Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Nisan ayının ilk günü Batı dünyasında ‘şaka’ günü olarak bilinir. Bize de küçük masum şakaların yapıldığı bir gün olarak girmiştir. Bu günü Hıristiyanlar şaka günü olarak kutlarken, Müslümanlar ise hile günü diye anarlar. Rivayet muhtelif olduğu için günün nereden nasıl çıktığının ayrıntısına girmeyeceğim. Merak edenler internetin güvenilir bazı kaynaklarına başvurarak akıllarına en yatkın olan hikâyeyi benimseyebilirler.

        Biz işimizi yapalım, otomotiv konuşalım. Bu köşede de yeri geldikçe yazıyorum, motosiklet de otomotiv endüstrisinin önemli bir parçasıdır. 1 Nisan sabahı, Alman lüks otomobil ve motosiklet üreticisi BMW’nin resmi internet sitesinden yeni bir motosikletin 2017 yılının ikinci çeyreğinden itibaren satışa sunulacağı duyuruldu.

        Haber sosyal medyada hızla yayıldı. Motosiklet teknolojisini çok yakından takip edenler dahil, hemen herkes, tıpkı geçen yıllarda başka bazı markaların yaptığı gibi ‘şeker’ bir şaka olduğunu düşündü. Çünkü BMW dünyanın ilk iki tekerlekten çekişli motosikletini ürettiğini ilan etmişti. Herkes inanmakta zorlandı ama haber ‘maalesef’ doğruydu. Hatta motosiklet fuarlarını yakından takip edenler, bu teknolojinin 2015 yılında Milano’daki motosiklet fuarında özellikle BMW motosikletler için teknoloji ve aksesuvar geliştiren, yine bir başka Alman Wunderlich tarafından ‘konsept’ olarak gösterildiğini hemen hatırladılar.

        Bu ‘şaka gibi’ haber doğruydu. BMW iki yıl önceki konsepti alıp geliştirmiş ve seri üretilebilir hale getirmiş, dünyanın en beğeniler tur motosikletlerinden biri olan 1200 GS’nin üzerine uygulamıştı.

        Ön tekerleğe adapte edilen 45 beygir güç üreten bir elektrik motorunun sayesinde 125 beygirlik boxer makine, 170 beygirlik güce ulaşmış, ihtiyaç duyulması halinde de iki tekerlekten çekişli olarak da kullanılabilir hale gelmişti. Ayrıntıları bu köşeye sığmayacak kadar çok olan bu yenilik, motosiklet dünyasında ‘inanılması’ güç olan bir devrim olarak yerini aldı. Ama bu ‘gerçek gelişme’, ülkemizdeki motosiklet kullanıcıları tarafından gün içinde uzun süre ‘Şakadır ya’ denilerek ciddiye bile alınmadı.

        Oysa aynı güzel ülkemizde, aynı saatlerde üzerine hiç kafa yorulmamış (ya da çok yorulmuş) berbat bir şaka ciddiye alınmış, ayarlarımızla artık nasıl oynandıysa, insanlarımız sokaklara dökülmüştü.

        Çünkü bizim kuşağımız kafayı şekerle dumanlarken, elalem matematikten korkmayan, fizikten, kimyadan zevk alan ve bu bilgilerin ‘ileride’ işe yarayacağına inanan nesiller yetiştirmekle meşguldü.

        Ya işte sevgili okurlar, durumlar böyleyken, böyle.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar