Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uzun zamandır yazıyorum, tekrar edeyim. Türkiye’de bayram tatillerinde daha fazla kaza olmuyor. Sadece medyamız, eskiden gelen bir refleksle, bayram tatillerindeki kazaları daha titiz mercek altına alıyor.

        Bayram tatillerinde borsanın çalışmadığı, siyasete ara verildiği de düşünürse, artan haberler ister istemez, ‘Her bayram ne çok kaza oluyor’ dedirtiyor insana.

        Türkiye’de bayram ya da değil, her gün olan kaza sayısı pek değişmiyor. Sadece trafikteki delirmiş halimize bakarak, “Bize her gün bayram” demek pek de abartılı bir benzetme olmaz.

        Unutmamak lazım ki Marmaris’e tatile giderken, sürücüsü fren bile yapamadan takla atan midibüsün içinde hayatını kaybeden kadın ve çocuklar ne motosiklet kullanıyorlardı, ne de bayram tatilindeydiler.

        Bu bayram diğerlerinden farklı olarak motosiklet kazaları da öne çıktı. Biri öğretim üyesi, diğeri işadamı iki isim motosiklet kazasında hayatını kaybedince, yine herkes motosikletin ne kadar güvensiz olduğunu tartışmaya başladı. Tam da motosikletin trafikteki tehlikeleri tartışılırken, Bosch, motosiklet sürücülerinin daha güvenli yolculuk yapabilmeleri için geliştirdiği yeni teknolojileri içeren bir açıklama yaptı.

        Araştırmalar, motosiklet sürücülerinin bir kaza halinde ölüme, otomobil sürücülerine göre 18 kat daha fazla yaklaştıklarını ortaya koyuyor. Motosiklet kullananlar bu ihtimali başlangıçta pek kestiremeseler de, zaman içinde yaşayarak öğreniyorlar.

        Şirketin yaptığı araştırmaya göre geçen yıl Almanya’da meydana gelen 30 bin motosiklet kazasından 600’ü ölümle sonuçlanmış. Araştırma ölümlü motosiklet kazalarının ana nedenlerinden birinin motosiklet sürücülerinin hem kavşaklarda hem de geçiş sırasında karayolu trafiğinde genellikle gözden kaçırıldığı ya da hiç görülmediğini ortaya çıkarmış.

        Bu gidişatı değiştirmek isteyen Bosch, iş ortakları Autotalks, Cohda Wireless ve Ducati ile birlikte bir prototip akıllı çözüm geliştirmiş. Sistem, saniyenin onda biri kadar bir sürede, birkaç yüz metre çapındaki araçlar, araç türleri, hız, pozisyon ve seyahat yönü hakkında bilgi alışverişi yapıyor. Sürücüler veya araçlarının sensörleri bir motosikleti görmeden çok önce bu teknoloji, daha defansif bir sürüş stratejisi benimsemelerini sağlayarak otomobil sürücülerini bir motosikletin yaklaştığı konusunda bilgilendiriyor. Örneğin; birden fazla şeritli yolda bir motosiklet bir otomobile yaklaştığında, otomobilin kör noktasına girdiğinde veya otomobili geçmek için şerit değiştirdiğinde tipik tehlikeli durumlar meydana gelebiliyor. Sistem tehlikeli bir durum tespit ettiğinde, alarm çalarak ve gösterge tablosunda bir uyarı bildiriminde bulunarak motosiklet sürücüsünü veya otomobil sürücüsünü uyarıyor. Bu şekilde, tüm karayolu kullanıcıları, kazaları önlemeye aktif bir şekilde yardımcı olan temel bilgileri alabiliyor.

        Özetle, elin oğlu kablosuz iletişim sistemlerini, motosiklet kazalarını seyredip pornografik bir haz almak ya da ‘Aşkııım uyudun mu’ diye mesaj atmak için kullanmak yerine, hayatta kalmak için kullanıyor. Bize de ‘hız tutkusu öldürdü’ haberlerini okuyup dünyanın en keyifli yolculuklarını vaat eden motosikletten korkmak ve heves edenleri korkutmak kalıyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar