Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yıllarca ülkemizdeki hizmet ihracatçıları ciddi sorunlar yaşadı. Bir zamanlar ihracatçı bile sayılmıyorlardı. Fakat o günler geride kaldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin uzun bir süredir gündeminde olan turizm, taşımacılık, inşaat, sağlık, telekomünikasyon, kültür ve eğlence, finansal hizmetler, sigortacılık ve bilişim sektörlerine hitap edecek Hizmet İhracatçıları Birliği kuruldu. Bugün de ilk genel kurulu yapılıp başkanı seçilecek. Tek aday var: Türkiye’nin en büyük hizmet ihracatçısı Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı. Genel kurulda tek listeyle seçime gidilecek, İlker Aycı’nın başkan, Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık’ın da başkan yardımcısı olarak seçilmesi bekleniyor.

        Hizmet İhracatçıları Birliği’nin kuruluş aşamasında ve sektör temsilcilerinin bir araya gelip ortak hareket etmeleri konusunda Ahmet Akbalık ve eski TİM Başkanı Oğuz Satıcı’nın yoğun emek gösterdikleri biliniyor. Son yıllarda kurulan Savunma ve Havacılık Sanayii İhracatçılar Birliği ile Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği’nin kuruluşlarında da Satıcı’nın ciddi emekleri söz konusu. Tecrübeli isimlerin katkılarıyla kurulan Hizmet İhracatçıları Birliği’nin başarılı olmaması için bir sebep yok.

        Nedenleri ise çok. Çünkü hizmet sektöründe faaliyet gösteren ihracatçılar, çeşitli birliklerde dağınık halde bulunmaları sebebiyle sorunlarının çözümünde pek mesafe kaydedemiyorlardı. Tek çatı altında toplanmalarının hizmet sektörlerinde ihracatın artırılmasına da büyük katkısı olacaktır.

        ***********

        FİBERDE DURAKSAMA DÖNEMİ...

        Kısa süre öncesine kadar telekomünikasyon sektöründe fiber kablo tartışmaları yaşanıyordu. Türk Telekom, bu pazara başta büyük oyuncular Turkcell ve Vodafone ile diğer küçük yatırımcıların girmesine sıcak bakmıyordu. Tartışmalar da bu minval üzere yapılıyordu. Ancak iletişim sektöründeki kaynaklarımdan fiber altyapı konusunda duraklama dönemine girildiğini öğrendim. Turkcell ve Vodafone mahalli yönetimler ve diğer ilgili makamlarla çeşitli prosedürler yüzünden fiber ağlarını genişletmekte zorluk yaşarken, Türk Telekom ise hissedar problemi sebebiyle fiber yatırımlarını rölantiye almış gibi görünüyor. Belki de para harcamak istemiyor.

        Halbuki fiber hatlar, yaşamımızın olmazsa olmazı, su, elektrik ve doğalgaz kadar önemli. Nesnelerin internetinin (IoT) konuşulduğu, tüm araç gerecin birbiriyle iletişime geçmesi için günlerin sayıldığı bir zamanda ülkemizde bu alanda yatırımların aksaması hatta bir belirsizliğe girilmiş olması hoş değil. Bir yandan belediye ve kurumlar, diğer yandan Türk Telekom’da hissedar sorunu fiber ağların önündeki en büyük engel olmamalı.

        Mesela İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) İSTTELKOM isimli şirketinin çatısı altında, paydaşlarla beraber fiber altyapı meselesinin çözümü için bir model ortaya çıkmıştı. Orada da bir mesafe kaydedilememiş. Her bir yatırımcının sokakları ayrı ayrı kazıp fiber altyapı döşemek yerine İSTTELKOM’a belli hisseyle ve şartlarla dahil olup ortak fiber hattı döşeme modeli de hizmete girememiş. Bu oluşumda da Türk Telekom’un negatif yaklaşımının izleri varmış. Benden hatırlatması...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar