Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye’ye çeşitli ülkelerden yapılan uçuşların seyrine bakıldığında ilginç bir tablo ortaya çıkıyor. 2015’ten bu yana Batılı bayrak taşıyıcı havayollarının bazıları ya pazardan tamamen çekildi ya da uçuş sayılarını azalttı. İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan sefer yapan Avrupa’dan Air France, Iberia, Swiss, Alitalia, Austrian ve ABD’den Air Canada, Delta artık uçmuyor. Doğu ve Körfez ülkelerinden sefer yapanlarda ise kısmen frekans azalması yaşanmış, Sabiha Gökçen’e seferi olan bazı havayolları da seferlerine bir süre ara vermeyi tercih etmişti. Fakat Türk Hava Yolları (THY) her şeye rağmen atılımlarına devam edip yeni hatlar açarak yolcusunu artırdı. Özetle Türk sivil havacılığı, içeride ve bölgemizde yaşanan siyasi ve ekonomik çalkantılarla terör olaylarına rağmen büyümeyi sürdürdü.

        Bu sene ise havacılık ve turizm sektöründe patlama bekleniyor. Özellikle Arap dünyasının Türkiye’ye yoğun ilgisi söz konusu. Rusların rekor kıracağına, Almanya başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinin de tatil tercihlerinin yeniden Anadolu olacağına dair ciddi emareler var.

        HAFTADA 2 GÜN İZMİR

        Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın ilk ve lider düşük maliyetli havayolu şirketi Air Arabia, 27 Haziran 2018’den itibaren Birleşik Arap Emirlikleri ile İzmir’i birbirine bağlayan ilk havayolu şirketi olacak. Dubai’ye karayoluyla 15-30 dakikalık mesafede yer alan Sharjah’ın Air Arabia ile Türkiye bağlantısı da böylece 5 merkeze çıkacak. Air Arabia halihazırda İstanbul, Antalya, Bodrum ve Trabzon’a uçuyor. Sharjah-İzmir uçuşları, haftada iki gün karşılıklı olarak yapılacak. Sharjah’dan çarşamba ve cumartesi akşamı 21.05’te İzmir’e yapılacak uçuşların dönüşü, perşembe ve pazar günleri 01.30’da olacak. Böylece Türkiye’nin 5 noktasından Air Arabia ile Dubai’ye de çok daha hesaplı uçulabilecek.

        Umman’ın milli havayolu Oman Air filosunu güçlendirmek için Boeing’e 30 tane 737 Max siparişi verdikten sonra, bu uçakların ilkini teslim aldı ve uçuş ağını genişletmek için harekete geçti. Muscat Daily gazetesinin, havayolunun CEO’su Abdulaziz al Raisi’nin açıklamalarına dayandırdığı habere göre, şirket 1 Haziran’dan itibaren Muscat-İstanbul uçuşlarına başlayacak. Seferler Boeing 737-800/900ER ve MAX modelleriyle gerçekleştirilecek.

        • Türkiye’nin 5 noktasından Air Arabia ile Dubai’ye de çok daha hesaplı uçulabilecek.

        SAUDIA, EMIRATES VE KATAR’DAN YENİ HATLAR

        Suudi Arabistan’ın milli havayolu Saudia Airlines, yaz dönemi için Riyad ve Cidde’den İzmir’e sefer yapacak. 12 Haziran’da başlayacak Riyad uçuşları, haftada 3 kez, 10 Haziran’da başlayacak Cidde uçuşları ise haftada 4 kez icra edilecek. Eylül ayına kadar sürecek seferler, Airbus A320 tipi uçaklarla gerçekleştirilecek. Saudia şu anda İstanbul Atatürk ve Ankara Esenboğa’ya uçuşlar düzenliyor.

        Dubai merkezli Emirates Havayolları ise 15 Aralık 2015’te Dubai’den Sabiha Gökçen Havalimanı’na uçmaya başlamıştı. Boeing 777 uçakları ile icra edilen seferler, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası, 1 Ağustos 2016’da durdurulmuştu. Emirates, Sabiha Gökçen seferlerine 8 Haziran 2018’de yeniden başlayacak ve haftanın 5 günü uçacak.

        Katar’ın milli havayolu Qatar Airways ise 6 Kasım 2017’de Doha-Adana arasında tarifeli seferlere başlamıştı. Haftanın 3 günü Airbus A320 uçakları ile icra edilen seferlerin ardından havayolu sürpriz bir karara daha imza attı. Qatar Airways, 4 Nisan’da Doha ile Hatay’ı birbirine bağlama kararı aldı. Çarşamba, cuma ve pazar olmak üzere haftada 3 gün gerçekleşecek seferler, Airbus A320 uçakları ile icra edilecek. Qatar Airways şu anda İstanbul Atatürk, Sabiha Gökçen ve Ankara Esenboğa’yı Doha’ya direkt olarak bağlıyor.

        Singapur ve Airshow’dan notlar...

        Asya Pasifik’in her açıdan merkezi konumunda olan Singapur’da sene boyunca bölgeyi ilgilendiren çok sayıda etkinlik oluyor. İki yılda bir, sivil, asker ve iş jeti olmak üzere sektörün tamamına hitap edecek şekilde yapılan Airshow da bunlardan birisi. Ancak Singapur’un havacılık fuarına bu sene, çok daha etkin şekilde askeri havacılık damga vurdu. Özellikle ABD’nin askeri havacılık ürünleriyle burada olmasını bölgeye bir mesaj olarak da okumak mümkün. Zira Çin de bu fuara ağırlık vermiş durumda.

        Türkiye’den TAI de bu fuara ilk kez katıldı. Daha fazla geç kalmaması gerekiyordu ama bir sonraki fuara kendine ait şale ve statik alanda ürünleriyle gelmesi şart. Zaten 2 yıl içinde Türkiye’nin burada sergileyeceği ciddi ürünler de meydana çıkmış olur.

        Öte yandan tüm iş jeti markaları en yeni ürünleriyle, hatta bazıları Gulfstream gibi henüz hizmete girmemiş, ama test aşamasında olan 500 ve 600 modellerini de getirmişti. Dassault Falcon, 3 motorlu Falcon 8X’ini, Bombardier ise test aşmasında olan Global 7000’i tanıttı. Askeri havacılık ve iş dünyası için Singapur’da önem arz ediyor. Kanat üste motorlarıyla Hondajet de artık pazarda yerini sağlamlaştırdı ve Singapur’da tanıtım atağına geçti. Ayrıca Singapur Hava Kuvvetleri’nin 50. yılı olması sebebiyle de askeri havacılık biraz daha ön plandaydı.

        THY Teknik de fuarda bir anlaşmaya imza attı. Airbus’a opsiyonlarla birlikte, toplam 92 adetlik tek koridorlu, yeni jenerasyon “neo” uçaklarından sipariş veren THY, bu modellerde kullanılacak P/W’in GTF olarak adlandırılan Gerard Turbofan motorları için filo yönetim anlaşması imzaladı.

        Motorlara sürekli destek verilerek, işbirliği ve bakım içeren anlaşma 15 yıl süreli olacak.

        Fuarda bir de tatsız hadise yaşandı. TAI’nin Hürkuş’una rakip olan Güney Kore’nin eğitim uçağı T-50, gösteri uçuşu için kalkış esnasında pistten çıktı.

        THY’nin ilk uzun hattı neresiydi?

        Takvim yaprakları 1 Haziran 1986’yı gösterirken, Türk Hava Yolları da ilk uzun hattı olarak Hindistan-Bombay aktarmalı, Singapur uçuşlarına başlamıştı. Ve tam 32 yıl geçti. Uzun zaman Bangkok ve sonrasında Jakarta aktarmalı devam eden Singapur uçuşları daha sonra direkt yapılmaya başlandı.

        İlk uzun menzilli hatta özel PTT tarafından hazırlanan hatıra pulu.

        Mayıs 2017’den bu yana, Boeing 777’lerle 49 business, 300 ekonomi koltuk kapasiteli yapılan seferlerde geçen yıl yüzde 85 ortalama doluluk oranına ulaşılmış. Daha iyi yanı ise bu hatta business koltukların doluluk oranının yüzde 80’in üzerine çıkmış olması. Bu sene de business dolulukları yüzde 83’e ulaşmış, hedef yüzde 85 ve üzerini yakalamak. Singapur’un nüfusu 5.5 milyon ve bunun 2 milyonu expat ve yabancılardan oluşuyor. THY’nin yüksek hizmet kalitesi, buradaki yabancıları ve seyahat alışkanlığı dünya ortalamasının üzerinde olan Singapurluları kendine çekiyor. THY’nin buradan taşıdığı yolcunun yüzde 86’sı transit.

        Şövalye madalyalı müdür

        Türk Hava Yolları Singapur Müdürü Levend Arısoy, daha önce Budapeşte’de 9 yıl görev yaptı. Budapeşte’deki görevi sırasında ortaya koyduğu başarı ve iki ülke ilişkilerinin gelişmesine yaptığı katkı sebebiyle de Macaristan Devlet Liyakat Üstün Hizmet Şövalye Madalyası ile ödüllendirilmişti. Bakalım milli havayolunun ilk uzun uçuş noktası olan Singapur’da, THY’ye neler kazandıracak?

        Levend Arısoy

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar