Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu yıl 10 büyük markadan yoksun olarak kapılarını açan Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı, özellikle Alman markalarının çarpıcı yenilikleriyle dikkat çekmeyi başardı. Her stantta birden fazla elektrikli araç sergilense de fuarın yıldızı otonom araçlar ve SUV’lar oldu

        Avrupa’nın üç önemli fuarından Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı, 10 büyük markadan yoksun olarak kapılarını açtıysa da, özellikle Alman markalarının çarpıcı yenilikleriyle dikkat çekmeyi başardı. Fuar 228’i dünya prömiyeri olmak üzere 363 yeniliğe ev sahipliği yaparak kendi çapında bir rekora imza attı.

        Paris Otomobil Fuarı’yla dönüşümlü olarak iki yılda bir düzenlenen Frankfurt Otomobil Fuarı bu yıl 67. kez düzenleniyor. 40 ülkeden 1000’e yakın ana ve yan sanayi firmalarının yer aldığı fuarda bu yıl Volvo, DS, Infiniti, Peugeot, Nissan, Mitsubishi, Aston Martin, Rolls-Royce, Tesla ve Fiat Chrysler grubu olmak üzere 10 büyük marka yer almadı.

        20 MİLYAR EURO YATIRIM YAPACAKLAR

        Fuarda katılmayan markalar da konuşulduysa da, başta Almanlar olmak üzere katılan markaların sunduğu yenilik ve teknolojiler, fuarın bu yılki sloganı olan ‘Gelecek şimdi’nin içini doldurmaya yetti. Fuarın birden çok yıldızı vardı ama ev sahibi Mercedes’in 1000 beygir gücündeki 1.6 litre benzinli motoru olan Süper Sport’u fuarın yıldızı oldu. İçten yanmalı motorların tamamen yasaklanmasına sıcak bakmayan, bunun yerine kademeli geçiş fikirleri geliştiren Alman siyasileri gibi Alman endüstrisi de geleceğin elektrikli dünyasına hazır olduklarının, bu uğurda 18-20 milyar Euro yatırım yapacaklarının ama geçişin bugünden yarına olmayacağının mesajını verdi.

        OTONOM TEKNOLOJİLERİ VE SUVLAR GÖZDE

        Her stantta birden fazla elektrikli araç sergilense de fuarın asıl konusu bir süre sonra sürücüleri tamamen devre dışı bırakacak akıllı araçlar ve SUV’lar oldu. 10 yılda 5 kat büyüyen Avrupa SUV pazarı Japon, Koreli ve Çinlilerin de iştahını kabartıyor. Subaru’nun yenilenen SUV’u XV, Honda CR-V’nin hibrit versiyonu Türkiye’de üretilen C-HR’ın Hy-Power Consept’i bu amaçla fuara gelen araçlardı.

        BMW ELEKTRİKLİ SEDANA HAZIR

        BMW, tamamen elektrikli araçları için oluşturduğu “i” markasına dahil olacak üçüncü modelin ipuçlarını veren “i Vision Dynamics” konseptini sergiledi. Tamamen elektrikli aracın, tek şarjla 600 kilometreye yakın yol gidebileceği belirtiliyor. Aracın 0-100 km/s hızlanmasının 4 saniyenin altında olduğu belirtiliyor.

        MERCEDES ELEKTRİĞE 3 YILDA 10 MİLYAR EURO YATIRACAK

        Fuar’da yeni bir elektrikli araç konsepti olan EQA’yı tanıtan Mercedes’in Dünya Başkanı Dieter Zetcshe elektrikli araç teknolojilerine uzak olmadıklarını, bunun için ciddi bir yatırım programı başlattıklarını, diğer yatırımlarından tasarruf ettikleri 4 milyar Euro’ya 6 milyar Euro daha ekleyip 2020 yılına kadar elektrikli teknolojisini geliştirmek için harcayacaklarını açıkladı.

        Bir diğer Alman markası BMW de dizel ve benzinli araçlar kadar kârlı bir iş olmayan elektrikli araçlardan da kâr elde etmenin zamanı geldiğini, bunun için teknolojiyi geliştirip maliyetleri daha da aşağı çekeceklerini açıkladı. BMW Başkanı Harald Krüger 2020 yılından itibaren toplam cirolarının yüzde 8-10’u kadar bir kâr elde edeceklerinin altını çizdi.

        MALİYENİN AYARINI BOZACAK SPOR

        Mercedes’in yıldızı Project One benzinli motorların elektrikle desteklendiğinde nasıl bir canavara dönüşebileceğinin kanıtı olarak ortaya çıktı. Sadece 1.6 litrelik bir benzinli, 4 adet de elektrikli motoru olan 1000 beygirlik Mercedes Project One sadece 275 adet üretilecek. Resmen açıklanmadıysa da bir adedi de Türkiye’ye gelecek olan Super Sport, ülkemizde en fazla yüzde 60 ÖTV ile plakalanacak. Türkiye’deki aracın tek alıcısının İstanbul Park Pisti’nin işletmecisi ve İntercity’nin sahibi Vural Ak olduğu sanılıyor. Aracın Almanya satış fiyatı 2.2 milyon Euro olacak.

        Mercedes fuarda A Sınıfı’nın yeni elektrikli versiyonu, üç kapılı fütüristik hatchback modeli EQA konseptini tanıttı.

        MERCEDES EN DİKKAT ÇEKEN MARKA OLDU

        Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı’nın birden çok yıldızı vardı ama şüphesiz en dikkat çekici yıldız, ev sahibi Mercedes oldu. Mercedes, bugünden yaşatma konusunda iddialı olduğu gelecek için, 1.6 litre motor hacmine sahip 1000 beygirlik bir Super Sport, A Sınıfı’nın yeni elektrikli versiyonu EQA ve hemen 2018 yılında pazara süreceğini açıkladığı yeni hidrojen elektrikli hibrit modeli GLC F-Cell ile dikkat çekti.

        1000 beygirlik Mercedes Project One sadece 275 adet üretilecek. Otomobilin bir adedi de Türkiye’ye gelecek.

        DACIA DUSTER 7 YIL SONRA YENİLENDİ

        Fuarın önemli Fransız yeniliklerinden biri olarak dikkat çeken Dacia Duster’ın 7 yıl sonra yenilenen versiyonu resmi olarak tanıtıldı. Dış görünüşünde radikal değişikliklerden kaçınılarak yapılan yenilemede yeni versiyonun petek dokulu ön ızgarası, modern LED farları hemen fark ediliyor. Aracın en büyük yeniliğiyse iç mekânında.

        MARTTA TÜRKİYE’YE GELECEK

        Geniş bir navigasyon bilgi ekranı, otomatik klima, yan hava yastıkları gibi modern donanımlara kavuşurken, 4x4 versiyonda eğim iniş kontrolü gibi yeni özellikler de sunulacak. Yeni Duster’da 115 ve 125 beygirlik turbo benzinli, 90 ve 115 beygirlik dizel olmak üzere dört motor seçeneği alınabilecek. Ayrıca 4X4 çekiş sistemi ve EDC otomatik şanzıman da sunulacak. Yeni Duster, 2018 Mart ayından itibaren ülkemiz pazarındaki yerini alacak.

        KOVULA KOVULA SUV YAPMAYI ÖĞRENDİLER

        Önceki denemelerinde Avrupa kapısından içeri alınmayan Çinli markaların Avrupa zevkine göre tasarlanmış SUV’larla yeniden Frankfurt’a gelmiş olmaları fuarın en çarpıcı gerçeklerinden biriydi.

        Çin’in iki büyük üreticisi Chery ve Great Wall fuarda başarılı tasarımlarıyla dikkat çektiler. Chery Avrupa’da yola çıkmaya hazır SUV’u Exeed TX ile fuarda yerini alırken, modelin adının, yazarken olmasa da, okurken ‘çıkış’ gibi anlaşılması Çinlilerin hedefine de açıkça işaret ediyordu.

        Great Wall da fuara WEY ile katıldı. İsmini üretildiği Wei kentinden alan bu yeni marka henüz Avrupa’da satılmayacak ama geliştirdiği iki modelle Avrupalı tüketicilerin gözlerini okşadı.

        TÜRKİYE’DEN ÜÇ MODEL İLK KEZ ZİYARETÇİYLE BULUŞTU

        Bu yıl 67. kez düzenlenen Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Türkiye’den gelen 3 yeni model de ilk kez ziyaretçilerle buluştu. Adapazarı fabrikasından gelen Toyota C-HR’ın yeni bir konsepti, Gölcük’te üretilen Tourneo Custom’un 9 kişilik versiyonu ve Gebze fabrikasından gelen Honda Civic Sedan dizel fuarda yerli gururlarımız oldu.

        Frankfurt’ta ayrıca, İzmit fabrikasında üretilen Hyundai i10 ve i20 de sergilendi.

        Türkiye’de üretilen Toyota C-HR’ın yeni konsepti de Frankfurt Fuarı’nda sergileniyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar