Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Her ne kadar bu kavram sıklıkla kültür ve sanat etkinlikleri için kullanılsa da, İstanbul’da artık iki yılda bir düzenlenen otomobil fuarı için de söylenebilir.

        Kelimenin manası bu çünkü. Otomobil meraklıları yaşlandıkça tıpkı eski bayramlara özlem duyanlar gibi yenilerini beğenmez hale geliyorlar.

        Kendimden biliyorum, bence de eski otomobiller, günümüz tasarımlarına göre daha güzeldi, hatta bazıları büyük birer sanat eseriydi. Ama şunu da biliyorum ki, bizden sonraki kuşaklar 30 yıl sonra bugün yollarda olan otomobilleri özlemle anacaklar.

        Bağışlayın ama bu herkesin bildiğini ilan eden, klişe girişe ihtiyacım vardı. Ben de en sıkıcıların, ders veren, malumu ilan eden, “aslında olması gerekeni” söyleyen yazılar olduğunu biliyorum. Hepimiz biliyoruz ki yaşarken tat vermeyen günler, eskiyince daha güzel hatırlanır. İnsanlar yaşadıkça da, bayramlar da, sevgililer de, otomobiller de eskiyecek ve o eski günler gülümsenerek hatırlanacak.

        Bu hafta İstanbul’da sonuncusu iki yıl önce yapılan, İstanbul Autoshow kapılarını açıyor. Gitmesi gelmesi biraz sıkıntılı, artan kur ve verginin fiyatlara getirdiği seviyeyle otomobil satın almak, fuara gitmekten daha sıkıntılı. Bunlar biliniyor. Ama yıllardır ülkenin üstünde yayılıp kalmış olan kasvetli havanın ambale ettiği kafanızı yarım günlüğüne de olsa dağıtmak, hayal kurmak, insan zekâsının nelere kadir olduğunu görmek için fuara gitmeye değer bence.

        Sadece satın almayı düşündüğünüz değil, belki de ancak bir mucize olursa satın alabileceğiniz otomobillere yakından bakın. Dilediğiniz gibi bakın hem de. Dilerseniz sadece kadranına bakıp tıpkı çocukluğunuzdaki gibi “Uuuf 260 basıyormuş” deyin, dilerseniz elektronikteki gelişmelerin otomobilleri hangi noktaya getirdiğine bakın. Eşinizi, çocuğunuzu, kardeşinizi yanınıza alıp gidin. Çoğu kulaktan dolma da olsa, çocuğunuza bildiklerinizi özgüvenle anlatın. İleride bir gün “Annem ve babamla fuara gitmiştik, çok eğlenmiştim” dedirtecek bir hatıra bırakın.

        Otomobiller benim gözümde sanat eserleridir. Çünkü tasarımla, renkle, insanla ilgilidir. Bütün güzel sanatlar gibi insanı mutlu etmek üzere yapılırlar ve doğru kullanıldığında özgünleştirirler. Bu yıl fuara bir sanat fuarı izlemeye gider gibi gideceğim ve bana otomobilleri sevdiren babamı da rahmetle anacağım.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar