Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Havalimanlarının özel yolcu salonları (lounge), premium; business ve first sınıf yolcuların tekelinden çıkıyor. Havayollarının sadakat programlarına dahil olan yolculara da bu özel salonlar açılmakla kalmıyor, belirli ücret karşılığında ekonomi yolcularının kullanımına sunuluyor. Havayollarının büyük masraflar ödeyerek yaptırdığı özel salonları kapasitelerinin altında çalışıyor. Bu nedenle ekonomi yolcularına da belirli ücret karşılığı kullanım hakkı verilerek gelirlerinin az da olsa artırılması amaçlanıyor. Normalde havalimanının herhangi bir kafe ya da restoranında zaten para ödemeyi göze alan yolcu, bu imkânlara daha rafine bir ortamda kavuşuyor. Business veya first class sınıfında seyahat eden yolcuların imkânlarına sahip olmak da ayrıca daha iyi hissettiriyor. Böylece havayolu gelir elde ederken, yolcusunun sadakatini artırıyor.

        HANGİ HAVAYOLLARI UYGULUYOR?

        Amerika’nın 3 havayolu; Delta, United ve American Airlines’ın yanı sıra Etihad, Emirates gibi büyük Körfez taşıyıcıları ile Türk Hava Yolları, lounge’larını yolcularına ücretli sunuyor. 3 büyük Amerikalı taşıyıcı, ABD genelinde çeşitli havalimanlarında check- in esnasında günlük 59 dolarlık bir ücretle salon girişi satıyor. Etihad dünya genelinde lounge’larına 75 dolara alıyor. Emirates ise 100 dolara business class lounge erişimi ve 200 dolara first class lounge’a giriş imkânı sunuyor. Air China, Lufthansa, Türk Hava Yolları ve SkyTeam üyesi havayolları da ittifaklarıyla birlikte, yolcularına LoungeBuddy ve Priority Pass gibi salonlarda 15 dolardan başlayan ücretlerle erişim sağlıyor.

        Türk Hava Yolları, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda iç hat lounge kullanımı için yolcu başına 50 TL; dış hatlarda ise 100 TL alıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı dış hatlarda bulunan lounge hizmetinden ise 70 TL ücret ödeyerek faydalanmak mümkün. THY yurtdışında ücretli lounge hizmeti vermiyor. Ayrıca TAV Havalimanları’nın İstanbul Atatürk Havalimanı’nda işlettiği Primeclass lounge’larından da yolcular 4 saate kadar 40 Euro karşılığında faydalanabiliyor. 4 saatten fazla özel yolcu salonunu kullanacak yolcular 15 Euro daha ödüyor.

        LOUNGELAR PARALI GİRİŞE DEĞER Mİ?

        Özel yolcu salonlardan parayla faydalanmak konusuna değer biçmek zor. Çünkü bu kişiden kişiye değişen bir şey. Salonun kendisi, fiziksel durumu içeride sağlanan hizmetler bir yana, yolcunun beklentisi, hizmetlerin ne kadarını kullanacağı, ne kadar süre vakit geçireceği, tüketim eğilimleri oldukça önemli. Salonun hijyeni, sessizliği ve ortamın kalitesine ne kadar değer biçtiğiniz de tamamen size kalmış bir kriter. Ancak her salonun imkânı da değişiklik gösteriyor. Örneğin, ücretsiz şampanyadan kokteyllere, alakart yemekten duşa, deri kanepelerden masaj salonu ve hızlı Wi-Fi’ye kadar çeşitli imkânların tamamını da bulunduranlar var. Dolayısıyla önceden tecrübe etmediyseniz araştırıp ücret ödemek en mantıklısı.

        ÖZEL SALONLARA NASIL GİRİLİR?

        Genelde özel yolcu salonlarına giriş hakkı, doğrudan salonun check-in masasından yani girişinden elde ediliyor. Giriş yapmak için kredi kartı ve biniş kartınızı hazırlayın ve check-in bankosundaki görevliye ücret mukabili girmek istediğinizi iletin. Gereken ücreti ödeyerek salona geçip yerleşin ve keyfini çıkarmaya başlayın. Salonların dışında ya da kapılarında rastlayabileceğiniz “Yalnızca davetiye ile giriş” ve buna benzer ibarelerden çekinmeyin. Girip sorun. Ücretini ödeyince zaten davetli konuma geçiyorsunuz. Nasıl olsa her şey parayla değil mi?

        HAVALİMANINDA İYİ UYKU İÇİN 5 TÜYO

        Hemen hemen havalimanlarının tümünde uyuyan insanlarla karşılaşmak sıradan bir vaka. Bankların üzerinde, zeminde ve bazen aklınıza bile gelmeyecek küçücük alanlarda kıvrılıp uyuyan pek çok insan görmek mümkün. Florasan ışıklarının altında, valizleri ve çantalarıyla kendine güvenli bir alan yaratıp orada uyumaya çalışan insanların hepsinin de ayrı bir hikâyesi var. Mutlaka sizlerin başına da gelmiştir. Şüphesiz havalimanlarında dinlendirici uyku için elverişli bir atmosfer ve ortam yok, ancak uyuyabilecek şartları iyileştirmek mümkün. Sözümüz imkânı olanlara, havalimanı otellerini, uyku tüplerini veya lounge’lardaki özel alanları kullananlara değil. Daha kısıtlı imkânlarla yola çıkanlara. Buyurun havalimanlarında uyumak için şartların nasıl iyileştirilebileceğini beraber inceleyelim.

        1 - HAZIRLIKLI ÇIKIN

        Öncelikle seyahat çıkmadan evvel, havalimanlarında uzun süre beklemeniz gerekebileceği ihtimalini ve uyumak zorunda kalacağınızı düşünerek yola donanımlı çıkmalısınız. Bu sebeple iyi bir uyku için yanınızda göz maskesi, kulak tıkacı, boyun yastığı ve üzerinize giymek için kazak, mont gibi kalın giysiler bulundurmalısınız. Eğer telefonla önemli bir işiniz olmayacaksa uçak moduna alsanız iyi olur. Sonra uygun bir mekân aramak gerekiyor. Rahat edeceğiniz bir yer bulduğunuzda ise eşyalarınızın güvede olması icap ediyor. Uyurken telefon, elektronik aletler, mücevherat ve diğer değerli eşyalarınızı açıkta bulundurmayın. Çantalarınıza koyun ve bagajlarınızın üzerindeki fermuarlı kısmın yüzünüze doğru baktığından emin olun. Böylece uyku halindeyken birinin karıştırmasına fırsat vermezsiniz. Eğer ağır bir uykunuz varsa ve uyurken birilerinin eşyalarınızı karıştırabileceğinden endişe ediyorsanız, pek çok havalimanında cüzi bir ücret karşılığında alabileceğiniz özel saklama alanlarında eşyalarınızı tutmalısınız.

        2 - GÜVENLİ BİR ALAN NASIL BULUNUR?

        Birçok yeni nesil havaalanında, vaktini uyuyarak değerlendirmek isteyenler için özel alanlar ve tasarlanmış mobilyalar var. Güney Kore Incheon, Singapur, New York- JFK Terminal 5 ve Amsterdam Schipol havalimanlarında, rahat uzanma koltukları ve iyi uyumanızı sağlayacak mekânlar düşünülmüş. Öncelikle bulunduğunuz terminalde böyle bir imkân olup olmadığını araştırın. Eğer böyle bir alan yoksa havaalanı personeli tarafından rahatlıkla görülebileceğiniz ve diğer insanların da rahatını bozmayacağınız, tuvalet ve yiyecek alanlarına yakın veya uçuş ekranlarını rahatlıkla görebileceğiniz bir yer temin edin. Güvenlik endişeniz varsa, bir güvenlik kamerasının görüş alanı içinde uygun bir yere yerleşin.

        3 - ALARMINIZI KURMAYI UNUTMAYIN

        Uyuyacaksanız eğer, uçuşunuzdan en az 1 saat önceye alarmınızı kurmayı ihmal etmeyin. Transfer yolcususunuzdur ve check-in, bagaj gibi dertleriniz olmayabilir belki. Siz yine de güvenlik, pasaport, kapıya ulaşmak gibi mesafeleri göze alarak plan yapın. Havaalanının veya havayolunun mobil aplikasyonlarını indirip aktif hale getirin. Böylece siz uyurken uçuşunuzda herhangi bir değişiklik olduysa, gerçek zamanlı bildirimleri alabilirsiniz. Alarmı duymama endişesi taşımanız halindeyse başucunuza kaçta uyanmanız gerektiği ile ilgili bir notu yazın. Mutlaka bir çalışan veya yolcu sizi uyandıracaktır.

        4 - OLUMSUZİHTİMALLERİ DİKKATE ALIN

        Bazı havalimanlarında tesislerin ve büfelerin 7/24 açık olmayabileceğini unutmayın. Gece yarısını geçirecekseniz ve bir şeyler atıştırmaya ihtiyacınız olacaksa uyandığınızda çok geç olabilir. Uyumadan önce yanınıza atıştırmalık ya da sandviç almayı ihmal etmeyin. Ayrıca havaalanından dışarı çıkarılmanızı gerektirecek durum olması halinde, başka nerede kalabileceğinizle ilgili yedek bir planınız olsun. Unutmayın bazı havalimanı otellerinde her zaman bu durumdaki yolcular için son dakika fiyatları ve kampanyalar olabilir. Ancak otele gitmeden önce aramanız halinde pazarlık şansınız daha yüksek olacaktır.

        5 -HAVAALANI LOUNGE’LARINI DÜŞÜNÜN

        Pek çok havalimanında, özel yolcu salonları için ücretli tek giriş seçenekleri sunuluyor. Belli bir ücret karşılığında, ekonomi biletiniz olsa bile, sınırsız yiyecek ve içecekler, daha tenha ve konforlu bir alanda zamanınızı geçirebilirsiniz. Bazılarında sıcak duş alma imkânınız bile olabilir.

        BAGAJ KAYIPLARI AZALACAK

        Uluslararası Havayolu Taşımacıları Birliği (IATA) ve Amerika Havayolları (A4A), bagaj operasyonlarındaki etkinliği artırmak konusunda ilerleme kaydetmek üzere, hatalı bagaj teslimatı, valiz kaybı gibi sorunları azaltmak gibi konuların da içeriğinde yer aldığı bagaj izleme süreciyle ilgili 1 yıllık küresel kampanya başlattı. Yılda, 4 milyondan fazla bagaj, havayolları tarafından yolcularla birlikte taşınıyor ve bunların binde 43’ü varılan meydanda sahibine teslim edilemiyor. Ya unutuluyor ya yanlış yere gidiyor ya da kayboluyor. Bu sebeple IATA, Resolution 753 (R753) yani Önerge 753’ü sektörün paydaşlarıyla kabul ederek hayata geçirdi. Havayolu şirketleri, Haziran 2018’e kadar, uçuşun her aşamasında her bir valizi takip etme kararlılığına ve yeteneğine sahip olacak duruma gelecek. Ayrıca bu izleme bilgilerini, istendiği anda diğer paydaşlarıyla paylaşabilecek konumda olacaklar. IATA yetkilileri, son 10 yılda, kötü muamele edilen, hasarlanan, karıştırılan veya kaybolan bagajlar konusunda yüzde 54 oranında iyileştirme sağlandığına dikkat çekiyor. Bir sonraki adımın bu performansı daha da artırmak için bagaj denetiminin tüm aşamalarını kontrol altına alabilmek olduğunu belirtiyorlar. Bütün bunlara ek olarak, IATA, üye havayollarını R753’teki uygulama planını geliştirirken takip edecek ve sonrasında sistem hayata geçirildiğinde onlara bir sertifika sunacak. Bu sertifikaya sahip olmayan üyelerle ilişkiler gözden geçirilecek.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar