Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD'ye gitmeden önce “Kuzey Irak'ta Exxon Mobil ile birlikte arama yapacağız” dedi. Bu açıklamayla Türkiye, Kuzey Irak'ta ‘ABD'ye rağmen değil, ABD ile var olmaya’ hazır olduğunu da ortaya koymuş oldu

        Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti öncesinde Esenboğa Havaalanı'nda yaptığı basın toplantısında Kuzey Irak'ta önemli bir işbirliğinin haberini verdi. "Kuzey Irak yerel yönetimiyle petrol aramaya yönelik Exxon Mobil ile bir adım attık, ABD seyahatinde adımlarımızı olgunlaştıracağız" diyen Erdoğan bu açıklamasıyla bölgenin ucuz doğalgaz ve petrol yataklarının dünyaya Türkiye üzerinden açılabileceği ve bu sırada ABD'li Exxon'un da yanlarında olduğunu net olarak belirtmiş oldu. Kuzey Irak yerel yönetiminin anayasal olarak tasarruf yetkisi olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Bu tasarrufu Türkiye'yle paylaşmak onun hakkıdır" dedi.

        TPAO İLE ARAMA

        ABD'li Exxon Mobil'in yanında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yer alacak. Başbakan'ın giderayak açıkladığı Exxon Mobil ortaklığı aslında çok büyük anlamlar içeriyor. İşte ABD ziyaretinde de gündem oluşturacak petrol ve gaz pazarlığının şifreleri:

        ■ Başbakan, Kuzey Irak'ın yüzde 17'sine sahip olduğu petrol gelirleri için Türkiye'yi kendine partner olarak seçmesi için 'En doğal hakkı' ifadesini kullanıyor. Bir yandan da Exxon Mobil ile 'Ortak arama yapacağız" diyerek ABD'ye de 'Senin şirketin de orada ve biz ortak hareket ediyoruz" diyerek işbirliği kapılarını açıyor.

        ■ Bir yandan da Türkiye'nin Kuzey Irak'taki varlığından rahatsız olan Bağdat hükümetine de "Yanımda ABD de var" demiş oluyor.

        ■ Bu adım Kuzey Irak'ın zengin petrol ve gaz kaynaklarının Türkiye üzerinden dünyaya açılması anlamına geliyor. Türkiye için ise sınırına 150-200 kilometre ötesindeki doğalgaz ve petrol kaynaklarına daha ucuz ulaşma imkânı doğmuş oluyor.

        ■ Bilindiği gibi Türkiye'nin en büyük sıkıntısı enerji giderleri. Rusya, İran ve Azerbaycan'dan aldığı doğalgazın bin metreküpüne ortalama 450 dolar ödeyen Türkiye için bu bölgeden 200-250 dolara doğalgaz almak mümkün olacak.

        ■ Bölgede 3.2 trilyon metreküpü bulan doğalgaz rezervinin bir boru hattı ile Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden dünyaya ulaşması mümkün olacak.

        İSRAİL DE MASADA

        ABD'nin de büyük rol oynadığı İsrail'in Türkiye'den özrünün ardından enerji anlaşmaları için de yeşil ışık yanmıştı. Geçtiğimiz hafta Enerji Bakanı Taner Yıldız, Doğu Akdeniz için Rumlarla ve İsrail ile Türkiye'nin işbirliği yapmaya hazır olduğunu dile getirdi. Bu işbirliğinin içinde ABD'nin nerede olacağı da netleşmiş olacak.

        FT: İMZA ATILDI BİLE

        ABD Başkanı Barack Obama ve Erdoğan'ın buluşması dünya basınının da gündeminde. Financial Times Gazetesi yazarlarından Daniel Dombey kaleme aldığı bir makalede, Türkiye'nin Washington ve Bağdat'a kulak asmayıp Kuzey Irak'la bir enerji anlaşması imzaladığını iddia etti.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar