Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Enerji Bakanı Taner Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı'nın dönem başkanlığını yürütmek üzere Paris'teyken bir grup gazeteci ile yaptığı sohbette Rusya ile 2011 'de yapılan pazarlıklar sonucunda Türkiye'nin tüm kontrat boyunca 34 milyar dolarlık indirim aldığı bilgisini paylaşmış.

        Rusya'nın 2011'de resmi olarak açıklanmasa da Türkiye'ye yüzde 10-11 'lik indirim yaptığı biliniyor. Peki bu 34 milyar dolar ne kadar bir büyüklüğe denk geliyor. Öncelikle bu rakama mevcut fiyat üzerinden ulaşıldığını söylemek lazım. Şu an için Türkiye'nin Rusya'dan aldığı her bin metreküp gaza 420430 dolar civarında bir para ödediği tahmin ediliyor.

        Türkiye yılda 48-50 milyar metreküp gaz ithal ediyor. Bunun için ödediği para ise 20-22 milyar dolar düzeyinde. Eğer Türkiye 34 milyar dolara denk gelen bir indirim almışsa yaklaşık 1.5 yıllık doğalgaz parası bedavaya gelmiş demek oluyor.

        Rakamlar üzerinden hesaplara devam edersek bir başka ilginç sonuca daha ulaşmak mümkün. Türkiye'nin en büyük doğalgaz kullanıcısı İstanbul Doğalgaz Dağıtım AŞ(İGDAŞ) ve yılda 5 milyar metreküp gaz alıyor. Bu da yılda 2.2 milyar dolarlık gaz faturası demek. Kuşkusuz rakamlar her geçen gün değişiyor ve önümüzdeki yıllarda İstanbul'un gaz kullanım miktarı ve Türkiye'nin aldığı gazın fiyatı artacak. Her şeyi bugüne sabitleyip devam edersek 34 milyar dolarlık indirim İstanbul'un 15 yıllık doğalgaz miktarına bedel.

        Rakamlar böyle olunca herkeste doğalgaz fiyatları aşağıya mı inecek beklentisi oluşuyor. Ancak Enerji Bakanı Yıldız, "Biz bu indirimi almasak fiyat artışı zorunlu olacaktı" diyerek bu kapıyı şimdilik kapatmış. Çünkü, dolar kuru ve petrol fiyatlarındaki artışa endeksli olan gazda Botaş'ın uzun süredir zam baskısına direndiği biliniyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar