Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçen hafta üç tam gün boyunca Finlandiya’nın Kuzey Kutup Dairesi içindeki küçük yerleşim bölgesi Muonio’da buz üstünde otomobil kullandım. Doğrusu kullanmayı öğrendim demeliyim. Lapland’da yer alan 2000 kilometrekarelik bu küçük bölgede kilometrekareye 1.2 kişi düşüyor ve bu kişiler, bölgede 134 kilometrekareyi bulan göller üzerinde turizmle uğraşıyorlar. Bizim Erzurum’un yüzde 10’u ya da başka bir şekilde söylersek İspir İlçesi kadar olan bölgede başta otomobil ve lastik markalarının kış etkinlikleri olmak üzere pek çok turizm etkinliği düzenleniyor ve bu etkinliklere öyle ha denince yer bulup katılma imkânı da olmuyor.

        Audi markası burada 1992 yılından beri buz üzerinde sürüş etkinlikleri düzenliyor. Bu sürüş etkinliklerinin markayı tercihte ya da markaya bağlı kalmakta büyük etkisi olduğu tartışılmaz. Markanın Gaziantep bayii, Gaziantep’te hiç de öyle karlı buzlu havalar olmadığı halde, 20 müşterisini eğitime götürüp satışlarını ikiye katlamayı başarmış.

        Ama size asıl bir başka ticareti anlatacağım.

        Muonio’nun 134 kilometrekareyi bulan ve kışın donan göllerinin aslında içme suyu kalitesinde suyu var. Yani yaz mevsiminde başınızı göle sokup bu suyu rahatlıkla içebilirsiniz.

        Şimdi ticaretin başlıkta da verdiğim katı sıvı ve gaz halini anlatmaya başlıyorum.

        Kışın donmuş göl üstünde çeşitli sürüş etkinlikleri, motosiklet ve haskilerin çektiği kızaklarla turlar yapıldıktan sonra ilkbaharda göller artık bu iş için kullanılamaz hale geliyor.

        Kış biterken, göldeki buz erimeden, Kuzey Kutup Dairesi’nin bir başka turistik etkinliği olan ‘buz otelleri’ gelip bu buzu gölün üzerinden kalıplar halinde kesiyor. Kestikleri kalıpları da bir sonraki kış yeniden inşa edecekleri buzdan malikaneler için depoluyor.

        Yani içilecek kıvamdaki su, katılaşıp para kazandırıyor, erimeye başlamadan önce gene para kazandırıyor, bir sonraki kış buz otelin duvarlarını oluşturup, para kazandırıyor; eridikten sonra da şişelenip buz otel hatırası olarak satılıp, gene para kazandırıyor.

        Yukarıda anlattığım dönüşüm ticaretin sıvı ve katı halleri. Gaz hali ise eğitim almaya gelenler tarafından buz üstünde yaşanıyor. Buz üstünde üç gün gazlamanın ve bu işi adam gibi öğrenmenin maliyeti 3 bin 500 Euro.

        Kilometrekareye 1.2 (bir virgül iki) kişinin düştüğü, yani yürüme hızında her 10 dakikada bir, bir kişiye rastlayacağınız, havanın kış aylarında sıfırın altında 40 dereceleri gördüğü bir coğrafyada adamlar sadece hayatta kalmayıp buradan değer de yaratmayı başarıyorlar.

        Girişimcilik konusunda kimseleri beğenmeyen işadamlarımıza ilham verir düşüncesiyle, anlatayım istedim.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar