Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cenevre Otomobil Fuarı kuşkusuz pek çok yeni tasarım ve teknolojiye ev sahipliği yapacak. Ancak hiçbir dönemde olmadığı kadar da dizelin geleceğini tartışmaya açacak. Cenevre’de birkaç yıl içinde pek çok Avrupa kentinde kısıtlı alanlarda kullanılacak olan dizel araçların yerine nelerin geleceğini de gözlemek mümkün olacak

        Volkswagen’in ABD’de başlayan, ardından tüm dünyada tartışılan ‘dizel’ manipülasyonu zaten uzun zamandır tartışılan dizel motorlu araçların trafikten çekilmesi konusu biraz daha hızlandırdı.

        Hollanda 2025 yılından itibaren tüm ülkede dizel araçların satışını yasaklayan bir karar aldı. Almanya’da durum daha da ciddi. Ülkenin 14 büyük kentinde 2018 yılından itibaren, yaya ve bisikletli trafiğinin de yoğun olduğu şehir içlerine dizel araçların girişinin kesin olarak yasaklanması tartışılıyor.

        Hatta Münih kentinin, önümüzdeki günlerde çıkması beklenen bir kararla, bu uygulamayı daha da önce başlatması bekleniyor.

        Tabii önce bütün bu yasaklama eyleminin hukuki altyapısının da hazırlanması gerekiyor. Yasaklama gerekçesi dizel araçların, Volkswagen’in yaşadığı krizde de olduğu gibi, bu araçların saldığı yüksek azot dioksit oranı.

        Ansiklopedik bilgilere göre azot dioksit çok zehirli bir gazdır bu yüzden düşük konsantrasyonda fark edilmesi zordur. Üstelik söz konusu gaz önemli kanser nedenlerinden biri olarak görülmektedir.

        Dizel yasağının hemen devreye girmesi halinde hangi tip dizel araçları kapsayacağı henüz kesin değil. Ancak kesin olan Euro 4 ve 5 normundaki dizel araçların, bu yasaktan etkileneceği.

        Peki, yasak nasıl uygulanacak? Şimdilik sadece taslak ama uygulamanın şöyle olması planlanıyor. Araçlar egzoz emisyon değerlerini belirten renklerde plaka renklerine sahip olacak ve şehirlerde ancak uygun plaka renklerinin izin verildiği yerlere girebilecek.

        Plaka renkleri Euro normlarına göre, kırmızı, sarı, yeşil ve mavi renklerde olacak. Mavi renkli plakalar 1 Eylül 2014 tarihinden itibaren üretilmiş Euro 6 normuna sahip dizel araçlarla, Euro 3 normunu karşılayan benzinli ve elektrikli araçlara verilecek.

        Normlar iyileştirildikçe de bugün mavi olan plakanız yarın yeşile, ardından da sarı ve kırmızıya gerileyecek, şehirde aracınızla girebileceğiniz alanlar kısıtlanacağı gibi, ödeyeceğiniz vergiler de artacak.

        Üreticiler her ne kadar normları karşılayıp, daha temiz dizel araçlar üretebileceklerini söyleseler de Avrupalı tüketicilerin bu karmaşık sistemle uğraşmak yerine, daha temiz olduğunu düşündüğü araçları tercih etmesi kaçınılmaz olacak ve öyle görünüyor ki dizel sanıldığı kadar çabuk olmasa da, en azından binek otomobillerde birkaç on yıl içinde ortadan kalkacak.

        DİZELDEN DAHA VERİMLİ BENZİNLİLER GELİYOR

        Dizel motorlu binek otomobillerin ülkemizde sevilmesi, Avrupa’ya göre daha geç oldu. Ama Türk sürücüler, geç buldukları dizeli çabuk kaybetmek istemeyecektir. Özellikle yoğun şehir içi trafiğinde araç kullanan sürücüler hem satın alırken pahalı, hem de kullanırken verimsiz olduğunu düşündükleri benzine geçme konusunda gönüllü olmazlar. Ama Mazda’nın geliştirdiği dizel motorlara en ciddi alternatif olan homojen karışımlı sıkıştırma ateşlemeli benzinli motorlar gibi alternatifler devreye girince bu gönülsüzlük de kendiliğinden ortadan kalkacak.

        Mazda sıkıştırma oranı 18.1, yani dizelden daha fazla olan, buji, ateşleme bobini elemanlara ihtiyaç duymayan ve 100 km’de 5 litre yakıt tüketecek alternatif benzinli motorunu 2018 sonlarında Mazda 3 modelinde kullanmaya başlayacak. Bu gelişme belki de, 2000’lerin başında benzer motorları geliştiren ama hayata geçiremeyen Daimler, Honda ve GM gibi markalara da cesaret verecektir. Yarın kapılarını 87. kez açacak olan Avrupa’nın en önemli ve etkililerinden kabul edilen Cenevre Otomobil Fuarı bu türden tartışmalara da ev sahipliği de yapacak.

        En güçlü Ferrari 812 Süperfast

        Bu yıl 70. kuruluş yıldönümünü kutlayan Ferrari Cenevre’de 800 beygirlik 812 süperfast ile adeta gövde gösterisi yapıyor. 6.5 litrelik V12 ve atmosferik motoruyla 812 Süperfast 0-100 km/s hızlanmasını 2.9 saniyede tamamlıyor. Otomobilin önüne yerleştirilmiş olan ve 718 NM tork üreten bu makine 340 km/s’lik bir son sürate de imza atıyor.

        Mercedes E üstünü açtı

        Fuarın lüks ve havalı modellerinden olan Mercedes E Serisi Cabrio ilk kez görücüye çıkıyor. Şık hatları, yüksek malzeme ve işçilik kalitesiyle E Serisi Cabrio, sonbahar aylarından itibaren satışa sunulacak. Makyajlı BMW 4 Serisi de Cenevre’de tanıtılacak.

        100’ün üstünde yeni modelin perdesi kalkacak

        Bu yıl kapılarını 87. kez açmaya hazırlanan Cenevre Otomobil Fuarı’nda tüm dünya güçlü, hızlı, yeni teknolojilere sahip benzinli ve hibrit araçları konuşmaya hazırlanıyordu ki, PSA’nın Opel’i satın alma operasyonunda sona ulaşılmış olması binden bire gündeme oturdu. PSA-Opel evliliği kuşkusuz Avrupa’da yeni bir otomobil gücünün ortaya çıkmasına neden olacaktır ama Cenevre’de başka güçlü ‘şeyler’ de dikkat ve ziyaretçi çekeceğe benziyor, Dünyanın farklı yerlerinden gelen 10 binden fazla medya mensubu için yarın başlayacak olan fuar, 9 Mart tarihinden itibaren resmen açılacak. PalExpo fuar merkezinde, 11 bin metrekarelik 7 salonda düzenlenecek fuara, üretici ve tedarikçiler dahil olmak üzere yaklaşık 220 firma katılıyor. 100’den fazla dünya ve Avrupa prömiyerinin yapılacağı fuar bu yıl 1 milyon ziyaretçi bekliyor.

        HER DÖNEMIN GÖZDESI SUV’LAR

        Fuarın bu yıl en dikkat çeken modellerinin başında SUV’lar geliyor. Volkswagen Tiguan’ın daha uzun ve 7 kişilik modeli AllSpace’ın Avrupa tanıtımı fuarda gerçekleştiriliyor. Yıl ortasından itibaren satışa sunulacak yeni model, büyüklüğü dışında görsel değişikliklerle de kardeşlerinden ayrılacak. Fuarda ayrıca VW, CC’nin halefi Arteon’u da sergiliyor. Volvo’nun yeni SUV’u XC60, Range Rover Velar, Skoda Kodiaq’ın Scout ve Sportline versiyonları da Cenevre’de boy gösterecek. Makyajlı Renault Captur ve Nissan Qashqai’nin örtüsü de fuarda kaldırılacak.

        Porsche de Cenevre’de Panamera Ailesi’nin en yeni iki üyesinin dünya prömiyerini gerçekleştirecek. Panamera Sport Tourismo, arkada 3 koltuğa sahip ilk Panamera modeli olarak öne çıkacak.

        YARIS YARIŞÇI OLDU

        Cenevre’de küçük sınıfın güçlü yeni modelleri de hız tutkunlarını etkilemek için sahne alıyor. Üç silindirli, 1.5 lt turbo motorlu Ford Fiesta ST, 200 beygirlik gücüyle dikkat çekiyor. Toyota’nın 2017’de Dünya Ralli Şampiyonası’na geri dönmesinden ilham alan 1.8 lt motorlu 210 beygirlik Yaris GRMN de fuarın küçük hızlılarından olacak. 2.0 lt 300 beygirlik Yeni Honda Civic Type-R da Cenevre’de sahne alacak.

        Peugeot Expert yollara çıktı

        Yeni Peugeot Expert uzun ve kompakt olmak üzere iki versiyon olarak satılacak. Kompakt versiyon: manuel şanzımanlı ve 115 beygirlik 1.6 L BlueHDi dizel motorla, uzun versiyon ise yine manuel şanzımanlı ve 120 beygirlik 2.0 L BlueHDi motorla satılacak. Expert, 81.500 TL’den başlayan fiyatlarla satılacak.

        ‘Kullanılmış araç pazarı yüzde 15 büyüyecek’

        Otoshops Genel Müdürü Tuğrul Denizaşan, 2017 yılında 2. el otomobil pazarında yüzde 15’e yakın büyüme beklediklerini belirterek “ÖTV düzenlemesi ve döviz kurlarının yükselmesi nedeniyle sıfır otomobil fiyatlarına yansıyacak artış, 2017 yılında daha bariz görülecek. 2017 model araçlar fiyat artışı ile birlikte pazara sunuluyor. Bu nedenle 2. el otomobil pazarının daha cazip hale gelecek. Bu yıl 2. el otomobil pazarı yüzde 15’in üzerinde büyüyebilir” dedi.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar