Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İçten yanmalı motorların 2040 yılından itibaren yasaklanması planlanıyor. İngiltere sadece içten yanmalı, yani dizel ya da benzinli motorları olanları değil, hibrit sistemleri olanları da yasaklayacağını ilan etti.

        Volvo 2020 yılından itibaren sadece hibrit ve elektrikli araçlar üreteceğini açıkladı. Toyota hibrit konusunda diğerlerinden fersah fersah önde olan bir marka.

        Renault-Nissan ittifakı bu konuya en fazla yatırım yapanların başında geliyor. Renault sadece binek değil ticari araçların da elektrikli versiyonlarını uzun zamandır satıyor. Nissan elektrikli aracı Leaf’in ikinci neslini önümüzdeki yıl satışa sunacak.

        Almanlar baştan mesafeli durdukları bu konuyu, rekabet kızışınca ciddiye aldılar. BMW i serisi elektrikli ve hibrit araçlarıyla otomobil üretim prosesini değiştirdi.

        Mercedes’in hidrojen hibrit araçları 10 yılı aşkın bir süredir yollarda geziyor. Dizel motora başından beri uzak duran Japonlar, hidrojen konusunda herkese fark atacak bir teknolojiyle yola çıkmaya hazır gibiler.

        Tesla, herkesin şaşkın bakışları arasında 400 bin adet sipariş aldığı olmayan otomobilini üretip teslim etmeye başladığı gibi, Mars’ta koloni kurma çalışmalarına da ara vermedi.

        3 gün önce, Shell CEO’su “Bir sonraki otomobilim elektrikli olacak” dedi ve alternatif enerjiler geliştirmek için yılda harcayacakları paranın 1 milyar Euro’nun üzerinde olduğunu söyledi.

        Biz de Saab’dan aldığımız prototipin işe yaramayacağını anlayıp rafa kaldırdık. Bunu kötü örnek diye yazmadım, yanlış anlaşılmasın; bu iyi bir gelişme. O işin olmayacağını herkes biliyordu zaten.

        Öyle anlaşılıyor ki, gelecek 30 yıl içinde içten yanmalı motorlar sadece büyük ticari araçlarda ve Avrupa’nın otomobil çöplüğü olarak kullandığı Afrika ülkelerinde kullanılacak.

        Bizim cevabını acil olarak bulmamız gereken soru ise çok basit: Türkiye ihracatının lokomotifi olan otomotivin yönü ne olacak?

        Yerli ve milli bir markamız mı olacak, yoksa matematik bilen, algoritmalar geliştiren yeni bir nesil mi yaratacağız? Çünkü artık bilgisayarda oyun oynayan çocuklar da biliyor ki, günümüz dünyasında parayı ürünler değil, fikirler kazanıyor.

        Türkiye, otomotiv ihracatından yılda 20 milyar doların üzerinde gelir elde ediyor. Bu gelirin tamamı içten yanmalı motorları olan araçlardan elde ediliyor. Ama unutmamak gerekir ki, 125 sene önce dünya at arabası üretirken, Manisa’da da at arabası üretiliyordu.

        Zekânın tanımlarından biri de “uyum sağlayabilme kabiliyeti”dir.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar