak bir diğer söylenti de İstanbul’un yakın bir gelecekte Formula E takvimine gireceği idi. Turkcell’in sponsorluğunda gerçekleşecek olan Formula E için İstanbul Büyük Şehir Belediyesi önce Anadolu yakasında Maltepe’yi göstermiş. Ancak organizasyon yarış, elektrikli araçların sessizliği ve temizliğin altını çizdiği için mümkünse şehir içinde ve Beşiktaş-Dolmabahçe civarında yapılmasını istemiş. Belediye yolları trafiğe kapatmanın sıkıntı yaratacağını söylemiş ama, dersine iyi çalışan ya da Fatih Altaylı’yı okuyan organizatörler, o bölgedeki trafiğin Beşiktaş maçlarında zaten kapatıldığını belirtmişler.

        Hatta organizatörler, bir de Türk pilot yarıştırmak için çalışmalara başlamışlar bile.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar